שתף קטע נבחר

זירת הקניות

חוקר: תגידו שלום לקרח בחוג הארקטי

חוקר בריטי השווה נתונים אודות עובי הקרח סביב הקוטב הצפוני וחוזה שתוך 20 שנה חודשי הקיץ יהיו חופשיים מקרח לחלוטין. מדען: הקרח בקוטב הוא מעמודי התווך של אקלים כדור הארץ. בלעדיו, העולם יהיה חם יותר ומוכה שטפונות

בעוד כ-20 שנה יעלם לחלוטין הקרח המקיף את הקוטב הצפוני בחודשי הקיץ - כך מעריך חוקר הקוטב הבריטי פיטר וודהאם מאוניברסיטת קיימברידג'. לדבריו, רוב הפשרת הקרח תתרחש כבר בעשור הקרוב אך הוא מדגיש כי הקרח שמצטבר סביב הקוטב בחודשי החורף ישאר לעוד שנים רבות.

 

"השינוי יוביל לכך שקודקודו של כדור הארץ יהיה כחול בחודשי הקיץ ולא לבן כשיצולם מהחלל, ושספינות יוכלו לעבור בחודשי הקיץ בנתיבי ההפלגה צפונית לרוסיה", אמר וודהאם. אך ההשלכות של הפשרת הקרח יהיו משמעותיים הרבה יותר משינוי ויזואלי או קיצור נתיבי ההפלגה: ההפשרה תוביל לעלייה במפלס פני הים, לפגיעה במערכת האקולוגית הרגישה ובעלי החיים הכלולים בתוכה. הקרח בחוג הארקטי ממלא תפקיד מרכזי באיזון אקלים כדור הארץ. ככל שהקרח בחוג הארקטי מתמוסס, הוא חושף אזורים גדלים והולכים של האוקינוס - שצבעו כהה, לעומת הקרח הבוהק, שמחזיר את קרינת השמש לחלל. כך סופגים המים כמות גדולה יותר של קרינה מהשמש, והדבר מאיץ את תהליך ההתחממות.

  

וודהאם, מהמומחים המובילים בעולם בחקר הקוטב, השווה את עובי הקרח כפי שנמדד על ידי צוללת חיל הים המלכותי הבריטי ב-2007, עם נתונים מעודכנים יותר שנאספו על ידי משלחת לקוטב, אותה הוביל ההרפתקן פן האדואו בתחילת השנה. האדואו וצוותו קדחו יותר מ-1,500 חורים בקרח כדי לאסוף נתונים מדוייקים עליו במהלך מסע רגלי של 450 ק"מ בנתיב מקנדה לעבר הקוטב. המשלחת גילתה שעובי הקרח הממוצע היה 1.8 מטר - עובי שנחשב קטן מדי כדי לשרוד את ההפשרה של חודשי הקיץ. על

 

"בהתבסס על שינויים בהיקף הקרח ועוביו, שינויי טמפרטורה, אופי משטר הרוחות ובעיקר הרכב הקרח, הנתונים תומכים בדעה הרווחת והיא שחוג הקוטב הצפוני יהיה נקי מקרח בחודשי הקיץ תוך 20 שנה", אמר וודהאם. 

 

מדענים רואים בהערכות הללו ואחרות אודות הקרח בחוג הארקטי עדות ברורה להשלכות החמורות של התחממות כדור הארץ. עיתוי פרסום הדברים אינו מקרי: בעוד כחודש וחצי יתכנסו בקופנהאגן נציגים ומנהיגים מ-190 מדינות ברחבי העולם לדון בשינוי האקלים ולגבש הסכם כלל-עולמי להפחתת פליטות גזי חממה, שלדעת המדענים מאיצים את התהליך.

 

ד"ר מרטין סומרקון, מקרן הטבע העולמית (WWF), שסייע בניתוח הנתונים מהקוטב, חוזה שלאבדן הקרח יהיו השלכות מרחיקות לכת סביב כדור הארץ. "הקרח שבאוקינוס בחוג הארקטי הוא מעמודי התווך של מערכת האקלים של כדור הארץ. אם מוציאים אותו מהמשוואה, נשארים עם עולם חם הרבה יותר. זה עלול להוביל להצפות שישפיעו על כרבע מאוכלוסיית כדור הארץ, הגברה בפליטות גזי החממה ממאגרים שכלואים מתחת לשכבות קרח (כמו מתאן שכלוא באדמת סיביר, ושינויים דרמטיים במזג האוויר באזורים שונים של כדור הארץ...".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
החוג הארקטי ב-2005
צילום: נאס"א
צילום: נאס"א
החוג הארקטי ב-1979
צילום: נאס"א
מומלצים