שתף קטע נבחר

זירת הקניות

עיירה באוסטרליה אמרה די למים בבקבוקים

בנדנון, 150 ק"מ דרומית-מערבית לסידני, החליטה שלא יימכרו עוד מים בבקבוקים בתחומה, אלא רק מכלים רב-פעמיים אותם אפשר למלא בברזיות ציבוריות. ממשלת ניו סאות' ויילס ראתה כי טוב והודיעה שתאסור על כל מוסדות הציבור לרכוש מים בבקבוקים לעובדים

מי צריך בקבוק אם יש ברז? עיירה אחת באוסטרליה אסרה לחלוטין על שיווק מים בבקבוקים למען שמירת הסביבה, וכעת קוראת לממשלת ניו סאות' ויילס לנהוג כמוה, להפסיק לקנות בקבוקי מים ולהוביל את אוסטרליה לחזית המאבק בפסולת.

 

תושבי בנדנוּן, עיירה ציורית בת 2,500 נפש כ-150 ק"מ דרומית-מערבית לסידני, הצביעו השבוע פה אחד במועצת העיר להטיל חרם מוחלט על מים בבקבוקים. כל בתי העסק בעיירה הסכימו להחליף את כל הבקבוקים החד-פעמיים לבקבוקים רב-פעמיים אותם ניתן למלא שוב ושוב מברזיות ציבוריות.

 

"מים בבקבוקים הם מצרך שכיח באוסטרליה ובמקומות נוספים בעולם אך איננו באמת זקוקים להם משום שיש לנו מערכת אספקת מים מצויינת", אמר יוּ קינגסטון, בעל עסק מקומי שהוביל את המהלך. "איננו חבורה של 'מחבקי עצים' אבל זוהי הדרך שלנו להראות כיצד ניתן לעבוד יחד כקהילה למען קיימות".

 

קינגסטון, שמנהל חנות לאופניים שבתוכה פועל גם בית קפה, אמר שהחרם על הבקבוקים אינו חובה. "אין משטרת מים בבנדנון", אמר. הוא הסביר שהזרז לקמפיין היה פנייה של חברת אחזקות מסידני, שרצתה לבנות ליד העיירה מתקן לשאיבת מים, והדבר עורר את המודעות של הציבור למי התהום באזור.

 

ארגוני סביבה טוענים זה מכבר כי מים בבקבוקים פוגעים בסביבה משום שהבקבוקים הם תוצר לוואי של תעשיית הנפט, הייצור שלהם פולט גזי חממה והשינוע שלהם מהמפעל ללקוח פולט זיהום אוויר וגזי חממה. הארגונים אומרים שהמים בבקבוקים אינם נקיים או טובים יותר לבריאות מאשר המים בברזים, אך המחיר שגובים עבורם גבוה במאות אחוזים.

 

הדיווחים על הקמפיין הירוק של תושבי בנדנון הביאו גם את ממשלת ניו סאות' ויילס, המדינה המאוכלסת ביותר באוסטרליה, לבחון כיצד היא יכולה להפחית את הצריכה של מים בבקבוקים.

 

ראש הממשלה נתן ריס הודיע כי הוא אוסר על כל מבני הציבור ומוסדות הממשל המקומי לרכוש מים בבקבוקים עבור העובדים. "מים מהברז אינם רק טובים יותר לסביבה, הם טובים יותר לארנק שלכם. אתם יכולים למלא מחדש את המכל האישי שלכם 1,350 פעם בממוצע במחיר שעולה לרכוש בקבוק מים ממותג כזה או אחר.

 

האוסטרלים רכשו מים בבקבוקים בכ-400 מיליון דולר ב-2008 - עלייה של 10 אחוזים לעומת הנתון של 2007. ארגון הסביבה האוסטרלי "עשו משהו!", שהוביל קמפיין להפסקת שימוש בשקיות פלסטיק, שיבח את הצעד של בנדנון. "אנו מקווים שהמהלך יגרום לאוסטרלים לחשוב מחדש על חצי מיליארד הדולר האוסטרלי שהם מבזבזים בשנה על מים בבקבוקים", אמר יו"ר הארגון, ג'ון די.

 

לעומתו, ג'וף פארקר, ראש המכון האוסטרלי-אסייתי למים בבקבוקים שהוקם לפני עשור כדי לייצר את התעשייה, אמר כי מהלכים שכאלה מאכזבים משום שהם פוגעים בזכות של הלקוח לבחור אילו מים הוא מעוניין לשתות. "מים בבקבוקים אינם מתחרים במים מהברז אלא במשקאות אחרים במקרר של החנות או המכונה האוטומטית, וההחלטה להסיר מהמדפים את הבחירה הבריאה ביותר בתוך המבחר הזה פשוט אינה הגיונית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקן למכירת מים בבקבוקים בסידני
צילום: רויטרס
מומלצים