שתף קטע נבחר

לפנות בוקר: ליקוי החמה של המאה

מהודו ועד הוואי, מתאספים מיליונים לחזות בליקוי החמה הארוך ביותר של המאה ה-21. בשיאו, שייראה מהאוקיינוס ב-5:00 לפנות בוקר (שעון ישראל), יימשך הליקוי כמעט שבע דקות

לפני יומיים ציין העולם כולו 40 שנה לנחיתת האדם הראשון על הירח. רצה הגורל, והירח החליט לציין אף הוא 40 שנה לנחיתה על פניו באירוע מיוחד והוא ליקוי החמה שייראה מחר (ד') מחלקה המזרחי של אסיה. זה ליקוי החמה הארוך ביותר שייראה במאה הנוכחית (ליתר דיוק עד שנת 2132) ואורכו, בעת השיא, 6 דקות ו-39 שניות.

 

הליקוי המלא ייראה מרצועה שרוחבה כ-250 קילומטרים, שנמשכת מחלקה הצפון מערבי של הודו, שם ייראה תחילת הליקוי וחולפת על פני צפון הודו וסין דרך שנחאי, האיים הדרומיים ביותר של יפן, איי הוואי ועד לב האוקינוס השקט. מיליוני מקומיים ותיירים יצפו בליקוי, וביניהם גם משלחת של 90 חובבי אסטרונומיה שארגנה האגודה הישראלית לאסטרונומיה.

 

ליקוי חלקי יראה מצפון לרצועה זו כמעט בכל שטחה המזרחי של רוסיה, ומדרום לה בכל דרום מזרח אסיה, הפליפינים, בורניאו וכדומה. הליקוי יתחיל להיראות בסין החל מהשעה 8:23 בבוקר (3:23 שעון ישראל) ושיאו יהיה בשעה 9:30 בערך (5:35 שעון ישראל).

 

ליקוי חמה מתרחש כאשר הירח מסתיר את אור השמש מעיני צופים המצויים על כדור הארץ. מדי חודש הירח מצוי במולדו, כאשר הוא כמעט על קו אחד בין השמש לכדור הארץ. בגלל נטיית מישור הסיבוב שלו סביב כדור הארץ ביחס למישור סיבוב כדור הארץ סביב השמש, הירח מצוי בדרך כלל בעת המולד (ראש החודש העברי) או מעל או מתחת למישור ההקפה של כדור הארץ סביב השמש (מישור המילקה) ולכן נמנע מאיתנו ליקוי בכל מולד. רק כאשר הירח מצוי אף הוא על מישור המילקה (או מאוד סמוך לו, ברצועה שרוחבה כ-15 אלף קילומטרים) בעת המולד, יחול ליקוי חמה.

 

ליקוי חמה, שלא כמו ליקוי ירח שבו הירח המלא נכנס לצל שמטיל כדור הארץ, נראה רק מאותם אזורים על כדור הארץ שמוצלים על ידי הירח. מלים אחרות, הצל שמטיל הירח לא גדול מספיק כדי לכסות את כל כדור הארץ אלא רק חלק ממנו. מסיבה זו, ליקוי חמה לא נראה מכל פני כדור הארץ בעת הליקוי.

 

למזלנו, גודלו הזוויתי של הירח דומה כמעט במדויק לגודלה הזוויתי של השמש (הירח קטן פי 400 מהשמש וקרוב פי 400 ממנה), כך שבעת ליקוי מלא הירח מסתיר כמעט במדויק את השמש (יש ליקויים שבהן גודלו הזוויתי של הירח משתווה בדיוק לזה של השמש ואלה אורכים שניות ספורות). משך הזמן המרבי של ליקוי חמה מלא הוא כ-7 דקות ואלה נדירים ביותר.


ליקוי חמה בטורקיה (צילום: רון פלד)

 

איך זכינו לליקוי הנוכחי?

שלושה גורמים חברו על מנת להפוך את הליקוי הנוכחי לליקוי הארוך ביותר של המאה:

 

  1. השמש מצויה בנקודה המרוחקת ביותר מכדור הארץ (כדור הארץ היה במרחק המרבי מהשמש ב-4 ביולי השנה).
  2. הירח סמוך לנקודה שבה הוא קרוב ביותר לכדור הארץ במסלולו החודשי (חל יום קודם לליקוי).
  3. מרכז הירח מצוי קרוב מאוד לקו המחבר את מרכזי כדור הארץ והשמש.

 

שלושת המרכיבים הללו מביאים לידי כך שהגודל הזוויתי של הירח יהיה גדול במעט מגודלה הזוויתי של השמש, והליקוי גדול יותר מכל הליקויים שייראו במאה הנוכחית. סמיכותו של הירח למישור המילקה מביאה לכך שפרק הזמן שבו יחלוף על פני דיסקת השמש יהיה ארוך מהרגיל.

 

מתי ייראה ליקוי דומה?

ליקויי חמה ולבנה באים בסדרות הקרויות סארוס. מונח זה הוא מונח בבלי והוא מראה שהם הכירו את מחזוריות הליקויים כבר לפני 3000 שנה ויותר. שני ליקויים עוקבים בסדרת סארוס הם ליקויים דומים החלים במרווחי זמן של 18 שנים ו-10 ימים זה מזה.

 

כל סדרת סארוס מכילה בממוצע כ-74 ליקויים והיא מתחילה בליקוי נגיסה (שולי הירח נוגעים בשולי השמש), כאשר מדי ליקוי הירח מתקרב יותר למרכז השמש והליקויים מתארכים מדי ליקוי וליקוי עד הליקויים הארוכים ביותר החלים במחצית סדרת הסארוס. לאחר מחצית הסדרה הליקויים מתחילים להתקצר עד שהסדרה תמה.

 

הסדרה הנוכחית היא סדרת הסארוס מספר 136 וזה הליקוי מספר 37 מתוך סך של 71 ליקויים בסדרה, הווה אומר שעברנו את מחצית הסדרה והליקוי הבא בסדרה יהיה קצר יותר. יתר הליקויים במאה הנוכחית הן מסדרות סארוס שבהן הירח מצוי רחוק יותר ממישור המילקה בעת הליקוי ולכן קצרים יותר.

 

הליקוי הבא מאותה סדרה, ארוך כמעט באותה מידה, ייראה, כמו כל ליקוי עוקב בסדרת סארוס, כ- 126 מעלות ממערב לליקוי הנוכחי. מבט קל במפה ייראה שהליקוי הבא שיתרחש ב-2 באוגוסט 2027, ייראה מאזור אסוואן שבמצרים. הרבה יותר קרוב אלינו מאשר סין וזה הליקוי המלא הקרוב ביותר לישראל שייראה במאה הנוכחית.

 

ליקויי החמה המלאים ה"קרובים" שיחולו במקומות נגישים (אלא אם כן אין לכם בעיה להגיע לארץ האש או לאיים באוקיינוס השקט), יחולו ב-3 בנובמבר 2013 (ייראה ממרכז אפריקה) וב-21 באוגוסט 2017 (ייראה מארה"ב). למי שסובל מחרדות טיסה מובטח ליקוי חמה מלא שייראה מאילת ב-17 בנובמבר 2180.

 

מידע נוסף על ליקויים ואירועים אסטרונומיים שייראו מישראל, מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע על התצפית בירח ובכוכבי הלכת אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים