שתף קטע נבחר

האם גוגל תצליח להרוג את חלונות?

למערכת ההפעלה של גוגל, Chrome OS, יש עוד דרך ארוכה עד להכרעת Windows. ארגונים חרדים לגורל התוכנות הישנות, והגיימרים - למשחקים. ועוד לא דיברנו על מוניטין האח הגדול המפוקפק של גוגל, על הבלבול מול אנדרואיד, ועל השבחים המפתיעים ל-Windows 7

שני טיטאנים רצים זה לעבר זה במסלול התנגשות, כשכל אחד פולש לתחום עיסוקו של האחר. הראשון עובד על פיתוח מערכת הפעלה חדשה, אשר תתבסס על הדפדפן. השני עוסק במרץ בשילוב בין דפדפן ומערכת הפעלה. הראשון הוא - כן, כן - מיקרוסופט, והשני הוא גוגל. או להיפך.

 

שלושה מסכים וענן

למרות הדימוי של מיקרוסופט כחברה גדולה ושמרנית, בחברה יודעים טוב מאוד שאסור לנוח לרגע. ארכיטקט התוכנה הראשי שלה, ריי אוזי, חזר ואמר במהלך ביקורו בישראל לא מכבר, כי כל מערכת הפעלה שתפותח כיום תהיה שונה מאלו שפותחו בעבר, עם דגש על חיבור לרשת. הוא הציג שוב את החזון של "שלושה מסכים וענן" - אותם שירותים שמתקבלים גם במחשב, גם בסלולרי וגם בטלוויזיה, באמצעות החיבור לאינטרנט.

 

במטה מיקרוסופט בסיאטל לא המתינו להכרזה הרשמית של גוגל, על הפצת מערכת ההפעלה "Chrome OS"‬ ב‭,2010-‬ כדי לבחון דרכים חדשות לפיתוח מערכת הפעלה: לפני כשנה החל לדלוף לרשת מידע על פרויקט בשם "מידורי‭,"‬ אשר בוחן דרכים חלופיות ליצירת ליבת מערכת ההפעלה. בנוסף, מיקרוסופט חשפה פרויקט מחקר בשם ‭,Gazelle‬ שמתמקד בהפיכת הדפדפן למערכת הפעלה. נשמע מוכר?

 

במקביל, החזון של "שלושה מסכים וענן" לא מדבר על העתיד הרחוק - מיקרוסופט מציעה כיום פלטפורמה ושירות בשם ‭,Live Mesh‬ שמסנכרנת בצורה אוטומטית מידע בין מחשבים שונים (כולל מחשבי מק של אפל‭,(‬ ובהמשך תעבוד גם עם טלפונים סלולריים. Windows אולי לא מוכנה עדיין לעבודה מול הרשת, אבל מיקרוסופט כן.

 

כבר לא הכל ברשת

בניגוד לדימוי המגניב והקליל של גוגל, כבר מזמן לא מדובר בחברה קטנה. הכניסה שלה אל תחום מערכות ההפעלה עשויה דווקא להוריד קצת לחץ (משפטי) ממיקרוסופט - סוף

סוף היא כבר לא החברה היחידה המשלבת דפדפן במערכת ההפעלה שלה.

 

כריסטין וארני, הממונה על הגבלים עסקיים בממשל אובמה, אמרה עוד לפני מינויה, כי מבחינתה מיקרוסופט היא הבעיה של המאה הקודמת, ודווקא גוגל עשויה להיות מקור לבעיות חדשות. גוגל הצהירה, כי מערכת ההפעלה החדשה כרום אומנם תעבוד עם דפדפנים אחרים - אבל מותר להניח שהיישומים של גוגל ייהנו אצלה מתנאים מועדפים.

 

גוגל כבר מציעה מערכת הפעלה אחת, אנדרואיד, שהחלה את דרכה בטלפונים סלולריים ועכשיו מתקרבת גם אל הנטבוקים. מה שהחל אצל גוגל כעמדה עקרונית, לפיה "הכל נמצא ברשת" ומי צריך בכלל מערכת הפעלה, מקבל פתאום שינוי: גם שם מבינים, שבסופו של דבר, כל מחשב וכל מכשיר צריכים מערכת הפעלה, ולו גם בסיסית בלבד.

 

מערכת כרום לא תהיה חדשה לחלוטין: היא תתבסס על מערכת ההפעלה החופשית לינוקס ועל דפדפן כרום, כמובן. וצריך לזכור: לגוגל יש מוניטין של מגע זהב, אבל בפועל לא כל מוצר שלה מצליח, ודווקא כרום הוא אחת הדוגמאות לכך.

 

אחרי קצת פחות משנה, במהלכה "דחפה" החברה את הדפדפן באגרסיביות (עם קישור להורדה שהוצב בעמוד הבית של גוגל, אחד העמודים הנצפים בעולם, וקישור להורדה גם ביו טיוב, עוד אתר מגה-פופולרי) כרום "הצליח" להגיע לנתח שוק של אחוזים בודדים בלבד. כלומר, מבחינת רוב רוכשי המחשבים, סביבת העבודה של כרום עדיין אינה מוכרת.

 

לינוקס לא מתרוממת

גם לינוקס לא מצליחה להתרומם, למרות הרעש והצלצולים שהיא מעוררת, ורק לאחרונה חצתה את הרף של אחוז אחד ‭(!)‬ על-פי נתוני חברת "נט אפליקיישנס‭."‬ בתחילת דרכם, רוב הנטבוקים הגיעו עם גרסה כלשהי של לינוקס, לפעמים כזו שהותאמה ספציפית לאותו מחשב. הצרכנים הצביעו ברגליים: יצרניות מחשבים דיווחו על שיעור החזרות גבוה יחסית, לא בגלל שהתגלתה בעיה עם לינוקס - רוכשי המחשבים פשוט התרגלו לסביבה של Windows ופתאום נתקלו במערכת אחרת ולא מוכרת.

 

 Windows XP השתלטה במהירות גם על שוק הנטבוקים, ומיקרוסופט נאלצה לדחות שוב ושוב את מועד סיום ההפצה שלה. האם גוגל, שלא הצליחה אפילו לשווק את הדפדפן שלה, תצליח להעביר מאות מיליוני משתמשים אל מערכת הפעלה בלתי מוכרת? לגמרי לא בטוח.

 

חשוב לזכור, כי אפילו הסירבול והכבדות של ויסטה לא הכריעו את מיקרוסופט ו-Windows. אנשים החליטו להמשיך עם XP או קיטרו על המערכת החדשה, אבל לא נטשו אותה לטובת לינוקס, על שלל גרסאותיה.

 

דלת אחורית

הבעיה היא, כמובן, לא רק סביבת העבודה, אלא גם תאימות לתוכנות: משתמשי לינוקס יכולים למצוא חלופות לרוב התוכנות שמתאימות ל-Windows, וחלק מהחלופות האלו

זמינות גם בתור שירות רשת, ללא תלות בסוג מערכת ההפעלה - אבל מי שיזדקק לתוכנה מסוימת שעובדת רק עם Windows עלול למצוא את עצמו בבעיה.

 

קהל נוסף שיהיה יעד בעייתי עבור "כרום ‭"OS‬ הוא קהל הגיימרים. מערכת הפעלה קלה שאינה תואמת Windows לא תוכל, כנראה, להתמודד עם משחקי Windows עתירי גרפיקה. קשה גם לראות כרגע ארגונים ועסקים שיוותרו על Windows (למרות שבתחום העסקי נרשם מעבר איטי וזהיר לעבודה ב"ענן" ועם מערכות וירטואליות‭.(‬

 

עוד לפני שהיא מתחרה ב-Windows, תצטרך "כרום ‭"OS‬ להתמודד מול גרסאות אחרות של לינוקס, כמו אובונטו שזוכה להמלצות חמות (משולבת בחלק מדגמי המחשבים של חברת Dell והוציאה גרסה מיוחדת לנטבוק) ומול מובלין, מערכת הפעלה אחרת, שאת פיתוחה הובילה עוד חברת ענק - אינטל.

 

נושא אחר שבו קיים פער גדול מבחינת הדימוי הוא השמירה על פרטיות המשתמשים. כבר שנים מתרוצצות שמועות שלפיהן עוקבת מיקרוסופט אחרי השימוש ב-Windows דרך "דלת אחורית‭,"‬ שדרכה ניתן להשתלט על המחשב מרחוק בלי ידיעת בעליו. דווקא גוגל עשויה להיות איום גדול יותר בתחום הזה: הרווחים הגדולים שלה מגיעים מתחום הפירסום, שאמור להיות מותאם אישית לגולשים, ולכן המערכות של החברה קוראות באופן אוטומטי תכתובות מייל בג'ימייל, שומרות את היסטוריית החיפושים ועוד.

 

כשיצא לאור דפדפן כרום התעוררה סערה סביב רישיון השימוש בו, שכלל סעיפים לפיהם כל תוכן שנוצר בעזרת הדפדפן שייך בעצם לגוגל ‭.(!)‬ לאור הסערה שקמה, הגיבה החברה במהירות ותיקנה את הסעיפים, אבל אלו הפתעות צפויות לנו ברישיון השימוש של מערכת ההפעלה החדשה? גוגל אומנם תפיץ אותה ללא תשלום, אבל לכל ברור, שמישהו הרי משלם על ה"חינם" הזה.

 

מערכת ההפעלה כרום תעמוד בפני שני מבחנים בחודשים הקרובים. בסוף אוקטובר תושק Windows ‭7‬ שזוכה כבר לשבחים ואמורה להיות קלה ונוחה יותר מוויסטה ולפעול בצורה טובה גם על מחשבים חלשים, כמו נטבוקים. במקביל, צפויים להגיע לשוק נטבוקים, שיעשו שימוש במערכת ההפעלה אנדרואיד. התגובות לשתי המערכות ישפיעו במידה רבה על כרום: אם Windows 7 תספק למשתמשי מחשב ברחבי העולם את סביבת העבודה המוכרת ותעבוד ללא בעיות גם על נטבוקים - חלק מהקסם של כרום עשוי להתעמעם. אנדרואיד בכלל עלולה לבלבל את ההמונים, ומהווה איום פנימי כפול: אם היא לא תצליח, המוניטין הרע שלה עשוי להעיב על כרום. ואם היא תצליח - למה צריך גם את כרום?

 

התשובה יכולה להיות בשוק אליו מכוונת גוגל. בהודעה הרשמית של החברה נמסר, כי כרום OS מיועדת לנטבוקים "ובהמשך תגיע גם למחשבים שולחניים‭."‬ כרום מיועדת לעבוד עם מעבדים בתצורת ‭,X86‬ שמתאימים כיום למערכות ההפעלה של מיקרוסופט ואפל, אבל גם עם מעבדי ‭,ARM‬ שנמצאים בטלפונים סלולריים ועושים את דרכם אל נטבוקים המשתמשים בלינוקס. מנכ"ל גוגל, אריק שמידט אמר בינתיים כי בהחלט ייתכן שאנדרואיד וכרום יאוחדו בסוף למוצר אחד, וכי מחשבים שעובדים עם מערכת כרום עשויים לצאת אפילו עד סוף ‭.2009 ‬

 

מחשב-לוח ל"ענן"

הסבר אפשרי אחר הוא, שבגוגל מתכננים קדימה. בכיר בטקסס אינסטרומנטס, אחת החברות שעובדות עם גוגל על פיתוח מערכת ההפעלה החדשה, אמר לאתר ‭,Cnet‬ כי הנטבוקים הם רק קצה קרחון: "בעתיד נסתובב עם מחשב-לוח ‭(Tablet)‬ פשוט ודק, במקום לשאת מחשב נייד השוקל 3 ק"ג או אפילו קילו אחד. אולי תהיה לו מקלדת פיזית, אולי מקלדת על המסך‭."‬ מכשיר כזה יתבסס על חיבור תמידי לרשת, או ל"ענן‭,"‬ וייתכן שזו המטרה האמיתית של מערכת ההפעלה שתתבסס על כרום.

 

בגוגל מבטיחים כי מערכת כרום תהיה קלה, תתחבר לאינטרנט בתוך שניות מרגע הדלקת המכשיר וכי המשתמשים לא יצטרכו לדאוג לגבי וירוסים ובעיות אבטחה: נשמע מתאים למערכת המיועדת לטלפון סלולרי או מכשיר ביניים, משהו בין נטבוק לטלפון סלולרי. ייתכן שבמכשיר כזה לא תהיה כלל אפשרות להתקין תוכנות חדשות, אלא רק להשתמש ביישומי רשת, בדיוק כמו שגוגל מעדיפה.

 

יכול להיות שגוגל מקדימה את זמנה: משתמשים רבים עדיין אינם מנצלים שירותים כמו מעבד התמלילים המקוון גוגל דוקס כתחליף - אפילו חלקי - לאופיס. מיליונים ברחבי העולם עדיין עובדים עם גרסה 6 של דפדפן אינטרנט אקספלורר, למרות שמיקרוסופט עצמה ממליצה להתקדם הלאה. לא כולם נוהרים כיום אל שירותי הרשת, אבל כמעט כל אדם בתעשיית המחשב מסכים כי העתיד נמצא ב"ענן‭."‬ אחת השאלות המרכזיות היא, בעצם, האם יש לגוגל אורך נשימה מספיק כדי ללוות את מערכת ההפעלה החדשה שלה עד שה"ענן" המדובר יכסה את הארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גוגל במקום מיקרוסופט
צילום: index open
מומלצים