שתף קטע נבחר

שפעת החזירים בישראל: חיסון? רק בשנה הבאה

משרד הבריאות הזמין חיסונים דווקא מחברת "סאנופי פסטר" הצרפתית, שמפגרת בתהליך הפיתוח לעומת המתחרות. משרד הבריאות: מנסים לקנות במקביל גם מחברות נוספות. בינתיים, דברים שחשוב לדעת: כמה יעלו החיסונים נגד שפעת החזירים, מתי יגיעו והאם מי שכבר חלה מחוסן

"אפשר להיות רגועים‭,"‬ הצהיר סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, אחרי שחתם שלשום על הסכם ראשון לרכישת אופציות לחיסונים נגד שפעת החזירים. רגועים? לא בטוח. יש עדיין הרבה סימני שאלה סביב ההיערכות למגפה הקטלנית, שגבתה בסוף השבוע קורבן חמישי בישראל.

 

מי מפתח כיום חיסונים נגד שפעת החזירים?

כמה מחברות התרופות הגדולות בעולם נמצאות במרוץ נגד הזמן בניסיון לפתח חיסון נגד נגיף ה‭.H1N1-‬ ישראל הזמינה אופציות לחיסונים מחברת "סאנופי פסטר" הצרפתית.

 

מתי החיסון הראשון יהיה זמין לציבור?  

תוצאות ראשוניות של הניסויים הנערכים בחיסונים שכבר פותחו, צפויות להתקבל בעוד כשלושה שבועות. ארגון הבריאות

 העולמי מעריך כי החיסונים הראשונים יהיו מוכנים לשימוש בתחילת ספטמבר. עם זאת, "סאנופי פסטר‭,"‬ שאמורה לספק חיסונים לישראל, מפגרת מעט בתהליך הפיתוח. החברה החלה בסוף השבוע לערוך ניסויים על ‭2,000‬ נבדקים, אך ההערכה היא שתוכל לשווק את החיסונים הראשונים מתוצרתה רק לקראת ינואר ‭.2010‬

 

אם כך, אז למה ישראל הזמינה חיסונים דווקא מהחברה ה"איטית‭?"‬ 

זו החברה הראשונה שנחתם עמה חוזה, אולם משרד הבריאות ממשיך לנהל במקביל משא-ומתן עם כמה יצרניות חיסונים נוספות. במשרד מקווים כי בימים הקרובים ייחתמו הסכמים נוספים, שיאפשרו לישראל לקבל את החיסונים במועד מוקדם יותר.

 

כמה חיסונים תקנה ישראל?  

ראש הממשלה, בעצה אחת עם מומחי משרד הבריאות, החליט לקנות אופציות לחיסונים לכל תושבי המדינה. על-פי התוכנית, כל תושב יוכל לקבל מנת חיסון אחת, אך לא בטוח שזה יספיק: ייתכן שכל אחד יזדקק למנה כפולה כדי להשיג חסינות טובה בפני הנגיף.

 

מה הן האופציות שעליהן מדובר?  

היות והחיסונים עדיין נמצאים בפיתוח, לא ניתן לקנות ולקבל אותם מייד. עם זאת, בגלל הביקוש העולמי העצום לחיסון העתידי, עלול להיווצר מחסור בו. לכן, יש מדינות, ובהן ישראל, שמוכנות לשלם מראש כדי לשריין מלאי מספיק של חיסונים עבור תושביהן. כדי לא לבזבז מראש מאות מיליוני שקלים עבור חיסון שעלול להתגלות כלא יעיל, קונה המדינה אופציות

עתידיות לחיסון כזה, ומשלמת עבורן כעת סכום קטן יחסית מראש. היתרה תשולם בעת אספקת החיסון.

 

כמה זה יעלה לנו?  

ישראל תשלם שבעה מיליון שקלים ל‭-"‬סאנופי פסטר" עבור האופציה לרכוש את החיסונים ממנה. עם זאת, ראש הממשלה הקציב עוד 13 מיליון שקל נוספים לרכישת אופציות מקבילות מחברות אחרות - כלומר כ‭20-‬ מיליון שקל בסך הכל. החיסונים עצמם כבר יהיו יקרים יותר ועלותם צפויה להגיע לכ‭450-‬ מיליון שקל.

 

איך יחולקו החיסונים?  

על-פי הנחיית ארגון הבריאות העולמי, יחוסנו תחילה מי שנמנים על קבוצות הסיכון לפתח את סיבוכי המגפה: נשים הרות, ילדים וצעירים (מגיל חצי שנה עד 24 שנים‭,(‬ עובדים במערכת הבריאות ובני משפחה של תינוקות בני פחות מחצי שנה. רק לאחר מכן תחוסן האוכלוסייה כולה.

 

אם חליתי כבר בשפעת, אני מחוסן?

לא ברור. במשרד הבריאות מניחים כי מי שכבר חלה מוגן במידה מסוימת מפני תחלואה חוזרת.

 

אולי כדאי להידבק בכוונה עכשיו על מנת למנוע תחלואה קשה יותר בעתיד?

הדבקה מכוונת עלולה להסתיים באסון שכן אין לדעת מי צפוי לפתח את סיבוכי המחלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדת חברת "סאנופי פוסטר". איטיים
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים