שתף קטע נבחר

זירת הקניות

אשקלון: גרינפיס השביתו עגורן בתחנת הכוח

הפעילים באו לתחנת הכוח רוטנברג באשקלון למחות נגד הכוונה להקים תחנת כוח פחמית נוספת בעיר. חלקם כבלו עצמם לשער - ונעצרו. בה בעת חדרו פעילים אחרים למתחם, טיפסו על עגורן ואילצו את מפעיליו להפסיק את פעולתו. המשטרה: הם הפרו את הסדר הציבורי. גרינפיס: השוטרים נהגו באלימות

14 פעילי ארגון גרינפיס נעצרו היום (ב') על ידי המשטרה, כשכבלו עצמם לשערי תחנת הכוח רוטנברג באשקלון במחאה על הכוונה להקים תחנת כוח פחמית נוספת בעיר. כמה פעילים נוספים חדרו לשטח התחנה, טיפסו על עגורן גבוה ותלו עליו שלטים בגנות המהלך. שהותם על העגורן שיבשה את פעילותו למשך שעה ארוכה וכשירדו ממנו - נעצרו גם הם. כל העצורים והמעוכבים שוחררו כעבור כמה שעות תוך התחייבות שלא להגיע למקום שוב בשבועיים הקרובים.

 

פעילות המחאה אורגנה מבעוד מועד בחשאיות, והפעילים - שהתחלקו לכמה צוותים - ארגנו את הפעילות כמו מבצע צבאי. בשלב הראשון כבלו עצמם חברי הצוות הראשון לשערי התחנה תוך שהם מניפים שלט "סגור לרגל התנגדות". פעולת ההסחה הזו איפשרה לצוותים אחרים לחדור לשטח התחנה. צוות אחד טיפס על מערום הפחם שבמתחם והציב עליו שלט. חברי צוות אחר מיהרו לטפס על עגורן סמוך ותלו גם עליו שלטים וכרזות. הם כבלו עצמם לעגורן ולמעשה אילצו את מפעיליו להפסיק את פעילותו כדי שלא לסכן אותם.


הפעילים על העגורן (צילום: דודו בר סלע וקובי עמיאל)

 


הפעילים כבולים לשער התחנה (צילום: צפריר אביוב)

 


שלטים על ערימות הפחם בתחנה (צילום: דודו בר סלע וקובי עמיאל)

 

עוד על המאבק סביב התחנה הפחמית:

 

"הם הגיעו עם ציוד סנפלינג. מדובר בחבר'ה מקצועיים לחלוטין וכעת הם שם. בתחנה עצמה לא פועלים בינתיים נגדם; אולי הם מחכים שהם יתייאשו וירדו לבדם" אמרה מנהלת הקמפיין של גרינפיס, עו"ד נילי גרוסמן.

 

הפעילות, שנשמרה כאמור בסוד, הפתיעה את המשטרה שהגיעה למקום כשהפעילים היו כבר כבולים לשער או בתוך המתחם. השוטרים ניסו למנוע את המשך המפגן, והחלו לשחרר את הפעילים מהשער.

 

לדברי מארגני פעולת המחאה, השוטרים ואנשי האבטחה של תחנת הכוח נהגו כלפם באלימות. "לצערנו הרב השוטרים התנהגו אל הפעילים בברוטאליות וגררו אותם על הארץ עד שדיממו" אמרה גרוסמן. "הם התנפלו על הפעילים וגררו אותם בברוטליות. ניסינו להגיש להם מים אך סולקנו משם על ידי השוטרים, יחד עם צוות טלוויזיה שצילם את הפעילות.

 

המשטרה עצרה כאמור לחקירה ארבעה פעילים. השאר הוגדרו כמעוכבים בלבד. "אנו בקשר עם המשטרה ועם הפעילים שלנו, והם מוכנים לעשות כל מה שיידרש בכדי למנוע את הקמת תחנת הכוח הפחמית" אמרה גרוסמן.

 

גורמים במשטרה אמרו כי הפעילים חדרו למתקן ללא רשות והפרו את הסדר הציבורי ועל כן הם נחקרים כעת. על פי ההערכות בסופו של דבר ישוחררו הפעילים תוך התחייבויות שלא לחזור על מעשיהם.

 

ארגוני הסביבה טוענים כי אין להקים את התחנה הפחמית הנוספת שתגרום לזיהום אוויר ופליטת גזי חממה. גם השר להגנת הסביבה סבור שאין למהר ולהקים את התחנה אלא להמתין ולבחון בשנית האם אפשר למצוא חלופות אחרות עבור משק האנרגיה הישראלי - כמו למשל ניצול מרבצי הגז הטבעי שהתגלו לאחרונה מול חופי ישראל. גם משרד הבריאות סבור שאין להקים תחנות פחמיות בשל זיהום האוויר שהן גורמות והחשש לבריאות הציבור.

 

ואולם במשרד התשתיות נחושים לקדם את הפרויקט וטוענים כי משק החשמל הישראלי זקוק נואשות לרזרבות בשל הצריכה הגוברת, שמשק האנרגיה לא יכול להתבסס על גז ואנרגיה מתחדשת ושאין מנוס משימוש בפחם כמקור מרכזי לייצור חשמל.

 

הוועדה לתשתיות לאומיות, שמקדמת את המהלך, מאפשרת לציבור בימים אלה להביע את התנגדותו לתוכנית. פרק הזמן בו ניתן להגיש התנגדויות יסתיים בעוד כשבוע, וארגוני הסביבה עושים ככל שביכולם להעלות את הנושא לסדר היום הציבורי כדי שזרם ההתנגדויות יימשך. בשלב הבא תדון הוועדה לתשתיות לאומיות בהתנגדויות ותכריע האם לאשר את התוכנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוטרים מפנים מפגין משערי התחנה באשקלון
צילום: צפריר אביוב
עימותים עם המשטרה
צילום: דוד בר סלע וקובי עמיאל
גרינפיס: המפגינים נגררו על הארץ
צילום: דוד בר סלע וקובי עמיאל
מומלצים