שתף קטע נבחר

המעסיק לא הפריש לפנסיה. אפשר לתבוע אותו?

מעסיקים רבים פוגעים בצורה בוטה בזכויותיהם הפנסיוניות של עובדיהם. המשבר האחרון משמש תירוץ להפסקת ההפרשות הפנסיונית מצד מעבידים, שפעמים רבות מוגנים מאחריות אישית בהיותם בעלי חברה בע"מ. האם ניתן לתבוע את בעלי החברה או נושאי המשרה בה באופן אישי על עוולה זו?

המשבר הכלכלי שהשלכותיו עדיין משפיעות על המשק הישראלי, הוביל להידרדרות במצבם של עסקים רבים ולצורך לקצץ עד כמה שניתן בהוצאות. קיצוץ זה בא לידי ביטוי בצורות שונות, חלקם תוך פגיעה בזכויות העובדים בחברה ולמעשה תוך עבירה על החוק.

 

דוגמה מובהקת לכך היא הפסקת ההפרשות הפנסיוניות (קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח) עבור העובד, הפרשות המחויבות הן על פי צו הרחבה כללי במשק והן על פי הסכמים חוזיים. ואולם לא מדובר רק במעסיקים שנקלעו לקשיים גדולים והעסק שלהם עומד בפני קריסה. לצערנו, מעסיקים רבים "תפסו טרמפ" על המצב הכללי, וניצלו את ההזדמנות לקצץ בזכויות עובדיהם החוקיות, ללא קשר בהכרח ליכולות הכספיות של המעסיק.

 

המעסיק מחוייב להעביר תשלומים לחיסכון הפנסיוני

כאמור, חובתו של מעסיק לבטח את עובדיו בביטוח פנסיוני נובעת בדרך כלל מהסכם קיבוצי (או צו הרחבה) שחל על המעסיק, או מכוח הסכם עבודה אישי בין המעסיק לעובד.

 

יש לציין כי משנת 2008 נכנס לתוקפו צו הרחבה לביטוח פנסיוני במשק שמטיל חובת ביטוח פנסיוני על כל עובד שכיר, שאין לו ביטוח פנסיוני מכוח הסכם קיבוצי או הסכם עבודה אישי.

 

במסגרת חובת הביטוח הפנסיוני, מחויב המעסיק להעביר למבטח תשלומים, בשיעורים הקבועים בהסכם הקיבוצי, בצו ההרחבה או בהסכם האישי, חלקם על חשבון המעסיק (הפרשות המעסיק) וחלקם תשלומים על חשבון העובד (הפרשות העובד) שהמעסיק מנכה משכר העובד.

 

מה ניתן לעשות כאשר המעסיק אינו משלם את ההפרשות הפנסיוניות, את מי ניתן לתבוע?

 

כאשר המעסיק הינו חברה בע"מ, חובת תשלום ההפרשות הפנסיוניות למבטח מוטלת, בעיקרון, על החברה ולא על בעל מניותיה ו/או נושאי המשרה שבה (לדוגמא: מנכ"ל, סמנכ"ל, מנהל כח אדם וכדו' שאינם בעלי מניות). "בדרך כלל, במקרה אי תשלום הפרשות פנסיוניות ו/או אי ביטוח פנסיוני כלל, לעובד יש עילת תביעה לאכיפת התשלומים ו/או פיצוי כנגד החברה בלבד ולא כנגד בעלי מניותיה או נושאי משרה בה" אומר עו"ד גולן גבע, מומחה לתחום הביטוח והיועץ המשפטי של לשכת סוכני הביטוח.

 

גבע מוסיף, כי לעובד עומדת גם עילת תביעה נפרדת כנגד המבטח (קרן הפנסיה או פוליסת הביטוח), וזאת משום שזכויותיו של העובד אצל המבטח הפנסיוני מובטחות לתקופה מסויימת גם אם המעביד נמנע מלשלם את ההפרשות המוטלות עליו למבטח.

 

כאשר מסתבר, שחוב המעביד למבטח לא נפרע במשך תקופה ארוכה מן המותר, המבטח רשאי בנסיבות הקבועות בחוק הגנת השכר, שלא להכיר עוד בזכויות העובד ובנסיבות אלה רשאי העובד להגיש תביעה כנגד המעסיק. כמובן, כאשר המעסיק, מלכתחילה, לא ביטח את העובד בביטוח פנסיוני (בין אם ניכה כספים ממשכורתו ובין שלא), המסלול היחיד שבידי העובד הוא הגשת תביעה כנגד המעסיק.

  

אז אם הועסקתי בחברה, האם ניתן לתבוע אישית את המעסיק בגין אי העברת התשלומים?

 

בחברה בע"מ קיים עיקרון חשוב בהיבט המשפטי והוא עקרון האישיות המשפטית הנפרדת: החברה הינה אישיות משפטית אחת ואילו הבעלים או בעלי המניות הינם אישיות משפטית אחרת. המשמעות היא שלא ניתן לייחס חובות של החברה, לרבות חובות כלפי עובדים, לבעלי מניותיה. בדרך כלל נוטה בית המשפט לכבד את האישיות המשפטית הנפרדת. עם זאת, במקרים חריגים, בית המשפט עשוי לאשר את הסרת ההפרדה הזו, בין החברה לבעלי המניות (להבדיל מבעלי תפקיד בחברה שהינם בדרך כלל עובדים שכירים), ולחייב באופן אישי את בעלי המניות בחובות של החברה. הסרת ההפרדה הזו נקראת בהגה המשפטית "הרמת מסך".

 

ככלל, על מנת שבית הדין ידון באחריות האישית של בעל מניות על אי תשלום הפרשות פנסיוניות, לא די בכך שבעל המניות ידע על אי התשלום, או שהחברה מצויה בקשיים כלכליים שעלולים להקשות על מתן פסק הדין, אלא יש להראות נסיבות מיוחדות נוספות, שמעידות על כך שבעל המניות עשה שימוש לרעה באישיות החברה הנפרדת, באי ביצוע הפרשות פנסיוניות, ותוך כך שבעל המניות הפיק רווח אישי מהתנהלותו הפסולה.

 

 למשל כאשר החברה התנהלה לצורכי תרמית או עבירות פליליות אחרות, כאשר בעל המניות הבריח, שלא כדין, נכסים וכספים מן החברה, כאשר בעל המניות ניכה, באופן עקבי, משכר העובדים כספים המיועדים לביטוח פנסיוני ושלשל את הכספים לכיסו ועוד נסיבות חריגות, המצדיקות שבעל המניות לא ייהנה עוד ממסך התאגדות החברה ויסתתר מאחוריה.

 

חוסר תום לב והפרה בוטה של חובת האמון

בפסק הדין של בית הדין הארצי לעבודה בפרשת יוליוס אדיב (2003), נפסק, כי כאשר מעסיק מנכה הפרשות פנסיוניות משכר העובדים אך, באופן סדרתי, לא מעביר את הכספים למבטח, נוהג הוא כלפי עובדיו בחוסר תום לב מובהק ותוך הפרה בוטה של חובת האמון המוטלת עליו.

 

"התנהגות זו, לגישת בית הדין הארצי, הינה מעשה תרמית של חברה כלפי העובדים, שמהווה טעם להרמת מסך ולביסוס עילת תביעה אישית כנגד בעל מניות בשל נזקים שנגרמו לעובד עקב אי תשלום הפרשות פנסיוניות" מסביר גבע.

 

 יש לציין, כי בפרשה זו החברה המעסיקה סגרה את שעריה והפכה לחדלת פירעון, כך שתביעה כנגד החברה בלבד, הייתה לא ריאלית. הרמת מסך, לפיכך, הייתה, נוכח התנהגות בעלי המניות, בלתי נמנעת.

 

גבע מציין עוד כי בפרשה אחרת, נמנע בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב - יפו מלהטיל אחריות אישית על בעל מניות, משום שאי העברת התשלומים למבטח לא היו בידיעת בעל המניות אלא באחריותם ובידיעתם של בעלי תפקיד שכירים בחברה (שלא היו צד להליך).

  

מה לגבי נושאי המשרה בחברה שאינם הבעלים? גם להם יש אחריות?

 

"הטלת אחריות אישית על נושאי משרה כגון מנכ"ל, מנהל כספים וכיוצא בכך (להבדיל מבעלי מניות) בשל אי העברת הפרשות פנסיוניות ונזקים שנגרמו בשל כך, לא נעשית דרך 'דוקטרינת הרמת מסך' השמורה כאמור לבעלי מניות" אומר עו"ד גבע, (אם כי ישנן פסיקות של בתי דין לעבודה אשר גורסות אחרת). "במקרה כזה, על העובד להראות שמוטלת על נושא המשרה אחריות אישית ועצמאית, שאין לייחסה לחברה (גם אם פעולותיו נעשו בשם החברה ולמענה), וכי אחריות זו מקימה עילת תביעה נפרדת מזו העומדת לעובד כלפי החברה ו/או בעלי מניותיה".

 

דוגמה לכך היא אם יוכח שנושא המשרה מעל בכספי החברה ונטל במזיד את כספי ההפרשות לכיסו האישי. לדברי גבע, תביעה כזו יש להגיש רק כאשר תביעה נגד החברה ו/או בעלי מניותיה הינה חסרת תועלת, למשל, בשל חדלות פירעון.

 

יש עוד לציין, כי משום שנושא משרה אינו צד ליחסי עובד ומעביד, ככל הנראה הסמכות לדון בתביעה שכזו נתונה לבית המשפט האזרחי ולא לבית הדין לעבודה ועל כן ראוי להקדים ולהיוועץ עם עורך דין המומחה בתחום זה טרם נקיטת הליך משפטי מסוג זה או אחר. 

 

חשוב להדגיש כי לפי חוק הגנת השכר, מוטלת על נושא המשרה בחברה (מנהל או כל נושא משרה שאמון על הביטוח הפנסיוני) אחריות אישית לפקח ולעשות ככל שביכולתו על מנת למנוע אי העברת הפרשות פנסיוניות, שנוכו מן העובד, לטובת החיסכון.


פורסם לראשונה 24/10/2009 16:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כדאי לעקוב אחרי ההפקדות לחיסכון
צילום: ויז'ואל/פוטוס
"הרמת מסך". רק במקרים חריגים
צילום: index open
מומלצים