שתף קטע נבחר

התפוח האסור: סיפורם של פורצי ה-iPhone

ההאקרים של ה־iPhone Dev Team פורצים לתוכנות של מוצרי "אפל", ומתייצבים בחזית המאבק של מתכנתי הגרילה בתאגידים. זהו סיפורם

ה-iPhone תיכף פה, ואם לא קניתם כבר אחד מחו"ל ותתארגנו עליו עכשיו כשחברות הסלולר מביאות אותו, תגלו די מהר שהגנבה וקוץ בה: למרות ההייפ ולמרות עשרות היישומים שאפל הואילה לכלול בו, במובן מסוים זה מכשיר די מוגבל. לצורך העניין, פשוט נסו להעלות אליו רינגטון מעשה ידיכם. שיהיה לכם בהצלחה עם זה.

 

 

לא נעים לראות גן סגור? אז נלחמים בו

המערכת הסגורה של ה-iPhone היא סדין אדום מול העיניים של ה־iPhone Dev Team, קבוצת האקרים שהבלוג שלה עושה בשנים האחרונות כאב ראש רציני לסטיב ג'ובס ולג'מעה שלו במטה אפל. תחת מעטה של אנונימיות, בלי הרבה יחסי ציבור ובלי לבקש כסף מאף אחד, חברי הקבוצה הזאת עמלים על פריצת כל גירסת תוכנה חדשה שאפל

משחררת למכשירי iPhone ו-iPod Touch — לפעמים שעות ספורות אחרי שהן מגיעות למכשירים.

 

בין היתר מייצרת Dev Team כלים שפותחים את הטלפון לשימוש גם אם אין לו כרטיס SIM של אחת החברות המורשות על ידי אפל, ואחרים שמאפשרים להתקין עליו תוכנות צד שלישי ולהשתחרר לחלוטין מהתלות באימפריית ג'ובס.

 

מה שעשוי להישמע כמו פעילות קרימינלית לכל דבר ועניין, הוא למעשה עוד ביטוי למלחמת התרבות שניטשת באינטרנט כבר כמה שנים טובות. מול גישת הגן הסגור של אפל,  שלא רק מכתיבה ללקוחות שלה איזה תוכנות להפעיל על המכשירים שהיא מייצרת ואיזה לא, אלא גם קובעת לאיזה ספקי שירות סלולריים אפשר להתחבר באמצעותם ואיזה תוכנות אפשר להריץ עליהם - ניצבים החבר'ה האלה עם תפיסה הפוכה ברוח דוקטרינת הקוד הפתוח, שמעבירה את הבחירות האלה לידי המשתמשים עצמם.

 

מירוץ החימוש

כמו כל התקוממות שמכבדת את עצמה, גם המחתרת הזאת נוסדה באופן ספונטני ובלי תכנון מוקדם. תאריך הלידה המשוער שלה הוא יולי 2007, זמן קצר אחרי השקת ה-iPhone המקורי; אחד המשתמשים הראשונים במכשיר פרץ את התוכנה כך שתאפשר טעינת רינגטונים תוצרת בית, והעלה לאינטרנט את כלי הפריצה שיצר לשימוש חופשי.

 

כעבור שלושה חודשים כבר הופץ ברשת כלי מתוחכם יותר, שאיפשר לראשונה לפתוח את האייפון לתוכנות צד שלישי. כל מה שהיה צריך לעשות זה לגלוש מתוך המכשיר לעמוד אינטרנט מסוים, ולהריץ קובץ שישב שם.

 

זה היה האות לתחילתו של מירוץ חימוש חדש: על כל עדכון אבטחה שאפל מיהרה להוציא כדי לחסום את הפרצות שהתגלו במוצרים שלה, ההאקרים הזדרזו לשגר כלי פיצוח חדשים. כשאפל השיקה את הגירסה השנייה למערכת ההפעלה של ה-iPhone, ההאקרים — עכשיו כבר מאוגדים כ־Dev Team, הפיצו תוכנה עם ממשק גרפי נאה שמאפשרת לפרוץ את ה-iPhone בקלות וביעילות.

 

כשגירסה 3.0 יצאה לשוק ביוני האחרון, לקח להאקרים בדיוק יומיים להפיץ תוכנת פיצוח מעודכנת ומותאמת למערכת ההפעלה החדשה.

 


 

צורכי הרוב חשובים מצורכי המיעוט

עכשיו יש לג'ובס ולאפל בייבי חדש: האייפון 3Gs שהושק ביוני, ושעומד להגיע בקרוב גם אלינו. כמה ימים אחרי ההשקה הסבירו חברי ה־Dev Team בעמוד הבית של הבלוג שהם כבר מסוגלים לפרוץ גם את הדגם הזה, אבל בוחרים שלא להפיץ בינתיים את כלי הפריצה שיצרו. למה? ובכן, אם לצטט את אנשי הקבוצה מצטטים את ספוק מ"מסע בין

כוכבים" (אנחנו בכלל לא גיקים...) - זה מפני ש"צורכי הרוב חשובים יותר מצורכי המיעוט".

 

אם נשחרר את הכלים מיד, הסבירו, אפל תזהה את הפרצה באבטחת המכשיר ותסתום אותה. לכן הם העדיפו לחכות עד שהדגם החדש יימכר יפה ויתבסס, לפני שישיקו את תוכנת הפיצוח. מאוד רובין־הודי מצידם. נכון להיום כלי הפיצוח כבר הופצו. גם הדגם הזה נפרץ.

 

מה עושה אפל מול כוחות הגרילה? הולכת לבית משפט, כמובן. בינתיים היא לא רודפת את ההאקרים עצמם, אבל היא כן נתונה במאבק משפטי עקרוני נגד גוף אחר: ה־Electronic Frontier Foundation, או בקיצור EFF.

 

מדובר בארגון בינלאומי ללא כוונת רווח שפועל למען הגנה על זכויות הפרט בעידן הדיגיטלי, ומבקש להכריז על פריצת ה-iPhone כאקט חוקי. אפל מצידה טוענת ששימוש ב-iPhone בכל אופן אחר ממה שהיא מגדירה כראוי הוא הפרה בוטה של זכויות יוצרים, ופסיקה בנושא צפויה בהמשך השנה. נראה מה יהיה.

 

מי שלומדת מהעניין בינתיים היא פאלם, שהשיקה השנה את האייפון־קילר התורן, ה־Palm Pre. בניגוד מוחלט לאפל, היצרנית הזאת מטפחת קשר טוב עם ההאקרים שנטפלו למכשיר שלה. בתמורה היא זוכה מהם ליחס חם, כולל כבוד לבקשות כמו לא לפרוץ מאפיינים מסוימים. אולי בפאלם הבינו משהו שבאפל עדיין מסרבים לקלוט: כשאי אפשר לעצור את רוחות המהפכה, עדיף ללכת איתן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מירוץ החימוש של ה-iPhone
צילום: אהוד קינן
מומלצים