שתף קטע נבחר

מהם התוספים שמחליקים את הקמטים בפנים?

מסתפקת במריחת קרמים על הפנים כדי להילחם בסימני הגיל? כדאי שתוסיפי לערכת האנטי-אייג’ינג שלך גם תוספים שהוכחו כיעילים במלחמה בהזדקנות העור, ויעשו פלאים לפנים בנטילה מבפנים. אז איזה תוסף יעיל פי 50 מוויטמין C, ואיזו חומצה תגמיש לך את העור?

עד לפני כמה שנים הסתכמה שגרת הטיפוח שלנו בעיקר במריחת קרם לחות ולכל היותר גם קרם לילה מזין. בשנים האחרונות, עם ההתקדמות במחקר העור ובו זמנית גם בתחום תוספי התזונה, אנו מתוודעים חדשות לבקרים לתכשירים קוסמטיים המבוססים על רכיבים שמוכרים לנו מעולם התוספים, בהם ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן חיוניות ומגוון צמחי מרפא.

 

עכשיו הגיע השלב הבא בתחום האנטי אייג’ינג: תוספים מבפנים. במקום להסתפק במריחת הרכיבים האלה מבחוץ, המגמה החדשה היא לבלוע אותם במקביל לשימוש בתכשירים קוסמטיים שמכילים אותם. את המגמה הזאת מעודדות כמובן חברות התוספים, שלאחרונה הוציאו לשוק קומפלקסים ייעודיים המכילים שילובים של רכיבים שתכונות האנטי אייג’ינג שלהם הוכחו במחקרים.

 

אז אילו תוספים יעשו פלאים לפנים? לפניכם סקירה של התוספים שהוכחו מחקרית כיעילים במיוחד. כל הרכיבים האלה נמצאים כיום גם בתכשירים קוסמטיים, כך שתוכנית טיפול שתשלב את תוספי התזונה עם תכשירים קוסמטיים שמכילים אותם תעזור לכם לשפר את מראה העור לאין ערוך ולהשיג תוצאות ארוכות טווח.

 

לא חייבים כמובן להשתמש בכולם. את ההחלטה תעשו אתם בהתאם לתקציב ולנכונות שלכם להשקיע. שלושת הראשונים - פיקנוגנול, ALA ו־GLA - הם הלהיטים הכי נחשבים כיום בתחום האנטי אייג’ינג, והוכחו כיעילים לעיכוב הזדקנות העור ואף לתיקון נזקי גיל. לכל השאר - פרוביוטיקה, קו־אנזים Q10 ואומגה 3 - תפקידים חיוניים ברמת התא, וזה אומר שהם חשובים לבריאות של כל איברי הגוף שלנו, כולל כמובן תאי העור.

 

התוספים המוזכרים בכתבה אינם מצריכים ייעוץ רפואי לפני נטילתם (אלא אם אתם סובלים מבעיה בריאותית ומטופלים בתרופות מרשם באופן קבוע).

 

פיקנוגנול: מגן על סיבי הקולגן

תוסף זה, המופק מקליפת עץ האורן הימי הצרפתי, עשיר בפרואנתוציאנידינים – כימיקל צמחי חשוב שנוצר בתהליכי חילוף החומרים בצמח ותורם להגנת הצמח ולהסתגלותו לסביבה. הוא נחשב לנוגד חמצון מהיעילים ביותר המוכרים כיום. נמצא שיעילותו גבוהה פי 50 מזו של ויטמין C.

 

מה הוא יעשה לעור שלך: יילחם ברדיקלים החופשיים. המבנה הכימי שלו מאפשר לו להתמזג עם קרום התא, שבו מתבצע הנזק הראשוני של הרדיקלים החופשיים, ולנטרלו עוד בטרם נגרם נזק לתא. מחקרים הדגימו כי סיבי קולגן שהושרו בתמיסה המכילה פיקנוגנול היו עמידים פי 100 ללחץ של קריעה מאשר סיב קולגן שלא הושרה בתמיסה כזאת. כמו כן הוא מתפקד כמסנן קרינה פנימי, המצמצם את כמות הקרניים החודרות לשכבות העור העמוקות, ונמצא כי הוא יעיל בטיפול בכתמי שמש.

 

למרוח או לבלוע: לבלוע. השלמה בתוסף פיקנוגנול תביא לשיפור ניכר במראה העור.

 

מינון מומלץ: 100 מ”ג ליום, רצוי בארוחת הבוקר, משום שהוא גורם לערנות רבה.

 

GLA (חומצת שומן גמא לינולאית): משמנת את העור מבפנים

חומצת שומן חיונית זו מיוצרת בגופנו על ידי אנזימים מחומצת שומן לינולאית בלתי רוויה, שמקורה במזון. במקרה של מחסור, אנזים חיוני זה אינו יכול לתפקד בצורה מיטבית ולייצר מספיק GLA. בעקבות זאת תפקוד העור נפגע קשות.

 

מה היא תעשה לעור שלך: תשמן את העור מבפנים. ה־GLA נמנית עם קבוצת אומגה 6, אך בניגוד למרבית חומצות השומן מקבוצה זו, שצריכה מוגברת שלהן מעודדת תהליכי דלקת וכך מגבירה את הסיכון להזדקנות מואצת של העור ולמחלות עור שונות, חומצת השומן הגָמָא לינולֶאית פועלת כנוגדת דלקת ומונעת את השפעותיה השליליות. כמו כן היא מהווה מקור מרכזי לפוֹספוֹלִיפִּידִים, אבני הבניין שמהן עשויים קרומי התאים, ולכן חיונית לבניית קרומי התאים ולייצובם, לשיפור גמישותם ולשיפור חדירותם לקליטת חמצן ויעילותם בהפרשת פסולת (יעילות הפוחתת עם השנים וגורמת לקיצור חיי התאים).

 

למרוח או לבלוע: גם וגם. שני המקורות העשירים ביותר לחומצת השומן GLA הם צמח הבּוֹראג’ (זִיפָן רפואי) וצמח נר הלילה. נטילה סדירה שלהם משפרת את גמישות קרומי החיים, מאריכה את חייהם ומביאה לשיפור ניכר בעור יבש במיוחד ובעור מזדקן. את מיצוי הבוראג’ אפשר גם למרוח ישירות על העור (לפני השינה ולאחר ניקוי הפנים), שכן חומצות השומן שבו נספגות היטב גם במריחה חיצונית. מדי כמה לילות אפשר לנקב את הכמוסה בסיכה ולמרוח את תוכנה על העור.

 

מינון מומלץ: 300 מ”ג ליום של מיצוי בוראג’ או 1,300 מ”ג ליום של צמח נר הלילה.

 


גם לבלוע, גם למרוח (צילום: אוהד רומנו)

 

ALA (חומצה אלפא ליפואית): מזרימה את הדם לעור

החומצה האלפא ליפואית (ALA), חומר דמוי ויטמין המצוי בכל תא בגוף, היא אחד מנוגדי החמצון החזקים ביותר בטבע ואחד החומרים היעילים ביותר המוכרים להבטחת עור חלק וגמיש.

 

מה היא תעשה לעור שלך: תחליק ותגמיש אותו. היא נחשבת למאגר טבעי של הגוף למילוי רמות חֶסֶר בנוגדי חמצון. היא גם מונעת גליקוליזציה בעור – תהליך שבו נוצרת ריאקציה בין סוכר לחלבונים, ההופכת את העור לנוקשה, חסר גמישות ומקומט.

 

מחקרים מצאו כי מריחת תכשירים המכילים ALA על העור מסייעת במלחמה בנזקי הפיגמנטציה, ככל הנראה באמצעות עיכוב היצירה הבלתי מבוקרת של המלנין בעור, וכן משפרת את מרקם העור שניזוק מהשמש. ה־ALA מסייעת גם בייצור מולקולות של חנקן חד־חמצני (NO), חומר המאפשר את התרחבות כלי הדם ומסייע לשפר את זרימת הדם לעור, וכתוצאה מכך מעניקה לעור ברק בריא ומפחיתה בצקות ונפיחות, כולל נפיחות מתחת לעיניים.

 

למרוח או לבלוע: גם וגם. לתוסף יעילות רבה הן בצורת כמוסות לבליעה והן במריחה חיצונית על העור.

 

מינון מומלץ: 600 מ”ג ביום.

 

פרוביוטיקה: מגבירה את קצב התחלקות התאים

חיידקים ידידותיים אלה, המתגוררים באופן טבעי במערכת העיכול ועל פני העור שלנו, מסייעים בשמירה על בריאותנו ומגינים מפני חיידקים פתוגניים – החיידקים ה”רעים”. מעבר לקשר המוכח בין בריאות מערכת העיכול לבריאות העור, מחקרים רבים הוכיחו את יעילות הפרוביוטיקה בשמירה על העור מפני זיהומים, דלקות ובעיות עור כמו אקנה ואטופיק דרמטיטיס. לאחרונה גילה מחקר מהפכני שהחיידקים הפרוביוטיים יכולים לשמש גם כמרכיב אנטי אייג’ינג יעיל ביותר, להפוך את תהליכי ההזדקנות בעורנו ולהשיב לו בחזרה את מראהו הצעיר והרענן. הממצאים מצביעים על מעורבות של מנגנונים האחראים לאיזון ולוויסות מערכת החיסון ולהגנה מפני דלקות.

 

מה הם יעשו לעור שלך: יחסמו את החלבון NF-kappa-B, המכונה ”האביר השחור” של הדלקת ובין יתר פעולותיו המזיקות גם מאיץ את הזדקנות העור. כמו כן הם מונעים מחיידקים פתוגניים לגרום לזיהומים בעור ומהרעלנים המופרשים על ידיהם לזהם את העור. הם גם מתחרים בחיידקים ה”רעים” על מקורות התזונה, והמשמעות היא שככל שיהיו על פני העור יותר חיידקים פרוביוטיים, כך יתקשו החיידקים ה”רעים” להתקיים ולפגוע בעור.

 

למרוח או לבלוע: מרבית המחקרים התמקדו בבדיקת יעילות הפרוביוטיקה כתוסף תזונה, אך כמה מחקרים מצביעים גם על יעילותו במריחה.

 

מינון מומלץ: מאחר שהסוגים וריכוזי החיידקים משתנים בין הכמוסות המסחריות השונות, יש להיוועץ במטפל מוסמך בנוגע למינון ולסוג התוסף.

 

קו־אנזים Q10 מאיץ את התחדשות התאים

התוסף הזה הצטרף בשנים האחרונות לשורת המרכיבים החשובים שבהם משתמשת תעשיית הקוסמטיקה. מרכיב חשוב זה, שהוא בעל מבנה הדומה לוויטמין, נמצא בכל אחד מתאי גופנו. בעוד שרמותיו בגופנו יורדות עם הגיל, הרי הדרישה של העור למרכיב חיוני זה דווקא גדלה.

 

מה הוא יעשה לעור שלך: הוא ממלא תפקיד מפתח בהפקת אנרגיה בתאים, כולל תאי העור, ולכן יש לו חשיבות רבה בשמירה על מראה עור צעיר, בריא וקורן. הוא תורם לייצור הקולגן והאלסטין, וכשרמותיו יורדות, פוחתת יכולתו של העור לייצר חלבונים חשובים אלה. כמו כן הוא מאיץ את חילוף החומרים הטבעי בעור, משפר את ספיגתם של ויטמינים וחומרי תזונה נוספים בתאי העור ומאיץ את התחדשות התאים.

 

למרוח או לבלוע: גם וגם. בזכות תרומתו כנוגד חמצון וחשיבותו לייצור הקולגן והאלסטין להתחדשות התאים, יעילותו לעור בבליעה גבוהה מאוד.

 

מינון מומלץ: מ”ג אחד לכל קילוגרם משקל גוף. לדוגמה: אישה ששוקלת 60 ק”ג יכולה ליטול 60 מ”ג.

 

חומצות שומן מסוג אומגה 3 מגמישות את התאים

כבר לפני מאות שנים נהגו נשים למרוח שמן דגים על העור. הן אמנם לא ידעו מדוע הוא כה יעיל, אבל התוצאות במראה העור דיברו בעד עצמן. לאחר המריחה העור נראה לח, גמיש וזוהר יותר. הבעיה הייתה הריח הלא נעים של השמן - ריח דגים אופייני. האמצעים הטכנולוגיים בעולם הקוסמטיקה כיום מאפשרים לנצל את התכונות החשובות של האומגה 3 כדי

 להשיג מראה עור גמיש וצעיר בלי לסבול מהריח, ואף לשלבן עם חומרים אחרים שיגבירו את יעילותן. מחקרים קליניים מראים שלחומצות השומן מסוג אומגה 3 יעילות רבה גם בשיפור מראה העור, בהגמשתו ובעיכוב הזדקנותו.

 

מה הן יעשו לעור שלך: חומצות שומן אלה חיוניות לתפקודו התקין של כל תא ותא בגופנו – כולל כמובן תאי העור, ויש להן תפקיד מכריע בשמירה על לחות העור ועל גמישותו ובמניעת הזדקנותו. הן גם מהוות נוגדות דלקת יעילות מאוד, ובכך מעכבות את הזדקנות העור. נמצא גם שהן מרגיעות גירויים ואדמומיות בעור ומסייעות להפחית את רמת הגירוי במקרים של סבוריאה, וכן מסייעות רבות גם לבעיות עור ולמצבים של פסוריאזיס ואקזמה.

 

למרוח או לבלוע: גם וגם. קיימים כיום לא מעט תכשירים קוסמטיים המבוססים על אומגה 3. עם זאת, מרבית המחקרים בחנו את יעילות התוספים בבליעה, והצביעו על כך שנטילה שלהם לאורך כמה שבועות מביאה ללחלוח ולהחלקה של העור.

 

מינון מומלץ: מקסימלי, על פי הוראות היצרן. דאגו שמינון ה־EPA בכמוסה יהיה לפחות 400 מ”ג.

 

הערה: אם את נוטלת אספירין או תרופות מרשם אחרות היוועצי ברופא לפני נטילת התוסף.

 

תמשיכי למרוח: שני תוספים שיעילים דווקא במריחה

בניגוד להרבה מאוד תוספי תזונה, הוכח שלשני ויטמינים יש יעילות גבוהה יותר לעור דווקא במריחה מאשר בבליעה – ויטמין A וויטמין C.

 

ויטמין A: לוויטמין מסיס שומן זה תפקיד חשוב בשמירה על עור רך וחלק. רטין A, נגזרת של הוויטמין, היה החומר הראשון

 שאושר על ידי ה־FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי) ב־1996 כתרופה לטיפול בקמטים (בריכוז של 0.05%).

 

למה למרוח: מחקרים קליניים הוכיחו שמריחה חיצונית של הוויטמין או נגזרותיו לאורך זמן יכולה לחולל שינוי של ממש בעור הפנים – כלומר לא רק לעכב את הזדקנות העור אלא אף להפוך תהליכי הזדקנות, להביא לשיפור במצב הקמטים ולשקם את העור. נמצא שבדֶרְמִיס (השכבה האמצעית של העור) ישנם קולטנים ייעודיים לוויטמין, המסייעים להחדרתו לשכבות העמוקות. כשמורחים רטין A או רטינול על העור, המולקולה של החומר נקשרת לקולטן שלה, שנמצא על קרום התא, והקישור נותן לתא ”פקודה” לשוב ולהתנהג כמו תא צעיר ובריא.

 

ויטמין C: נוגד חמצון מסיס מים זה ממלא תפקיד חיוני בנטרול הרדיקלים החופשיים בחלק המימי של רקמות גופנו. מחקרים קליניים הוכיחו שבעזרת מריחתו על העור אפשר לגרום ל”שזירה מחדש” של סיבי הקולגן בעור מבוגר.

למה למרוח: ההשפעה הגדולה יותר על העור נמצאה דווקא במריחה. 

 

ייעוץ מקצועי: ד"ר צחי שלקוביץ', מומחה לרפואת עור אסתטית; גלעד אדרעי, נטורופת בכיר בכללית רפואה משלימה; אירית שלזינגר, רוקחת ראשית בחברת הולילנד קוסמטיקס; דתיה יער, דיאטנית קלינית ויועצת לאלטמן רוקחות טבעית; יוכי עזיז, נטורופתית ראשית, סולגאר


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התוספים שיעשו פלאים לעור הפנים
צילום: IndexOpen
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים