שתף קטע נבחר

זירת הקניות

דו"ח: עליה מדאיגה בחריגות גז האוזון הרעיל

גז האוזון, המוכר לרוב כגז המגן עלינו מפני קרינת השמש, נחשב בגבהים נמוכים לרעיל ומסוכן. דו"ח חדש של המשרד להגנת הסביבה חושף: בכל שנה נרשמת עליה במספר החריגות מהתקן שקבע ארגון הבריאות העולמי. בירושלים עולה מספר החריגות ב-50 אחוז כל שנה ובגוש עציון נחשפים לחריגות כמעט כל יום

דו"ח חדש של המשרד להגנת הסביבה חושף: בכל שנה הולך ומחמיר מצבה של ישראל בכל הנוגע למספר החריגות מהתקן של גז האוזון - גז רעיל ומסוכן המגביר את הסיכון לשבץ מוחי ומחלות לב. החריגות מתייחסות לתקן איכות האוויר לאוזון כפי שנקבע על-ידי ארגון הבריאות העולמי.

 

נתוני הדו"ח שהגיע לידי ynet, מתבססים על בדיקות שנתיות הנערכות על ידי אגף איכות האוויר במשרד והן מצביעות על כך שבשנת 2008 נמדד מספר חריגות גבוה יותר בהשוואה לשנים קודמות - כמעט בכל תחנות ניטור האוזון בארץ. המצב המדאיג ביותר שורר ככל הנראה באזור גוש עציון, שם נרשמה כמות החריגות הרבה ביותר ובירושלים - שם מסתמנת מגמה מדאיגה של עליה עקבית ותלולה מדי שנה. 

 

גז האוזון מוכר בדרך כלל כגז המגן עלינו מפני קרינת השמש, אך כשהוא קרוב לקרקע ומתערבב עם גזים אחרים מדובר בחומר רעיל ומסוכן לבריאות. אבי מושל, סגן מנהל אגף איכות האוויר במשרד, הסביר בשיחה עם Ynet כי גז האוזון אינו נפלט ישירות לאוויר אלא נוצר כתוצאה ממפגש בין מזהמים אחרים, בעיקר פחמימנים ותחמוצות חנקן - המגיעים מתחנות כוח, תחנות דלק, מפעלי תעשייה וזיהום מתחבורה.

 

"היווצרות האוזון מואץ גם על ידי קרינת השמש ולכן הריכוזים שלו אופייניים לקיץ ולאזורים חמים", ציין. בנוסף, התהליך מתרחש במורד הרוח מאזורי הפליטה ולכן הריכוזים המרביים הם בפנים הארץ.


חשופים לאוזון 70 אחוז מהזמן. גוש עציון (אילוסטרציה) (צילום: בתיה)  

 

השיאניות: ירושלים וגוש עציון 

מגמת העלייה העקבית והמדאיגה ביותר במספר החריגות שייכת כאמור לירושלים - שם בכל שנה נרשם גידול נוסף של כ-50 אחוזים במספר החריגות. כך למשל, בעוד בשנת 2006 אותרו בירושלים "רק" 57 חריגות, בשנת 2007 נרשמו כבר 100 חריגות ובשנת 2008 - 149 חריגות מהתקן. עם זאת, מעיון בנתוני הדו"ח נראה כי גם לתושבי שאר האזורים בארץ יש סיבה טובה לדאגה.

 

כך למשל, בגוש עציון שם נרשמו נתוני זיהום החורגים מהתקן בלמעלה מ-70 אחוזים מימות השנה. בעפולה המצב אינו טוב בהרבה - שם נרשם גידול של כ-37 אחוזים במספר החריגות בהשוואה לשנה הקודמת: בשנת 2006 נרשמו בעפולה 58 חריגות אך בשנת 2007 כבר נרשמו בה 134 חריגות ואת השנה החולפת סיימה העיר עם 183 חריגות מתקן ארגון הבריאות העולמי.

 

ברחובות ובתל אביב כאמור נרשם דווקא צמצום במספר החריגות בהשוואה לשנת 2007: בתל אביב חלה ירידה של 22 אחוזים וברחובות של 7 אחוזים. תחנות הניטור הנוספות המופיעות בדו"ח הן תחנת גליל מערבי - שם נרשם גידול של 21 אחוזים במספר החריגות לעומת שנת 2007; תחנת בית שמש - שם נרשמה עליה של 19 אחוזים במספר החריגות; תחנת מודיעין - שבה נרשמה עליה של חמישה אחוזים ותחנת באר-שבע - בה נרשמה עלייה של 11 אחוזים במספר החריגות השנתיות, בהשוואה לשנה הקודמת.

 

בערד התנגדו לתחנת ניטור - אז אין נתונים

אך נתון מעניין נוסף, דווקא אינו מופיע בדו"ח ועוסק במצב ריכוז גז האוזון בעיר ערד. במשרד להגנת הסביבה מעריכים כי מצב החריגות בעיר הדרומית מדאיג - אך בהיעדר תחנת ניטור במקום אינם יודעים לאמוד את הערכותיהם במדויק. "הסיבה לכך שאין לנו תחנת ניטור בערד היא בשל התנגדות העירייה לכך שנציב שם תחנה", הסביר בשיחה עם ynet אבי מושל, סגן מנהל אגף איכות האוויר במשרד.

 

על מנת להציב באזור מסוים תחנת ניטור, זקוק המשרד להגנת הסביבה לאישור מן הרשות המקומית באמצעות טופס (טופס 4). "לפני כשלוש שנים הצבנו שם תחנה והנתונים היו קטסטרופליים: מצאנו 21 חריגות מהתקן מתוך 28 ימים שבהם ניטרנו את האוויר. מאז הרשות התנגדה שנציב שם תחנה ולכן אין לנו אפשרות לומר בוודאות מה המצב שם".

 

בשל אופיו הייחודי של מזהם זה, מציינים במשרד כי דרכי הפעולה לצמצום הריכוזים שלו באוויר צריכות להתפרש על פני תחומים רבים - ומשם הקושי הרב בהתמודדות עם התופעה. לדברי מושל, הדרך היעילה ביותר להילחם בחריגות היא הפחתת המזהמים שמהם הוא נוצר. "המשרד פועל כל העת נגד גורמי זיהום כמו תחנות דלק, תחנות כוח מזהמות ומפעלי תעשייה". מהלך שכזה מתקדם לדבריו בהצלחה במסגרת תוכנית להפחתת הפליטות שערך המשרד עם מפעלי התעשייה במפרץ חיפה. במסגרת התוכנית, מעריכים במשרד כי עד סוף השנה יחול שיפור דרמטי באיכות האוויר באזור. 

 

עם זאת לאזרח הפרטי, מודה מושל, אין דרכי התמודדות רבות מול הסיכון הבריאותי שנוצר בחשיפה לגז. "הדבר המומלץ ביותר הוא להישאר בתוך מבנים, בתוך הבתים. אבל אין ספק שזה פתרון בעייתי ולא מאוד פרקטי", הוא אומר. "הדבר היחידי שניתן לעשות הוא מה שהמשרד כבר עושה בפועל - והוא צמצום פליטות המזהמים במקור".  

 

מעיריית ערד נמסר כי "טענת המשרד להגנת הסביבה אינה רצינית ולא ניתן להתייחס אליה מה עוד שהיא לוקה באי דיוקים מהותיים. ראש העירייה הביע את הסכמתו עוד לפני כשנה להצבת תחנת ניטור בעיר, אך התחנה לא הוקמה כתוצאה מהצבת גנרטור דיזל בסמוך אשר הפעלתו עלולה להשפיע על הנתונים.

 

העירייה פועלת בתיאום עם המשרד להגנת הסביבה לאיתור אתר חלופי להצבת התחנה. העירייה בדעה כי מן הראוי שהמוסרים מידע  יתעדכנו בנתונים לפני שהם מוציאים הודעות לא אחראיות"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזהמות 1: תחנות כוח פחמיות
צילום: AP
מזהמות 2: תחנות דלק
צילום: AFP
מומלצים