שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    צילום: ויז'ואל/פוטוס
    מי שמעז מצליח: ביקור במחלבת "עז עיז"
    אסף ורינת וגנפלד עשו סוויץ' בחיים, עזבו את העבודות הקודמות שלהם, שינו מקום מגורים והקימו מחלבה. שגיא קופר ורן בוק ביקרו, שמעו את הסיפור וטעמו את המוצרים

    רינת ואסף וגנפלד עברו מכפר סבא למנחמיה לפני כשלוש שנים. המשק שרכשו היה נטוש במשך 22 שנים, בלי קו מים ותשתיות אחרות, אבל עם דבר אחד חשוב: נוף מדהים. אנחנו שומעים על הרבה "הייטקיסטים" שרוצים לעשות שינוי בחיים, ויוצאים מהעיר הגדולה אל הכפר והספר. להבדיל, רינת באה מתחום האדמיניסטרציה, ואילו אסף – רחב וגבוה כמו מקרר גבינות גדול וסימפטי – היה קב"ט במלון באילת ועסק גם בתחום "מפוצץ" – זיקוקי דינור.

     

    המחלבה נמצאת בקצה של מנחמיה, המושבה הוותיקה והגדולה באזור עמק הירדן. המחלבה נבנתה על ידי אסף ורינת, וצמודים אלה מרכז המבקרים וחנות המחלבה.

    מבחוץ, במרחק של כמה עשרות מטרים, שוכן הדיר הרחב, המאוורר, שבו חיות כ-80 עזים – "אמהות" – ועדר קטן של כבשים צעירות, שאמורות לתת חלב רק בעוד חודשים רבים. מרעה אין, בגלל שהשטחים מסביב תפוסים על ידי עדרי בקר, אבל יש התמודדות יום-יומית מול רשויות שונות וגופים שאמורים לתמוך במיזמים חקלאיים מהסוג של "עז עיז", אבל לא נוקפים אצבע במקרה הטוב ומכשילים – במקרה הרע.

     

    השניים בנו והקימו לבד את המחלבה, השתמשו בציוד משומש, שהגיע ממפעלים וממחלבות. בתחילת הדרך, כדי לדעת שהעניין בכלל מתאים להם, הם קנו  עשר עזים בהריון מהעדר של שי זלצר בסטף והביאו אותן לכפר סבא. "דאגנו שיהיה שקט, ואם אין זכר מיוחם – אין גם סרחון, אבל לפני שהספקנו בכלל להתרגל לעניין", הם אומרים, "עשר העזים הפכו ל-30, והיינו חייבים לראות איך ממשיכים".

     

    כך הם הגיעו למנחמיה, אחרי שבתחילת הדרך היו אמורים להגיע לערבה, לקיבוץ יהל ולסביבה. שם, הם מספרים, אמורה היתה לקום חוות גמלים לחלב. היזם לא עשה דבר עם האדמה, אבל מנגד גם לא פינה אותה בזמן. בסופו של דבר לא נותרה להם ברירה, הם נטשו את רעיון ההתישבות בערבה ונחתו בעמק הירדן.

     

    היום הם חלק ממנחמיה, בכל מאודם: "הכיוון שלנו הוא של מיזם תיירותי", אומר אסף. "המקום פתוח בשבת, ומגיעות לא מעט משפחות, ולא רק לגבינות: אנחנו מקיימים פעילויות לילדים, מדגימים הדגמות שונות ועוד. המטרה שלנו היא להביא עוד ועוד אנשים ולהראות להם שאפשר גם אחרת. אנשים מתלהבים, באים וחוזרים, מחפשים גם הם מקום במושבה ובסביבה שלה”. למרות שאסף הגיע למושבה רק לפני שלוש שנים, היום הוא כבר בוועד המקומי, בוועד הבטחון, פעיל בשימור אתרים ועוד. המטרה שלו היא להפוך את רחוב המייסדים למדרחוב ולאזור תיירותי שסגור לתנועת כלי רכב. 


    מ-10 עזים בהריון לעדר של 80 חולבות (צילום: שגיא קופר)

     

    שמונים החולבות של הזוג מניבות כחמישים ליטר חלב עזים ביום. אסף עובד הרבה על זיווגים והכלאות, ובדיר יש עזים ממספר גזעים. המטרה היא הפקת חלב איכותי – אפילו על חשבון כמויות – מעזים שיוכלו לחיות בחום ובתנאים הקשים יחסית של עמק הירדן.  

     

    ומה מקור השם "עז עיז"? הקרוואן, בו גרים היום, נמכר להם, כמאמר המוכר "As Is” מכאן נולד השם למחלבה, למרות שהשניים לא בטוחים מי הציע מה ומתי בדיוק. באותו אופן הם עדיין לא ממש סגורים על שמות הגבינות שלהם, למרות שחלקן כבר רכשו לעצמן שם.

     

    יוגורט - בטעמי אפרסק, תמר, תות ופרג, וטבעי כמובן. אנחנו ממליצים להתחיל מהיוגורט הטבעי: הוא סמיך-סמיך, מאוד עדין – לא חמוץ, ולא עמוס בריחות או טעמים של חלב עזים.

     

    לבנה - מאוד מאוד עדינה, עגולה מאוד. עדינה כמו היוגורט שלהם. עטופה בשמן זית.

     

    אפק - עוברת הבחלה של שישה חודשים ושטיפות במי מלח. חצי קשה. מליחות עדינה. טעמים עשביים, אדמתיים; טיפה אמוניה. טעימה ועדינה.

     

    ירדנית - עשויה כגבינת תום. מעט מרירות טובה, חצי, מבריקה, שטופה במי מלח וצעירה יחסית – בת כשלושה חודשים.

     

    תמיר - שטופה במי מלח, מיושנת שלושה חודשים. מתקתקה-נעימה. מרגישים את גבישי החלב ממש. בעלת קרום חום קשה. טעימה מאוד.

     

    מלבד אלה, מייצרים ב'עז עיז' גם קממבר, גבינה רזה למריחה ועוד גבינות, שחלק גדול מהן אפשר למצוא רק בחנות המחלבה.

     

    עז עיז – פרופיל

    חלב: עזים (בינתיים); של המחלבה

    גבינות: יוגורטים, לבנה, גבינות קשות וחצי קשות. גבינות שונות ביצור נקודתי

    מקום: מנחמיה – עמק הירדן

    חנות: מוכרים בחנות במחלבה, בשיווק ישיר גם למחוז המרכז (בימי רביעי) וקצת חנויות ברחבי הארץ.  גבינות קשות - 18 שקלים ל- 100 גרם. מחירי המשלוחים באזור השרון הוא 100 שקלים מינימום להזמנה + 20 שקלים דמי משלוח.

    מדליות בתחרות הגבינה: לא השתתפו

    טלפון להזמנות ופרטים נוספים: 057-7292996

     

    רן בוק הוא הבעלים של "27.6 - מרתף הגבינות של רן בוק", ומחבר הספר "גבינות", בהוצאת כתר. לאתר הבית של רן לחצו כאן

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה "מי שמעז מצליח: ביקור במחלבת "עז עיז""
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    המקור של העדר. החווה של שי זלצר
    צילום: אוהד ריינהרץ
    מומלצים