שתף קטע נבחר

אז איפה הם, הרבנים ההם?

תמונות של רבנים הן פריט חובה בחברה החרדית - תלויים על הקיר, עוברים מיד ליד בקלפים או מופיעים בצמוד למודעות חשובות. אז איך קרה שהם נעלמו מהסרטים החרדיים?

בעולם החרדי לא תולים תמונות של שחקני קולנוע בחדר, לא אוספים מדבקות של שחקני כדורגל, ולא קונים מותגים של דוגמניות. מי שלמעשה מחליף את מקומם של הסלבריטאים בהיכל התהילה הם הרבנים. יש מדבקות של רבנים, תמונות של רבנים וקלפי משחק עם דמויות של רבנים. הם למעשה מהווים דמויות מרכזיות בחיי היומיום של האדם החרדי. והשפעתם מקיפה כל תחום בחייו. טוב, כמעט.

 

מתברר שאחד התחומים - אולי היחידי - שממנו הרבנים נדחקים בשנים האחרונות זה הקולנוע החרדי. בסרטים חרדיים שהופקו בשנים האחרונות דמות הרב כמעט שאינה קיימת, כך עולה ממאמר שפורסם על-ידי ד"ר ורד בא גד-אלימלך, שחקרה את עולם הדיסקים לצפייה, הנפוצים מאוד בחברה החרדית. מאמרה הופיע בספר "מנהיגות וסמכות בחברה החרדית בישראל: אתגרים וחלופות", בהוצאת הקיבוץ המאוחד ומכון ון-ליר.

 

במאמרה, שנקרא "מן העבר הרחוק ועד ההווה: דמויות רבנים בסרטים חרדיים", מתארת בא גד-אלימלך את השינויים מרחיקי הלכת שעברו על הקולנוע החרדי בעשור שבו הוא קיים.

 

"על אף שרבנים הם דמויות מאוד מרכזיות בעולם החרדי, המחקר מצביע על ממצא מפתיע והוא העובדה שבסרטים אין כמעט שום נגיעה ברבנים", היא אומרת, "נתון זה אינו תואם את מעמדם של הרבנים בהנהגת החברה החרדית, ואינו תואם את הערכים המרכזיים של העולם החרדי".

 

לדברי החוקרת, היעדרותם של הרבנים מהסרטים בולטת עוד יותר בהשוואה להופעתם הדומיננטית בספרות ילדים. יותר מרבע מספרי הילדים בעולם החרדי עוסקים ב"סיפורי צדיקים", בעוד שבסרטים רק חמישה אחוזים הם "סרטי צדיקים" - וגם הם נעשו ברובם בשלוש השנים הראשונות של התעשייה. מאז נוכחותם רק הולכת ומתמעטת.

 

"ייתכן שבסרטים הראשונים הופיעו רבנים מתוך רצון לבסס את ז'אנר הקולנוע בעולם החרדי", משערת בא גד-אלימלך, "אבל ברגע שהמדיום נכנס לבית, דרישות הציבור היו למשהו אחר, וסרטי הצדיקים כבר לא נתפסו

כמשהו מעניין. הציבור רצה לראות משהו שהוא בידורי. יש להם כבר הרצאות של רבנים ושיחות מוקלטות ודיסקים של שיעורים, ובסרטים הם רצו משהו אחר, משהו שמתקשר עם תרבות הפנאי".

 

דרישת הציבור הולידה סרטים מסוגים שונים כמו סרטי הרפתקאות, קומדיות ואף סרטי אימה. "השינויים בסרטים יצרו שינויים בדמות הגיבור", אומרת בא גד-אלימלך. "בהתחלה הגיבור היה חרדי שמדברת 'חרדית', ועם הזמן הופיעו דמויות של אנשי עסקים, מערכת עיתון, ורק לאחרונה יצא סרט חדש על להקה. בכל הסרטים החדשים גם היחס ל'אחר' משתנה. אין משוואה מיידיית של ערבים וחילונים - רעים. גם המינון של ערכים דתיים יורד - אם רואים אדם מתפלל זה לא משהו שיש עליו דגש יתר, אלא מופיע כחלק מחיי היומיום. למעשה, משנת 2004 לא מופיעים שום רבנים בסרטים ואין להם כמעט איזכור. כשחושבים על זה, יש בזה היגיון, הרי להכניס רב לסרט זה מעין שעטנז, בהתחשב שבסופו של דבר סרט זו פונקציה בידורית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסרט "רגע גורלי"
עטיפת הסרט
מומלצים