שתף קטע נבחר

קמפניה: פיצה בצילו של הר געש

בצילו של הווזוב, תחת סכנת התפרצות, חיים הנאפוליטנים בשמחה וזוללים פיצות כאילו אין מחר. יוגב ירוס מספר על מחוז קמפניה, שבזכותו יש לנו את הפיצה

נאפולי, בירתו של המחוז הדרומי קמפניה, מעלה בראשי מחשבות על איטליה הים תיכונית הקלאסית ומזכירה לי סצנות מסרטי פליני ומסרטים רומנטיים אחרים כמו "It started in Naples", בכיכובם של קלארק גייבל וסופיה לורן המתאהבים על רקע התפאורה הנאפוליטנית התוססת. הנאפוליטנים הם אנשים אנרגטיים ועתירי שמחת חיים שחיים תחת צלו של הר געש המפורסם וזוב. בשנת 79 לספירה, התפרץ ההר, השמיד את הערים הרומיות פומפיי והרקולנאום, וגרם למותם של כ-20,000 איש.


(צילום: איי פי)

 

רוצים לבקר במחוזות אוכל איטלקי נוספים?

  • סרדיניה
  • קלבריה
  • בזיליקטה
  • פּוּלְיָה
  • מוליזה
  • לאציו
  • אברוצו 
  • אומבריה
  • מארקה

    מאז אותה ההתפרצות (שהייתה הראשונה שתועדה רשמית) התפרץ הווזוב עוד פעמים רבות ועם כשלושה מיליון איש המתגוררים למרגלותיו, הוא נחשב כיום להר הגעש המסוכן בעולם.

     

    סיפור אהבה על פיצה ומלכה סקרנית

    פיצה היא הדבר הראשון שעולה בראש כשמדברים על אוכל נאפוליטני. אביה הקדמון של הפיצה היה בכלל יווני והיה למעשה לחם שטוח שנמשח בשמן זית ועוטר בעשבי תיבול ובתמרים. הלחם השטוח היה מאכל שכיח מאוד בקרב היוונים שיישבו את קמפניה עוד במאה ה-8 לפנה"ס.

     

    אולי בגלל עוביו הדק, הצליח לחמוק הלחם היווני מהחיצים והכידונים של כובשים רבים שראתה אדמת קמפניה ולמרבה הפליאה, במאה ה-18 היה עדיין המאכל החביב על הכפריים במחוז.

     

    בשלהי המאה ה-19, יצאה מרגריטה מלכת איטליה לטיול במחוזות ארץ המגף. באחד מטיוליה בכפרים של קמפניה היא ראתה את הלחמים השטוחים האלה וביקשה לטעום מהמעדן הכפרי, למרות שהורמו גבות לאור בקשתה שלא הלמה אשת מלוכה, היא טעמה והתאהבה בו מיד.


    (צילום: אסף אמברם)

     

    אהבתה של המלכה מרגריטה למאכל הפרובינציאלי עודד את אהדתם של תושבי מחוז קמפניה כפלפיה וכשזומן אופה כפרי לארמון על מנת שיכין לה פיצה, הוא החליט להפגין את חיבתו למלכה על ידי הכנת פיצה מיוחדת. על הפיצה הניח האופה, באופן פטריוטי, עגבניות, מוצרלה ועלי בזיליקום, צבעי הדגל של איטליה, וקרא לפיצה בשם "פיצה מרגריטה", על שמה של המלכה. הפיצה הפכה בן רגע לאחד המאכלים האהובים על המלכה וזכתה להכרה מידית ברחבי הממלכה. כך נולדה הפיצה כפי שאנו מכירים אותה היום.

     

    מינרלים וולקניים וסוכר מאור שמש

    בקמפניה חיים כמעט 6 מיליון איש, מה שהופך את המחוז לאחד משני המחוזות המאוכלסים ביותר באיטליה ולמחוז קדחתני והומה במיוחד. ההתנהלות בקמפניה נעשית בדרך כלל על המסלול המהיר ולמקומיים יש מעט מאוד סבלנות לחכות לאוכל שלהם. עם זאת, יש להם דרישות גבוהות מבחינת הטעם והאסתטיקה. חומרי הגלם המופלאים שעומדים לרשותם, מאפשרים לטבחים ולאופים המקומיים לענות על הדרישות הללו.

     

    התוצרת החקלאית המקומית בקמפניה כוללת ארטישוקים, שומר, עשבי תיבול, לימונים, תפוזים וכמובן את העגבניות שנחשבות לטובות בעולם. הגידולים החקלאיים גדלים על האדמה הוולקנית הפורייה, ממנה הם שואבים שפע של מינרלים טבעיים ואם זה לא מספיק, אור השמש הים תיכונית החמים הופך בתהליך הפוטוסינתזה לסוכר וכך נהנה המחוז מכמה מהפירות והירקות הטובים בעולם. המישורים הנרחבים ואדמות המרעה הירוקות, מעניקים תנאים טובים לגידול פרות, צאן ובופאלו. מחלב הבופאלו מפיקים את גבינת המוצרלה המפורסמת, שהכרחית להכנת מיליוני הפיצות הנצרכות כאן על בסיס יומי. הוסיפו לכך את שפע הדגה הטרייה שמגיעה ממפרץ נאפולי וקיבלתם את אחד המחוזות העשירים בחומרי גלם באיטליה שמתגאה באחד המטבחים המפוארים בארץ המגף ומחוצה לה.

      

    תפוח הזהב

    בלתי נמנע לדבר על אוכל נפוליטני בפרט ועל אוכל איטלקי בכלל מבלי להזכיר את המילה "עגבנייה". בין אם מדובר על רוטב עגבניות, סלט עגבניות ומוצרלה, מרק עגבניות (חם או קר) או אוסובקו ביין לבן ועגבניות, כמעט תמיד יתגנב לו הפרי האדום לשורות המתכונים..


    (צילום: ירון ברנר)

     

    למרות שהעגבניות הגיעו לאירופה מאמריקה כבר במאה ה-16, לקח לפרי המדהים הזה מאתיים שנה לעשות את דרכו מהגינה למטבח. תחילה חשבו שהפירות האדומים רעילים ולא יפים למאכל אדם והעגבניות גודלו בגני נוי, כקישוט אקזוטי. רק בשלהי המאה ה-18 החלו להשתמש בהן לבישול וברגע שהיא נכנסה למטבח, הפכה העגבנייה למלכה הבלתי מעורערת של הבישול האיטלקי וזכתה לשם פומו-ד'אורו (pomo-d'oro), שפירושו "תפוח הזהב".

     

    עגבניות מבשילות בעונת הקיץ עד סוף הסתיו, אולם הטבחים, שכה התאהבו בתפוחי הזהב האלה, רצו ליהנות מהן בכל ימות השנה. במאה ה-19, החלו מדענים איטלקיים לשקוד בפיתוח טכניקות לשימור עגבניות, מה שהפך במאה ה-20 לתעשייה נאפוליטנית פורחת. חפשו במעדניות שימורי עגבנייה תחת השם San Marzano, אלה מוכרות כעגבניות הטובות בעולם.

     

    קרוסטיני קון קרצ'יופי

    קרוסטיני עם ארטישוק, מוצרלה ועגבניות

     

    אני אוהב לבשל ארטישוקים בטכניקה צרפתית מסורתית שנקראת "בריגול" (barigoule), שבה מבשלים את הירק באטיות בתערובת של יין לבן, ציר ירקות או ציר עוף (ניתן גם במים), שמן זית ומיץ לימון.

     

    ניתן לשלוט במידת הבישול של הארטישוקים, כיוון שתהליך הבישול הוא איטי ומבוקר.  בזמן הבישול, סופחים הארטישוקים טעמים נהדרים מהנוזל ובתמורה משחררים את טעמם הייחודי לנוזל שנוצר. לאחר הבישול, יש לשמור על הנוזלים בו בושלו הארטישוקים, כיוון שהם ישמשו כחומר משמר. הארטישוקים יישמרו על טריותם למשך כשבוע, כאשר הם מקוררים ומכוסים  בנוזל.

     

    הטכניקה הזו פחות ידועה בארץ וחבל, כי היא באמת עושה חסד עם הארטישוק. אני ממליץ לכם בחום לנסות אותה. יש להקפיד למרוח היטב את הארטישוקים בלימון בעת שמנקים אותם ומייד להעבירם למים עם מיץ לימון, על מנת למנוע השחרתם.

     

    המרכיבים:

    ארטישוק בריגול (barigoule)

    6 ארטישוקים, קלופים ונקיים מהליבה ומהקליפה החיצונית

    2 כוסות מים

    2 כוסות יין לבן יבש

    4 כוסות ציר ירקות או עוף (ניתן להחליף ב-3 כוסות נוספות של מים וכוס נוספת של יין)

    2 לימונים, חצויים

    1 בצל, קצוץ

    1 גזר קצוץ

    1 שומר קצוץ

    1 צרור טימין טרי

    1 כוס שמן זית כתית מעולה

    לסלט העגבניות:

    4 עגבניות קלופות, חתוכות לקוביות קטנות

    1/4 כוס שמן זית כתית מעולה

    1/2 כוס עלי בזיליקום, שטופים וקרועים מעט

    מלח ים גס/פלפל שחור גרוס

    6 כפות חומץ בלסמי

    2 כדורי מוצרלה מחלב באפלו, קרועים גס

    8 פרוסות לחם צ'יאבטה, משוחים במעט שמן זית וקלויים על מחבת חמה

    2 שיני שום


    (צילום: ירון ברנר)

     

    אופן ההכנה:
    1. ארטישוקים: מחממים כחצי כוס משמן הזית בסיר כבד ורחב (שיוכל להכיל את הארטישוקים בשכבה אחת), מוסיפים את הירקות ומטגנים עד שהבצל שקוף (כ-10 דקות).
    2. מנמיכים את הלהבה ומניחים את הארטישוקים על הבצל שבסיר, כשצד הגבעול פונה מעלה. מפזרים מעט מלח, מכסים ומבשלים כ-10 דקות (בישול ראשוני של הארטישוקים ללא נוזלים מונע את ההשחרה שנוצרת כשמכניסים את הארטישוקים ישירות לנוזל חם).
    3. יוצקים לתוך הסיר את שאר הנוזלים כולל שמן הזית שנותר ומוסיפים את הטימין ואת חצאי הלימון. מכסים את הארטישוקים במגבת מטבח נקייה, על מנת שיישארו שקועים בנוזל ומבשלים במשך כ-30 דקות.
    4. בודקים בעזרת סכין חדה אם הארטישוקים התרככו. אם לא, מבשלים כמה דקות נוספות, אם כן, מורידים את הסיר מהאש. מעבירים את הארטישוקים בעדינות למגש עמוק ומסננים לתוך המגש את נוזל הבישול. מניחים להם להצטנן בטמפרטורת חדר, מכסים ומעבירים לקירור.
    5. סלט עגבניות: מערבבים בקערה את העגבניות, שמן הזית, החומץ ועלי הבזיליקום, ממליחים ומפלפלים.
    6. הרכבת המנה: משפשפים את צנימי הלחם בשיני השום ומסדרים על כל ברוסקטה רבע ארטישוק, מעט סלט עגבניות ובסוף קרע של מוצרלה, בעזרת כף מטפטפים מלמעלה את הויניגרט שנוצר בקערה ומגישים מיד.

     

    פיצה מרגריטה

    פיצה עם מוצרלה מחלב בופאלו, עגבניות, בזיליקום טרי ושמן זית

     

    המרכיבים:

    לבצק:  

    400 גרם קמח לבן + 100 גרם קמח דורום (או 1/2 ק"ג קמח מיוחד לפיצה שניתן לקנות במעדניות)

    1 כפית שמרים יבשים או 1/3 קוביית שמרים טריים

    1 כף דבש

    1 כפית מלח

    2 כפות שמן זית כתית מעולה

    1 כוס מים פושרים

    התוספות:

    400 גרם גבינת מוצרלה מחלב בופאלו, קרועה גס

    4 עגבניות בשלות, קלופות וקצוצות

    10 עלי בזיליקום

    8 כפות שמן זית כתית מעולה

    מלח ים גס


    (צילום: ירון ברנר)

     

    אופן ההכנה: 

    1. מערבבים את המים, הדבש והשמרים בכלי קטן ונותנים לתערובת לעמוד כמה דקות.
    2. בינתיים, מערבבים יחד את הקמח והמלח בקערה רחבה ויוצרים גומה גדולה במרכז.
    3. יוצקים את תערבות השמרים ואת השמן לתוך הגומה ומערבבים בעזרת מזלג, כך שדפנות הגומה יחלו לקרוס לתוך המים
    4. ממשיכים לערבב כך עד שכבר לא ניתן בעזרת המזלג ועוברים ללישה ידנית.
    5. לשים עד שנוצר בצק אחיד ואלסטי (לא דביק מידי), מעבירים למשטח עבודה מקומח ולשים כ-8 דקות.
    6. מקמחים מעט את הבצק ומעבירים לקערה נקייה, מכסים ומתפיחים במקום חמים עד שמכפיל את נפחו (כשעה).
    7. לאחר שהבצק הכפיל את נפחו, מעבירים למשטח עבודה מקומח ומחלקים ל-4 חלקים שווים, אותם מכדררים לכדורים עגולים ויפים, עוטפים כל כדור בניילון נצמד ושמים במקרר למשך כ-3 שעות.
    8. מוציאים את כדורי הבצק מהקירור ומביאים לטמפרטורת חדר (כשעה).
    9. בינתיים מערבבים יחד את העגבניות ושמן הזית, תוך כדי שמועכים מעט את העגבניות.
    10. מרדדים כל כדור בעזרת מערוך לעלה שטוח. מפזרים מעל את העגבניות, מעט מלח גס ואת הגבינה. מרפדים תבנית אפייה שטוחה בנייר פרגמנט, משמנים היטב את הנייר ומניחים על הנייר את הפיצות.
    11. אופים בתנור שחומם ל-220 מעלות, למשך כ-15-20 דקות, עד שהפיצות משחימות מעט.
    12. מפזרים מלמעלה את הבזיליקום ומגישים מייד, מומלץ בליווי יין קיאנטי, צעיר וחמצמץ.

     


  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: איי פי
    נאפוליטנית אמיתית
    צילום: איי פי
    מומלצים