שתף קטע נבחר
צילום: אסף אמברם

שבת מתוקה: אופים חלה בבית

יעל גרטי מספרת על חברת-משפחה אהובה שהלכה לעולמה ומביאה מתכון לחלה מתוקה קלת-הכנה וטעימה מאוד, שמצדיקה את הטרחה שבהכנתה

אווה אנג'ל היתה החברה הטובה ביותר של סבתי פלורט גרטי ז"ל. כשנפטרה סבתי, בדמי ימיה, הפכה אווה למעין סבתא מאמצת שלי ושל אחיי. על אף שהיתה לה משפחה ענפה משלה, אווה מעולם לא שכחה אותנו: היא היתה מטלפנת בימי ההולדת, חוגגת אתנו את השמחות המשפחתיות ומזמינה אותנו לארוחות ולשמחות במשפחתה.

 

כיוון שהיתה נשואה לאחד מהאחים אנג'ל ממאפיית "אנג'ל" בירושלים, חשתי תמיד קשר מיוחד למאפייה זו.

 

כשהייתי בת עשר לערך צלצל הטלפון בבית הוריי ואווה ביקשה לשוחח עמי. "יעל", היא אמרה בקולה הרועם, "אנחנו מכינים במאפייה חלה בצורת ילדה. אני צריכה שתקחי סרט מדידה ותמדדי את היקף המותניים שלך, את האורך מהמותן עד בית השחי ואת האורך מהכתף ועד כף היד". אני, תמימה שכמותי, מדדתי, רשמתי וטלפנתי אליה בחזרה עם הנתונים. כעבור שבועיים הגיעה בדואר חבילה ובה סוודר אדום מקסים שסרגה אווה עבורי.

 

לפני כארבעה חודשים הלכה אווה לעולמה, בשיבה טובה. לזכרה של אישה יקרה ונדירה זו הכנתי חלה מתוקה, אמנם לא בצורת ילדה, אבל בכל זאת.

 

חלה מתוקה

מתכון של הילית חמו-מאיר, מתוך הספר המומלץ "ספר לחם", הוצאת "הבית הטבעי"

 

אפשר להכין את הבצק ידנית או במיקסר. אם רוצים להכין שתי חלות קטנות, כדאי להתפיחן בתוך תבניות אינגליש, שישמרו על צורתן הנאה.

 

לגרסת פרווה אפשר להמיר את החמאה ב"מחמאה". במקום שמרים מקובייה אפשר להשתמש בכמות זהה של שמרים מסוג "שמרית", שאין צורך לערבב תחילה עם מים (אך אין לוותר על המים). אם רוצים להמיר לשמרים יבשים, יש להשתמש בשליש עד חצי ממשקל השמרים הטריים.

 


(צילום: אסף אמברם)

 

המרכיבים (לחלה אחת גדולה או 2 קטנות):

75 גרם חמאה (רכה או קרה, לא משנה)

20 גרם שמרים טריים מקובייה

200 מ"ל (4/5 כוס) מים פושרים (עד 30 מעלות)

500 גרם קמח לחם ("שטיבל" מס' 2) או קמח לבן

2 כפיות (15 גרם) מלח

2 כפות סוכר

2 ביצים L

 

לשימון הקערה: מעט חמאה מומסת/רכה או שמן קנולה

להברשה: 1 חלמון + 1 כף מים

לעיטור: גרגירי פרג שלמים או שומשום

עזרים: נייר אפייה, מברשת למשיחה, כלי חסין חום

להגשה: חמאה, גבינות, קונפיטורות איכותיות וכיוב'

 

אופן ההכנה:
  1. ממיסים חמאה במיקרוגל (או בסיר קטן על אש נמוכה) ומניחים לצינון במשך 10 דקות.
  2. מניחים שמרים ומים בקערית וטורפים בעזרת מטרפה או מערבבים בעזרת כף עד להעלמות הגושים וקבלת נוזל חלק.
  3. בקערה גדולה מאוד ונוחה ללישה או בקערת המיקסר מניחים קמח ומלח. מערבבים בידיים או בעזרת כף.
  4. מוסיפים את תערובת השמרים והמים לקערת הקמח ומערבבים קלות בעזרת כף.
  5. מוסיפים סוכר, ביצים וחמאה מומסת מצוננת, מערבבים בעזרת כף או לשים במהירות נמוכה במיקסר.
  6. לשים את הבצק שנוצר ידנית או במהירות נמוכה-בינונית במיקסר במשך 5-10 דקות. במידה והבצק דביק מוסיפים מעט קמח.
  7. משמנים את תחתית הקערה במעט חמאה מומסת או שמן קנולה ומניחים את הבצק להתפחה, כשהקערה מכוסה במגבת לחה, למשך שעה.
  8. כעבור שעה מוציאים אוויר מן הבצק (טופחים בו קלות ולשים מעט), מכסים שוב ומתפיחים במשך שעה נוספת.
  9. כעבור שעה מוציאים אוויר מן הבצק ומחלקים את הבצק ל-3 (אם רוצים להכין חלה אחת) או 6 (אם רוצים להכין שתי חלות) חתיכות שוות.
  10. בעזרת מערוך, מרדדים כל פיסת בצק לצורת מוארכת ככל שניתן, דקה ככל שניתן. מגלגלים את יריעת הבצק פנימה, כשם שמגלגלים רולדה, לקבלת רצועה יפה שניתן לקלוע ממנה צמה.
  11. קולעים צמה משלוש הרצועות, כמו שקולעים צמות בשיער: מעבירים את הצמה הימנית לכיוון האמצע, מעבירים את הצמה השמאלית לכיוון האמצע וכך הלאה. מעבירים את הצמה שנוצרה לתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה. מכסים במגבת לחה ומתפיחים במשך 45 דקות.
  12. כ-10 דקות לפני סיום ההתפחה מחממים תנור ל-180 מעלות ומניחים בתחתית התנור כלי חסין חום ובו מים.
  13. כשהחלות סיימו לתפוח, מערבבים חלמון ומים בקערית ומושחים את החלה (מצִדה העליון בלבד) בעזרת מברשת.
  14. בוזקים גרגירי פרג או שומשום בנדיבות ומכניסים לתנור. אופים במשך 35-40 דקות או עד שהחלה שחומה היטב מצִדה העליון ושחומה גם מצִדה התחתון. מוציאים, מצננים ומגישים.

 

צילום: אסף אמברם. לאתר שלו הקליקו כאן 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים