שתף קטע נבחר

זירת הקניות

סין: נסתמך על פחם לחשמל לעוד שנים רבות

ימים ספורים לאחר שסין הוכתרה כתקווה החדשה להסכם עולמי בנושא שינוי האקלים, מבהיר בכיר סיני שהחשמל בארצו יתבסס על פחם לעוד הרבה זמן. מומחי אקלים מאוכזבים בסיכום הכנס בניו יורק: הפערים גדולים והסיכויים לגיבוש הסכם לא השתפרו

אם לרגע נדמה היה שכנס שינוי האקלים בניו יורק הצליח לפרוץ את המבוי הסתום לקראת הסכם בקופנהאגן, וסין מסכימה סוף סוף להצטרף למגמה העולמית של הפחתת פליטות גזי חממה - בא בכיר סיני וניפץ את התקווה לרסיסים.

 

רק לפני ימים ספורים עמד נשיא סין מעל במת עצרת האו"ם, והבטיח להפחית את פליטת גזי החממה של ארצו על ידי שידרוג יעילות התעשייה. הוא אמנם לא נקב ביעד כמותי, אך התחייב שעד 2020 תהיה הפחתה "ניכרת" מרמת הפליטות של 2005. דבריו הפכו לשיחת היום בכנס, וראש תוכנית האקלים של האו"ם אף הכתיר בעקבותיהם את סין - המדינה שפולטת את כמות גזי החממה הגדולה בעולם - כ"מובילה העולמית" במאבק בשינוי האקלים.

 

אך בסוף השבוע הנחית הבכיר הסיני, ז'אנג גואבאו, את הציפיות לקרקע המציאות. ז'אנג, ראש מנהל האנרגיה הסיני, אמר לכתבים כי ארצו "תרחיק לכת" בפיתוח מקורות אנרגיה מתחדשים, כדי "להפחית פליטות פחמן דו-חמצני", אך סין תמשיך להסתמך על פחם להפקת רוב צרכי האנרגיה שלה "לפרק זמן ארוך". "זוהי עובדה בלתי ניתנת לערעור שסין נסמכת בעיקר על פחם במבנה משק החשמל הנוכחי שלה. מבנה זה לא ישתנה לפרק זמן ארוך".

 

מומחי אקלים: ההסכם עוד רחוק

ההודעה הסינית לא היתה האכזבה היחידה מהכנס, שמטרתו הייתה "לחמם" את המגעים בין המנהיגים לקראת הישורת האחרונה במשא ומתן לקראת כנס קופנהאגן, בו צפוי להתגבש הסכם הפחתת פליטות כלל-עולמי. 

 

מומחי אקלים אמרו לאחר הכנס כי גם אם נאומו של נשיא ארה"ב היה מעורר השראה, והשרה תחושה שלא יחסוך במאמצים להשגת ההסכם, הוא לא העלה אף הצעה חדשה, והחוק שהוא מקדם בנושא "תקוע" בסנאט.

 

"זה מצויין שיש את החזון, אך כשנותרו רק עוד 70 יום עד לכינוס בקופנהאגן, הגיע הזמן לשים דברים ספציפיים על השולחן", אמר סטיבן האוורד, מייסד ארגון Climate Group. "שתי המדינות החשובות ביותר בנושא נותרו מבוצרות בעמדותיהן".

 

רוברט ווטסון, המדען הראשי של משרד הגנת הסביבה הבריטי ולשעבר ראש פאנל המומחים של האו"ם בנושא שינוי האקלים, אמר דברים דומים בהקשר לאמירתו של אובמה, לפיה אין לצפות להסכם "מושלם" בקופנהאגן. "גם אם אני מסכים לחלוטין עם אמירה זו, עד שנגיע לקופנהאגן אנו צריכים להציב תנאים ספציפיים על שולחן המו"מ...", אמר. מומחים אחרים אמרו כי הדוגמה של אובמה מעידה כי עדיין יש פער בין מה שמנהיגים יכולים להבטיח בפורומים בינלאומיים ומה שהם מסוגלים לקדם במציאות הפוליטית הפנימית של ארצם.

 

לדעת המומחים גם ההבטחה הסינית להפחית פליטות תוך עשור - מבלי לנקוט ביעד כמותי מחייב - אינה מושלמת.

"התאכזבתי שסין לא סיפקה 'מספר' בהקשר של גזי חממה. ציפיתי למספר כזה", אמר קנוט אלפסן, ראש החוקרים במכון הבינלאומי לאקלים ואנרגיה באוסלו. "אך עדיין יש התקדמות. לפני חמש שנים סוגיית שינוי האקלים כלל לא הייתה על סדר היום בסין. כעת הם ביצעו פניית-פרסה והם מבטיחים לעשות משהו. זה שינוי גדול".

 

נשיא צ'כיה: זה היה כנס תעמולתי 

המומחים סבורים שגם אחרי הכינוס הפער בין עמדות הצדדים החלוקים עדיין גדול, הסיכויים לגיבוש ההסכם לא השתפרו משמעותית. ויש מי שסבור שהכל היה ביזבוז גדול של זמן. כך למשל נשיא צ'כיה ואלצב קלאוס, אחד מספקני שינוי האקלים הבולטים והקולניים בעולם, שכינה את הכנס "תעמולתי".

 

קלאוס טוען כי יש ספק רק בקהיליה המדעית שפעילות אנושית מאיצה את שינוי האקלים, ושמדובר בתופעה המתרחשת באופן טבעי. אך הפוליטיקאים לדבריו, קרובים לתמימות דעים בנושא. "הרכבת יצאה מהתחנה ואי אפשר לעוצרה. אני סבור שמדובר בטעות ענקית", אמר מי שפרסם לפני שנתיים את ספר ששמו "כוכב כחול בכבלים ירוקים - מי נתון תחת איום - האקלים או החירות?".

 

אך מארגן הכנס, מזכ"ל האו"ם באן קי-מון, נשמע - כמתחייב - אופטימי מעט יותר. "פגישת הפסגה אמנם לא הבטיחה שנשיג הסכם אך אנו לבטח צעד אחד קרוב יותר למטרה", אמר.

 

"... המומנטום הפוליטי השתנה לטובת אלה החותרים להסכם שאפתני, הוגן ויעיל בקופנהאגן", הוסיף באן, וציין למשל את הבטחתו של ראש הממשלה היפני החדש להפחית 25 אחוז מרמת הפליטות של שנות ה-90 עד 2020 - צעד משמעותי שבא מכיוונה של הכלכלה השניה בגודלה בעולם, ותפנית דרמטית מעמדת הממשלה הקודמת בטוקיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחנת כוח פחמית בסין. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים