שתף קטע נבחר

ישראל מהמובילות באחוזי הישרדות חולי הסרטן

חולי סרטן בישראל שורדים יותר מאשר חולים במדינות אחרות. כך עולה מנתונים שמציגה היום האגודה למלחמה בסרטן. שיעורי הישרדות גבוהים בסרטן השד, הריאות והמעי הגס. עוד עולה: נשים שורדות יותר מגברים, ערבים שורדים פחות מיהודים

שיעור ההישרדות מסרטן בישראל הוא מהגבוהים בעולם: כך עולה מנתונים שפרסמה היום (ג') האגודה למלחמה בסרטן לרגל פתיחת מבצע "הקש בדלת". עוד עולה מהממצאים כי שיעור ההישרדות ממחלת הסרטן עלה בשנים האחרונות בכ-10%. שיעורי הישרדות גבוהים במיוחד, יחסית למדינות העולם, רושמת ישראל בסרטן השד, הריאות והמעי הגס. הישרדות החולה לאחר חמש שנים מוגדרת כחולה סרטן שנשאר בחיים, אולם לא נבדק באם החולה סובל מחזרה של הסרטן.

  

"שיעורי ההישרדות ממחלת הסרטן הם מדד לאיכות שירותי הבריאות במדינת ישראל. הם נותנים סיכום של גילוי מוקדם, איבחון נכון וטיפול נכון", אומר ד"ר מיכה ברחנא, מנהל רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות. "הנתונים על הישרדות קשורים להשפעה של תוכניות לגילוי מוקדם ושל טכנולוגיות ותרופות חדשות וטובות יותר לטיפול בחולים".


השוואה בינלאומית: הישרדות ל-5 שנים בקרב גברים

 

ערבים שורדים פחות

למעלה מ-60% מחולי הסרטן שורדים לאחר חמש שנים מיום איבחון מחלתם. שיעור ההישרדות של הגברים היהודים עומד על 61% ושל הנשים - על 67%.

במגזר הערבי שיעורי ההישרדות נמוכים יותר ועומדים על 50% בקרב גברים ו-65% בקרב הנשים. 

 

בסקירת השנים 1990-2006, עולה כי מאז 1999 גדלו שיעורי ההישרדות חמש שנים לאחר גילוי המחלה ב10% בקרב גברים ובקרב נשים במגזר היהודי. 

 

מהו סוג הסרטן שבו שיעורי ההישרדות הם הגבוהים ביותר, חמש שנים לאחר גילוי המחלה? 90% חולים בסרטן הערמונית, כך עולה מהנתונים, שורדים לאחר חמש שנים. אחריו ממוקם סרטן השד (86%) וסרטן המעי הגס (64% מהחולים ו-63% מהחולות). הקטלני מבין סוגי הסרטן שנבדקו הוא סרטן הריאה, שבו רק 17% מהחולים וכ-25% מהחולות שורדים בתום חמש שנים מגילוי המחלה. 

 

הנתונים מראים שמאז 1999 נרשם גידול של 3-5% בשיעורי ההישרדות בסוגי סרטן אלו. רק במגזר הערבי נרשמה ירידה בשיעורי ההישרדות מסרטן הריאה.  


השוואה בינלאומית: הישרדות ל-5 שנים בקרב נשים

 

"אחוז ההישרדות מסרטן הריאה הפתיע גם אותנו"

באגודה למלחמה בסרטן וברישום הסרטן במשרד הבריאות הביעו סיפוק מהנתונים, המעמידים את ישראל בצמרת המדינות המפותחות בשיעור ההישרדות מסרטן. שיעור ההישרדות בקרב נשים הוא הגבוה מקרב המדינות ארה"ב, איטליה, אנגליה, פינדלנד ונורבגיה. בקרב הגברים, ישראל מוצבת במקום השני לאחר ארצות הברית. ישראל מובילה באופן מובהק בהשוואה למדינות אחרות בשיעור ההישרדות מסרטן הריאה. "זה ממצא שהפתיע אותנו מאד", אומר ד"ר ברחנא. 

 

נתון מעודד נוסף שהוצג נוגע לשיעור ההיענות לבדיקות ממוגרפיה. בהשוואה בין מדינות האיחוד האירופי, ישראל מובילה בשיעור הנשים המבצעות ממוגרפיה. 70% מהישראליות בנות 50 עד 74 מקפידות לבצע את הבדיקה לגילוי מוקדם של

 סרטן השד מדי שנתיים, כאשר בקרב החמישון העליון, כ-95% מהנשים עושות ממוגרפיה, ובקרב החמישון התחתון - כ-65%.

 

לדברי פרופ' גד רנרט, מנהל התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד, בקרב 70% מהנשים הגידול זוהה בשלב לא פולשני או בשלב הראשון של המחלה. אלה שלבים לא גרורתיים ששיעור ההישרדות בהם לאחר חמש שנים הוא מעל 99%. "עבור 70% מהנשים שבמהלך בדיקת ממוגרפיה גילו גידול," מציין פרופ' רנרט, "ניתן לומר שחייהן ניצלו בזכות הבדיקה".

 

למרות הנתונים המעודדים, נוספו בשנה האחרונה בישראל כ-26 אלף חולי סרטן חדשים, וההערכה של הרשות למחקר הסרטן בארגון הבריאות העולמי היא שבתוך עשור יגדל מספר החולים. החוקרים מעריכים שעלות הטיפול בחולי הסרטן בישראל היא 715 מיליון דולר בשנה, כעשירית מכלל תקציב הבריאות של ישראל.

 

מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, אמרה כי "עם המידע הקיים כיום, ניתן להפחית את שיעורי התמותה ב-50% ולהציל חיי אדם. יש צורך במשאבים לצורך השקעה במחקר". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
טובים בסרטן השד, מעולים בערמונית
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: מיטל יסעור בית-אור
"ממוגפריה הצילה 70% מהחולות". פרופ' גד רנרט
צילום: מיטל יסעור בית-אור
צילום: עופר מאיר
"אפשר להציל מחצית מהחולים". מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן מירי זיו
צילום: עופר מאיר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים