שתף קטע נבחר

האם מותר לעבוד בימי חול המועד סוכות?

שאלה:

 

מה משמעות ימי חול המועד והאם מותר לעבוד בהם? (פלוני)

 

תשובה:

 

ימים אלה אסורים במלאכה ונועדו לשמחה ולעלייה לרגל (גם בימינו, שאין לנו מקדש, נוהגים לעלות לירושלים ולהתפלל בכותל). אפשר לנצל את הזמן לטיולים משפחתיים וכדומה. צריך לכבד את חול המועד במאכל ובמשתה ובבגדים מיוחדים. בערבים נוהגים לציין את שמחת בית השואבה בשירה ובריקודים.

 

ימי חול המועד אסורים בחלק מהמלאכות, כדי שלא יהיו כימי החול. נחלקו הראשונים, האם איסורי המלאכה הם מן התורה, וניתנה הסמכות לחכמים לקבוע גדרים, או שאינם אלא מדרבנן.

 

מכל מקום, להלכה נקבעו תחומים אחדים של היתרים במלאכות.

 

להלן כמה דוגמאות שכיחות ודינן:

 

א. צורכי אוכל-נפש, הכוללים בישול, אפייה, קנייה, קטיף פירות, ועבודות חקלאיות דומות. בכלל אלה גם מכשירים הנצרכים להכנת האוכל, כגון תיקון מקרר וכלי מטבח אחרים. כל אלה מותרים.

 

ב. כביסה ותספורת נאסרו, כדי שישתדלו לעשותן לפני החג. יש מתירים בימינו את הגילוח, מפני שרגילים להתגלח בכל יום, ומניעה מגילוח גורמת לאדם להיראות ברגל "מנוול". מותר לכבס בגדי ילדים קטנים, מכיוון שרגילים ללכלכם הרבה. מותר לגהץ לצורך המועד.

 

ג. מלאכת דבר האבד, והיינו, שאם לא תיעשה, ייגרם הפסד רב - מותרת. ואולם אין בכלל זה מלאכה שאם יימנע מלעשותה, רק תיגרם מניעת רווח. ויש לברר ההלכה, למעשה, על ידי מורה הלכה.

 

ד. מסחר מותר אם הוא לצורך המועד, כגון מצרכי מזון או ביגוד. (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

יש לכם שאלה? רבני צהר עונים בפרוייקט החדשו"ת של ynet ובבית ההוראה "CALL ההלכה" - טל': 1-800-200-377 בימים א' עד ה' - בין 19:00 ל-23:00.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים