שתף קטע נבחר

זירת הקניות

דו"ח: שינוי האקלים יעלה את מפלס הים במטר

קרן השימור העולמית (WWF) טוענת בדו"ח חדש כי מפלס פני הים עלול לעלות לגובה כפול מכפי שהעריכו עד כה, בגלל התמוססות קרחונים באזור הקוטב הצפוני ומערב אנטארקטיקה. חייהם של רבע מאוכלוסיית כדור הארץ ישתנו, הם מזהירים וקוראים להפחתה ניכרת בפליטת גזי החממה

מפלס האוקינוסים עלול לעלות ביותר ממטר עד 2100 בשל התמוססות קרחונים בקוטב הצפוני והדרומי - כך עולה מדו"ח חדש של קרן השימור העולמית (WWF) שמתפרסם היום (ד'). תחזית עליית המפלס הזו גבוהה פי 2 מהתחזית שמוזכרת במחקרים אחרים ובמסמכי העבודה של מומחי האו"ם.

 

מומחי הקרן העריכו שעליית מפלס פני הים תגרום להצפות באזורי חוף נמוכים, ותשפיע על חייהם של כרבע מאוכלוסיית כדור הארץ. "אם נאפשר לחוג הארקטי להתחמם יתר על המידה, ספר אם נצליח להימנע מההשלכות המסוכנות הללו", אמר מרטין סומרקורן, יועץ של הארגון. "הכרחי לרסן את פליטת גזי החממה בעולם כל עוד אנו יכולים לעשות זאת".


קרח צף בגרינלנד (צילום: רויטרס)

 

התמוססות הקרח בחוג הארקטי היא תוצאה של התחממות האזור בקצב מהיר פי 2 מזה של שאר העולם. הדבר ישפיע על תנאי המחייה באזורים נרחבים בעולם - גם הרחק מהקטבים, טוען הדו"ח. כך למשל, אירופה וצפון אמריקה צפויות להתמודד עם חורפים קרים בצורה קיצונית, ואילו גרינלנד צפוי לחורפים חמים מהרגיל כתוצאה משינויים במפלס פני הים ורמות הלחות באוויר.

 

יתרה מזאת - התמוססות הקרח בקטבים עלולה כשלעצמה לתרום להאצת תהליך התחממות כדור הארץ. האדמה הקפואה בחוג הארקטי מכילה כמויות כפולה של פחמן דו-חמצני מזו הנמצאת באטמוספירה. ככל שהטמפרטורה שם תתחמם, האדמה תפשיר בהדרגה ותפלוט את ה-CO2 הזה לאוויר. יחד איתו יפלט גז חממה נוסף - עוצמתי פי כמה: מתאן. התוספת של הגזים הללו לאטמוספירה תגביר את אפקט החממה ואת קצב שינוי האקלים. תהליך זה, של פליטת מתאן מאדמה קפואה שמפשירה, מתרחש בשנים האחרונות בטונדרה הארקטית באזור סיביר.

 

הדו"ח של WWF מתפרסם במקביל לכנס בינלאומי גדול בנושא שינוי האקלים שנערך בז'נווה, שהוא הכנה לקראת הכנס המרכזי שייערך בקופנהאגן בדצמבר.

 

בכנס בקופנהאגן אמורות מדינות העולם לגבש אמנה במקום אמנת קיוטו, שתוקפה יפוג ב-2012. ההסכם אמור להוביל להצבת יעדים להפחתה כלל-עולמית בפליטת גזי החממה, אולם יש מחלוקות רבות והפערים בין הצדדים השונים עדיין גדולים. אנשי קרן השימור קוראים בסיכום הדו"ח למנהיגי העולם להסכים על הפחתה גדולה ומהירה בפליטות גזי החממה בכנס בקופנהאגן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוקרים על קרחון בגרינלנד. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים