שתף קטע נבחר

הקבינט הצביע בעד תכנית קלינטון

בתום ישיבת הקבינט הוחלט לקבל את הצעת הנשיא האמריקני להשגת הסדר קבע בין ישראל לפלסטינים תוך בקשת הבהרות במספר נושאים חיוניים. במקביל, בעקבות תשובתם הנוקשה של הפלסטינים ליוזמה, בוטלה פסגת שארם שתוכננה להיערך היום

זו תמונת המצב בתום ה"דדליין" שהציב הנשיא קלינטון לקבלת תשובה על תכניתו המדינית: ישראל מקבלת את התכנית אך דורשת מספר הבהרות, הרשות הפלסטינית דוחה אותה למעשה (ככל הנראה כתרגיל טקטי), ופסגת שארם המשולשת שנועדה להיום - בוטלה.
בישיבת הקבינט המדיני- ביטחוני שהסתיימה לפנות בוקר (יום ה') הוחלט לקבל את הצעתו של הנשיא קלינטון להשגת הסדר קבע בין ישראל לפלסטינים תוך כדי קבלת הבהרות אמריקניות במספר נושאים.
בהודעה שפורסמה עם תום הישיבה נמסר, כי ישראל תבקש מספר הבהרות מהנשיא קלינטון ב"נושאים הנובעים מהאינטרסים החיוניים של ישראל". כמו-כן נמסר, שישראל רואה בהצעת הנשיא קלינטון בסיס לדיון במידה והדבר יוסכם גם על-ידי הצד הפלסטיני. בנוסף, הודתה ממשלת ישראל לנשיא קלינטון על "תרומתו החשובה במשך כל כהונתו לקידום תהליך השלום במזרח התיכון ועתיד העמים השוכנים באיזור".
10 שרים תמכו בהחלטה, שני שרים התנגדו - השרים רוני מילוא ומיכאל מלכיאור, ושני שרים נוספים נמנעו - השרים רענן כהן ומתן וילנאי.
פסגת שארם א-שייח שתוכננה להיערך היום בוטלה. בפסגה היו אמורים להיפגש ראש הממשלה, אהוד ברק, יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת ונשיא מצרים, חוסני מובארק.
מקורות מצריים הוסיפו, שבמקום הפגישה המשולשת, יפגוש היום הנשיא מובארק את יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, בקהיר. ברק, ומובארק שוחחו הלילה בטלפון על ההתפתחויות במו"מ בין ישראל לפלסטינים, בצל ביטול הפסגה.

מקור בפתח: ערפאת הורה להקים ועדה לשיווק ההסכם עם ישראל

מקור בכיר ביותר בתנועת הפתח אומר ל-ynet כי יו"ר הרשות הפלסטינית וראש הפתח יאסר ערפאת הורה להנהגת התנועה להקים ועד הסברה מיוחד לשיווק ההסכם הצפוי עם ישראל. לדברי המקור, ההחלטה התקבלה בישיבה של המועצה העליונה של הפתח, ישיבה שבה השתתף ערפאת עצמו.
לדברי המקור, מספר בכירים בתנועה סירבו להיות חברים בוועדת ההסברה ובישיבה התפתחו חילופי דברים בין ערפאת לבין מספר בכירים, סביב ההסכם הצפוי והדרך שבה התנהל המו"מ בימים האחרונים. עוד אומר המקור כי בהנהגת הרשות "מתכננים להרוג" את רעיון משאל העם הפלסטיני, שבכירים ברשות העלו לפני מספר ימים.

ארה"ב: אנו לומדים את תשובת הפלסטינים

אמש (יום ד') נפגש ערפאת עם הקונסול האמריקני הכללי בירושלים המזרחית, פגישה שאותה הגדיר שר פלסטיני בכיר כ"דרמטית ובעלת השלכות משמעותיות ביותר". ערפאת העביר לקונסול את ההסתייגויות של הפלסטינים מהצעות קלינטון. מקורות אמריקניים מסרו כי הם לומדים כעת את תשובת הפלסטינים.
נשיא ארה"ב ביל קלינטון אמר כי הישראלים והפלסטינים קרובים מאי פעם. "השאלה עכשיו היא אם הם מוכנים להמשיך במגעים על בסיס הרעיונות שהועלו. אני מתפלל שהם יאחזו בהזדמנות הזו".
סוכנות הידיעות רויטרס פירסמה אתמול, כי הפלסטינים דחו בתשובתם את המסמך האמריקני, אולם השר לענייני פרלמנט ברשות הפלסטינית, נביל עמרו, המקורב מאוד לערפאת, אומר ל-ynet כי הפלסטינים לא מסרו תשובה שלילית לאמריקנים. לדבריו, תשובת הפלסטינים היא ניטרלית, לא "כן", ולא "לא". "אנחנו מסכימים עקרונית על המשך ההתייעצויות והמגעים לקראת השלב הסופי של המו"מ על הסדר הקבע", אמר.
בתשובה דורשים הפלסטינים הבהרות רבות למסמך האמריקני. ואלה על פי סוכנות הידיעות רויטרס עיקרי ההסתייגויות הפלסטיניות: הפלסטינים דורשים מפה ובה פירוט השטחים אותם תמסור ישראל לפלסטינים. הם דורשים כי יוגדר באיזה שטחים מדובר ומה יהיה בדיוק גודלם. הפלסטינים גם מסתייגים מהשארת "מסדרון" ישראלי באורך 15 קילומטר, שיוביל מירושלים לכיוון ים המלח במזרח. הפלסטינים דורשים שליטה גם על השטחים התת קרקעיים מתחת להר הבית, אותם דורשת ישראל. הפלסטינים דורשים עוד פרטים על הסדרי הביטחון המוצעים. גם ההצעה האמריקנית שמגבילה מאוד את זכות השיבה לא מקובלת על הפלסטינים.

מסמך קלינטון - הפרטים

לפי הצעת קלינטון הפלסטינים יקבלו 95% משטחי הגדה ועזה. ההתנחלויות ברצועה יפונו בשלמותן, וישראל תשאיר בידה 5 אחוזים מהשטח שעליו נמצאים גושי ההתנחלויות בגדה. בתמורה היא תעניק לפלסטינים בין 3 ל-5 אחוז שטח חלופי, כשהשטח העיקרי עליו מדובר הוא חולות חלוצה בנגב. הפלסטינים דורשים שהשטח יהיה שווה ודומה בהיקפו ובאיכותו לשטח שתספח ישראל, ותובעים לקבל לידם גם שטחים באיזור לטרון ובתוך הקו הירוק הסמוך לג'נין. לא צפוי שדרישה זו תתקבל על ידי ישראל.
המכשול העיקרי, שככל הנראה הצטמצם, הוא סוגיית הפליטים. כ-150 אלף פלסטינים, רובם המכריע פליטים מלבנון, יורשו להגיע לתוך ישראל במסגרת איחוד משפחות במשך תקופה של 5 עד 10 שנים. יתר 4 מיליון הפליטים ייושבו בגדה, ברצועה ובשטח החלופי שיקבלו הפלסטינים מידי ישראל, ובעיקר במקום מושבם הנוכחי - בארצות ערב.
המחיר שתשלם ישראל לפלסטינים בתמורה לפשרה בסוגיית הפליטים, יהיה ריבונות מלאה בהר הבית, ישראל תנסה לשלב בריבונות שתוענק לפלסטינים גם מימד בינלאומי, שאחד מסעיפיו למשל הוא שכוח הבטחון והשיטור במסגד אל אקצה יהיה בינלאומי. ישראל תתעקש ותקבל גישה קלה וחופשית עבור מתפללים יהודים לחלק מן המתחם, ומדובר גם על בניה של בית כנסת בחלק קטן של המתחם. מכשול נוסף בירושלים הוא הדרישה הפלסטינית להסרת חלק מההתנחלויות מסביב לבירה, ויצירת רצף טריטוריאלי פלסטיני.
העיתון "אל-איאם" המתפרסם בשטחי הרשות, מפרסם גם כי במסמך האמריקני מדובר על החכרת הרובע היהודי בחברון וקריית ארבע, המהווים שלושה אחוזים משטח הגדה, לישראל, לתקופה של 20 שנה. מקורות פלסטיניים הכחישו בתוקף את הסעיף האחרון. סעיף נוסף המתפרסם היום בעיתון "אל קודס" הוא העובדה כי ישראל תפנה 60 עד 70 התנחלויות בגדה, באופן הדרגתי, במשך שלוש שנים. במשך התקופה ואחרי סיומה ישהה במקום כוח בינלאומי באזורים שהצדדים יקבעו לצורך זה. אחרי הנסיגה יפקח הכוח הבינלאומי על יחידת צה"ל שתשהה באזורים מסויימים בבקעת הירדן, שיהיו בריבונות פלסטינית.
על פי סעיף זה, ישראל תשמור לעצמה שלוש תחנות התראה בגדה ולאחר עשר שנים יידון שוב מעמדן של התחנות אלה. כמו כן תשמור לעצמה ישראל בגדה מחסני תחמושת לשעת חירום, ויסוכם בין הצדדים שחירום פירושו סכנה מיידית בעלת אופי צבאי.
העיתון מפרסם עוד כי נושא אחר שנמצא במחלוקת בין ישראל לרשות הפלסטינית הוא הסכמה על שטחו ואורכו של הכותל המערבי.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ברק ובן עמי. כן לקלינטון
צילום: איי פי
צילום:רויטרס
ערפאת. תשובה נוקשה
צילום:רויטרס
צילום: רויטרס
מתווך. הנשיא קלינטון
צילום: רויטרס
מומלצים