שתף קטע נבחר

מפקד המשקיפים בסודן: תמה המלחמה בדרפור

"החל מהיום, לא הייתי אומר עוד שמתנהלת מלחמה בדרפור", אמר מפקד כוח המשקיפים בחבל שבמערב סודן. עם זאת, עדיין יש אלימות בשטח, שמיוחסת לכנופיות ופלגי מורדים יריבים

המלחמה בת שש השנים בין הכוחות הנאמנים לממשלת סודן לבין המורדים בחבל דרפור הסתיימה למעשה - כך הצהיר היום (ה') מפקד כוח משקיפי האו"ם האחראי על האזור. לדברי גנרל מרטין לותר אגוואי, המלחמה דעכה ללחימה "בעצימות נמוכה מאוד" בין כנופיות לפלגים יריבים, ועלולה להימשך עוד שנים בלי הסכם שיביא שלום ושקט לאזור.

 

"החל מהיום, לא הייתי אומר עוד שמתנהלת מלחמה בדרפור", אמר הלילה הגנרל אגוואי בתדרוך בבירה חרטום. "מבחינה צבאית, אין שם הרבה. מה שיש הם נושאים אחרים שנוגעים לביטחון - כנופיות, סוגיות מקומיות, אנשים שמנסים לפתור מחלוקות בעניין מים וקרקעות ברמה המקומית. אך מלחמה אמיתית, אני חושב שכבר עברנו את זה".

 

העימות בן שש השנים בדפרור ניטש בין מיליציות פרו-ממשלתיות וכוחות צבא נגד מורדים לא-ערבים בעיקר, שהתחמשו ויצאו למאבק ב-2003 בדרישה לייצוג הולם יותר, בטענה להזנחה מצד הממשל המרכזי. על-פי האו"ם, כ-300 אלף בני אדם נהרגו בעימות, ואולם לטענת סודן מדובר ב-10,000 בלבד. עובדי סיוע אמרו כי יותר מ-2.7 מיליון בני אדם נעקרו מבתיהם בעקבות הלחימה.

 

אגוואי היה לאישיות הבכירה האחרונה שהמעיט בחשיבותה

 של רמת האלימות בדרפור, סכסוך שמשך תשומת לב עולמית והוביל להאשמת חרטום ברצח עם. פעילים למען נפגעי הסכסוך ודיפלומטים מסוימים כעסו על דברים שאמר באפריל מנהיג הזרוע הפוליטית של כוח המשקיפים, רודולף אדאדה, לפיהם העימות הצטמצם לכדי "סכסוך בעצימות נמוכה". שליח ארה"ב לסודן, סקוטר גרשיון אמר ביוני כי מה שראה בביקור באזור הם "שאריות של רצח עם". גם הוא לא אישר שמתנהל שם רצח עם בהווה.

 

גנרל אגוואי אישר כי הלחימה שהתנהלה בשנים האחרונות פחתה ליריבות בין פלגים של ארגוני המורדים. "בשל התפצלות ארגוני המורדים, אני לא רואה כיצד עימות בקנה מידה גדול יכול להתרחש", אמר. "מלבד התנעוה לצדק ושוויון (ארגון מורדים שתקף את הממשלה בשנה שעברה), אני לא רואה קבוצה שיכולה לבצע תקיפות בשטח". גם ארגון זה, טען, לא מסוגל להחזיק בשטח, אלא רק לבצע תקיפות ספורדיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: CNN
הגנרל מרטין לותר אגוואי. ארכיון
צילום: CNN
מומלצים