שתף קטע נבחר

איך משקיעים נכון באמצעות גורם מתווך?

פרשת מוני פנאן מדגישה מחדש את הצורך לנקוט משנה זהירות בכל הנוגע להשקעה דרך גורם מתווך. כלכליסט מגיש את המדריך להשקעה כזו: מהצורך בחוזה מפורט עד המעקב הטכני אחר הפעולות בחשבון

פרשת מוני פנאן והשקעת הכספים עבור שחקני מכבי תל אביב מעלה מחדש את הצורך להבהיר את ההבדל המשמעותי בין ניהול כספים שמתבצע באמצעות גורם שלישי מתווך שאינו חבר בורסה לניהול כספים אצל חבר בורסה. "כלכליסט" מציג מדריך למשקיע: ממה צריך להיזהר כשמחליטים להשקיע את הכסף באמצעות גורם שלישי ואיך ניתן לעשות את זה בדרך הבטוחה ביותר.

 

מדובר בשיטה ותיקה שזכתה בשנים האחרונות לכינויים שונים: שיטת מאדוף או הונאת הפירמידה. הרעיון פשוט: בדרך כלל מדובר באדם שיש לו סכום זמין של כסף ורוצה לבצע השקעה באמצעות הבורסה, אך הוא מרגיש שאינו מבין מספיק בשוק ההון, לכן הוא מחליט לקבל עזרה מגורם שלישי שמבין בתחום. עד כאן הכל בסדר.

 

אבל אז מגיעה השמועה או אפילו ההיכרות האישית עם מישהו שאומרים עליו - או שהוא מעיד על עצמו - שהוא "קוסם" פיננסי שמבטיח תשואות יפות. לעתים מתלוות לכך המלצות חמות מחברים, קרובי משפחה או היכרות אישית עם הגורם המתווך, שיוצרים אצל המשקיע את תחושת האמון. אך יותר מכל, הפיתוי וההחלטה להשקיע מגיעים בגלל הבטחות לתשואה גבוהה. על פי רוב התשואה תהיה אפילו מוגדרת מראש.

 

אלא שאז בדרך כלל מגיעה הנפילה הגדולה. זה יכול לקרות אחרי חודשים ספורים ולעתים אחרי שנים, אבל כמעט תמיד זה קורה - לפתע מפסיקים הרווחים, המתווך כבר קשה יותר להשגה ולאט לאט המשקיע מתחיל להבין שכל השקעתו ירדה לטמיון. הוא גם נוכח לדעת שאין לו למי לפנות ושעליו להיכנס למסכת ארוכה של תביעה משפטית מול אדם פרטי כשבידיו אין שום ביטחונות, שום הוכחות וחוסר הכרה מבחינת החוק.

 

מי הבעלים של הכסף?

המשמעות המעשית של השקעת הכסף לא באמצעות חבר בורסה קשורה קודם כל לעניין הבעלות על הכסף. "כשאדם פותח חשבון אצל חבר בורסה שיכול להיות לצורך העניין בנק, בית השקעות שמנהל את ההשקעות או הולך ליועץ השקעות פרטי עם רישיון, החוק מחייב שהכסף יהיה על שמו ובבעלותו של המשקיע", אומר עו"ד אסף ברם, שותף במשרד ברם, דחוח ושות', העוסק בשוק ההון. "המשמעות המעשית של זה היא שלמשקיע יש שליטה מלאה על כל מה שמתבצע בחשבון, הוא מקבל דפי חשבון, יכול לעקוב אחר הפעולות השונות באינטרנט מדי יום, ובמקרה של רשלנות יש לו את מי לתבוע".

 

לעומת זאת, כאשר משקיע מחליט להפקיד בידיו של גורם שלישי שאינו חבר בורסה את הכסף הוא למעשה מאבד את הבעלות על הכסף שלו, על כל המשתמע מכך. "המשמעות המעשית היא שללקוח אין שליטה על החלטות ההשקעה בכסף, ובמקרה של רשלנות אין לו עם מי לדבר כי מבחינה חוקית הכסף כבר לא שלו", אומר עו"ד ברם. לדבריו, "אנשים לפעמים לא מבינים עד כמה הם איבדו את הבעלות והשליטה על הכסף.

 

אם למשל אדם העביר צ'ק לחשבון של הגורם המתווך, ואפילו אם הוא יודע באיזה בנק ובאיזה סניף מנוהל החשבון, גם אם יגיע לאותו סניף של בנק שבו מנוהל החשבון של הגורם המתווך ויבקש לראות מה קורה עם הכסף שלו, לבנק אסור מבחינה חוקית למסור לו אינפורמציה, כי הוא אינו הבעלים של הכסף. זאת אפילו אם הוא יוכיח באמצעות צ'ק שהוא זה שהכניס את הכסף לחשבון".

 

כללי ההשקעה באמצעות מתווך

1. ניהול בחשבון בנק שרשום על שמכם: הקפידו שהכסף יישאר בבעלותכם, וגם אם בחרתם לתת ייפוי כוח לניהול הכסף לגורם שלישי הקפידו שהניהול ייעשה בתוך החשבון שרשום על שמכם. המשמעות המעשית של זה היא שיש לכם שליטה מלאה על הפעולות שמתבצעות בחשבון, ואם משהו לא נעשה לשביעות רצונכם, ביכולתכם תמיד להפסיק את הפעילות כי אתם הבעלים של החשבון. כמו כן, העובדה שמדובר בחשבון על שמכם שמתנהל בבנק מעניקה לכם הגנה, כיסוי וביטחון נוסף מבחינת החוק. הבנק למעשה אמור לפקח על הנעשה בחשבון, ואם מתבצעות בו פעולות חריגות מחובתו להתריע על כך בפני הלקוח שלו.

 

מקרה בולט שמדגים את אחריות הבנק במקרה של ניהול השקעות לא תקין הוא זה של עו"ד אדם פרוסט. לאמו היה חשבון בבנק מרכנתיל והיא העניקה לו ייפוי כוח שיוכל לעשות בחשבון כרצונו. התברר שהוא ביצע השקעות והפסיד כספים רבים תוך הוצאת כספים מהחשבון לצורך כיסוי החובות הגדולים שאליהם נקלע. פרוסט התאבד, וכאשר אמו הגישה תביעה נגד הבנק, טען האחרון בתגובה כי לבן היה ייפוי כוח. בית המשפט לא קיבל את עמדת הבנק וקבע שהיה עליו לפקח ולהודיע ללקוחה שלו על פעולות חריגות בחשבון.

 

2. בדיקה אישית: גם אם מדובר בחבר או בן משפחה, הקפידו לבדוק מה הקשר של האדם שינהל עבורכם את הכסף לתחום הפיננסי. האם יש לו רישיון של רשות ניירות ערך? אם המכר שלכם לא מבצע את ההשקעה באופן ישיר אלא נעזר באדם אחר בררו עליו פרטים - מיהו, מה ההיסטוריה שלו והאם יש לו רישיון. חיפוש פשוט באינטרנט יכול גם לגלות אם הוגשו נגדו תביעות משפטיות. כמו כן מומלץ לבקש רשימת לקוחות ואם יש אנשים שאפשר לדבר עמם ולתחקר אותם.

 

3. שימוש בכלים וידע טכנולוגי: עבודה של ניהול כספי השקעות בשוק ההון מצריכה מיומנות וידע מקצועי אשר צריכים לקבל תמיכה באמצעות מערכות טכנולוגיות מתקדמות, שיאפשרו נגישות מיידית ומלאה בזמן אמת לכל השינויים והדיווחים משוק ההון. לכן מומלץ לבקש לבקר את המקום שבו עובד המשקיע שלכם ולבחון את סביבת העבודה שלו ומהם האמצעים הטכנולוגיים שעומדים לרשותו.

 

"ההמלצה היא לקבוע את פגישת ההיכרות עם מי שינהל עבורכם את הכסף במקום הפעילות שלו ולא אצלכם בבית", אומר רו"ח עופר אלקלעי, מומחה למניעת הונאות ממשרד אלקלעי מונרוב. לדבריו, "כך ניתן לראות אם מדובר במישהו שיש לו חדר מסחר ומערכת טכנולוגית שמחוברת לרשות ני"ע".

 

4. התרחקות ממי שמבטיח תשואה ידועה מראש: "אדם שמבטיח לך 10% תשואה בשנה הוא בוודאות שקרן", אומר עו"ד ברם. לדבריו, "אם היה מישהו אחד בעולם שהיה יכול להבטיח באופן חד־משמעי תשואה ולחזות באופן ודאי מה יקרה בשוק ההון הוא היה הופך היום למיליארדר. אי אפשר להבטיח יותר מ־2% תשואה, מה שהבנקים מבטיחים בפק"מ".

 

רו"ח אלקלעי מוסיף: "אין מתנות חינם, גבינה חינם יש רק במלכודת עכברים ולכן הבטחה לתשואות עודפות צריכה ישר להדליק נורות אדומות. מי שמבטיח דבר כזה הוא נוכל או אדם שלוקח סיכונים אדירים, ואז צריך להביא בחשבון שצפויים גם הפסדים גדולים. מי שלא מציג את הסיכונים לצד הרווח לא צריך לעשות איתו עסקים".

 

5. הקפדה על חוזה מפורט ושקוף: בקשו לחתום על חוזה ישירות מול חבר הבורסה שינהל את כספכם בפועל ולא מול הגורם המתווך, אם הוא אינו חבר בורסה. החוק מחייב את מי שנחשב חבר בורסה להחתים את המשקיע על חוזה שבו מוגדרים באופן ברור וחד־משמעי הצרכים של המשקיע. המשקיע אף יכול לפרט איך בדיוק הוא מעוניין שינהלו את הכספים שלו. המטרה של החוזה היא ליצור שקיפות מלאה. ככל שהחוזה יהיה מפורט ומוגדר יותר, כך יכול להיחסך מהמשקיע הרבה כאב לב מיותר בהמשך.

 

מומלץ גם לפרט כמה עמלות יקבל כל אחד מהגורמים המעורבים בעניין: כמה מנהל התיק, כמה הבנק וכמה המתווך. "האינטרס של המשקיע הוא להבין מראש ובאופן ברור ומוגדר כמה מרוויח כל צד בעסקה כדי לחשב באופן הכי ריאלי את כדאיות ההשקעה", אומר עו"ד ברם. רו"ח אלקלעי מוסיף שכדאי שבחוזה יוגדר בדיוק מתי ובאיזה אופן יתקבלו הדיווחים. "ההמלצה היא שהדיווחים יסופקו ללקוח פעם בחודש מתוך מערכת מידע מסודרת ולא בעל פה או באימייל במסמך שאינו רשמי".

 

6. מה מכסה הביטוח: כאשר אתם מבטחים את עצמכם אצל מי שיש לו רישיון של רשות ניירות ערך תדעו שבאופן אוטומטי אתם מכוסים בביטוח. מבעל רישיון שלא עורך ביטוח נשלל מיד הרישיון. הביטוח מכסה מקרים שבהם ההשקעה לא בוצעה בהתאם לנהלים המוגדרים בחוק ובהתאם לתנאים שהגדרתם בעת חתימת החוזה מול מנהל ההשקעות, ומאפשר לתבוע ולדרוש פיצויים. אולם חשוב גם לבדוק מה כולל הביטוח. מתברר שהביטוחים משתנים מגוף לגוף. יש למשל גופים שהביטוח שלהם מכסה עד מקסימום של סכום מסוים או רק בתנאים מסוימים. קריאה של האותיות הקטנות של פוליסת הביטוח של מי שבחרתם לניהול ההשקעות תחסוך עוגמת נפש בהמשך.

 

7. מעקב אחר התנועות בחשבון: חשוב לעקוב אחר חשבון הבנק, לקרוא תדפיסים שמפרטים תנועות ואפיקי השקעה. "כל חריגה מהגדרות ההשקעה שקבע המשקיע עלולה לעלות לו הרבה מאוד כסף. הדבר יכול להיעשות גם בתום לב כי יש טעויות כל הזמן", אומר עו"ד גדיאל בלושטיין, שותף במשרד בלושטיין, בר־קהן, ציגנלאוב ושות', העוסק במשפט מסחרי ושוק ההון, "אולם המחשבה שאתה נותן למישהו לנהל לך את ההשקעות ואתה פטור לגמרי ממעקב ואחריות מוטעית". כמו כן, כדאי לבדוק אם כמות הפעולות בחשבון סבירה ביחס להיקף ומגוון ההשקעות.

 

כיצד מזהים הונאת פירמידה

בהונאת פירמידה משמש כסף חדש של משקיעים לפירעונות של כספים ישנים. המשקיעים הראשונים יכולים אולי להרוויח תשואה נאה, אך המשקיעים האחרונים עתידים להפסיד את כל השקעתם. כך תיזהרו:

 

1. כשמופעל עליכם לחץ להביא עוד לקוחות או מעודדים אתכם באמצעות מתן בונוסים למיניהם

 

2. כשאתם רוצים למשוך כסף ומשכנעים אתכם להשאירו עם הבטחה שיגדילו לכם בתמורה את התשואה

 

3. ישנה תנודתיות גדולה בשוק, אבל רק אצלכם התשואה נשארת קבועה

 

4. כשאינכם מקבלים דיווחים מסודרים על התנועות והפעולות בתיק ההשקעות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פנאן. להיות זהירים
צילום: טל שחר
מומלצים