שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ברוכים הבאים לחצר שלנו. שבו ליד עמוד החשמל

בחצר הבית של משפחת שטיינר מנהריה ניצב עמוד חשמל. הוא שם כבר עשרות שנים, ולמרות שחברת החשמל מודה שהוא לא במקום הנכון, הם טוענים שהוא אינו מסוכן ודורשים אלפי שקלים כדי להזיזו. השטיינרים קיוו שבמשרד להגנת הסביבה יסייעו להם. הם פנו לפני חמש שנים אך לא נענו. מדוע? "המכתב נשלח לכתובת הלא נכונה"

בחצר הבית המשותף ברחוב הגפן בנהריה עומד שולחן מפלסטיק וסביבו כמה כסאות - אך כבר תקופה ארוכה שאיש מדיירי הבניין אינו מעז לשבת שם. הסיבה פשוטה: במרחק של כחצי מטר, בתוך שטח החצר הקטנה, ניצב לו עמוד חשמל גבוה. הדיירים בבניין חוששים מאוד מהקרינה שפולט העמוד, אך עד היום, למרות פניותיהם, לא קיבלו תשובה ברורה בנושא זה מחברת החשמל והמשרד להגנת הסביבה. כשביקשו להוציא את העמוד מהחצר נדהמו מהתשובה: רוצים להזיז את הקו? שלמו 10,000 שקלים.

 

אחת הדירות בבניין שייכת לבני הזוג שטיינר, זוג פנסיונרים שירשו את הדירה ממשפחתם; כיום מתגורר בדירה בנם ובני משפחתו, לרבות שלושה ילדיהם הקטנים. העובדה שעמוד החשמל ממוקם מרחק של כשני מטרים בלבד מחדר השינה של הילדים מטרידה מאוד את בני הבית. לעיתים נדירות מורשים הילדים לצאת ולשחק בחצר.

 


חוששים לשבת בחצר: קו המתח בבית משפחת שטיינר (צילום: יוסף שטיינר)

 

"הדירה שלנו בקומת הקרקע הייתה שייכת כל השנים להוריי, ולכן לא הייתי מעורב הרבה בעניין הזזת העמוד. הבעיה החלה אחרי פטירתם", סיפר ל-ynet יוסף שטיינר. לפני כתשע שנים הוא ביקש להרחיב את דירתו, אך חשש שמא ההרחבה תקרב את הבית עוד יותר אל העמוד. הוא פנה לגורמים המורשים וביקש להרחיק את העמוד כמטר וחצי, אל מחוץ לתחומי החצר הפרטית.

 

"ביצעתי את ההרחבה כחוק עם כל האישורים הנדרשים, וכמובן פניתי לחברת חשמל כדי להוציא את קו החשמל מחוץ לחצר. הם אישרו שאכן העמוד לא עומד במקום הנכון, אך מסרו שלא יזיזו את הקו אלא תמורת תשלום של כ-10,000 שקלים", סיפר שטיינר. הוא סירב כמובן לשלם עבור העתקת העמוד. "אני גמלאי, ואין לי שום אפשרות לממן את העתקת הקו", אמר. העמוד נותר במקומו.

 

חברת החשמל (1): עמודים כאלה לא מסוכנים

חלפו ארבע שנים. בשנת 2004, במסגרת התכתבויותיו עם הגורמים השונים, קיבל שטיינר מחברת החשמל מכתב המבשר לו כי אין כל חשש של קרינה מקו המתח. "על פי חישובים ומדידות שביצענו, רמות השדה המגנטי בבתים ליד קווים כנ"ל נמוכות בשניים עד שלושה סדרי גודל מערך הסף של 1,000 מיליגאוס - על פי הנחיות ארגון הבריאות העולמי התקפות גם כיום", כתבו לו.

 

מכתב שכזה יכול היה להרגיע את חששותיו, לולא העובדה שחברת החשמל מעולם לא ביצעה מדידת קרינה במקום. מבדיקת ynet עולה כי הקביעות באשר לרמות הקרינה במקום מבוססות על הערכות כלליות בלבד. זאת ועוד: סף החשיפה המומלץ כיום לקרינה ממושכת, על ידי המשרד להגנת הסביבה, עומד על שניים עד ארבעה מיליגאוס בלבד - לא 1,000.  

 

רעייתו של יוסף, יהודית, מאשרת גם היא שעד כה לא זכו לתשובה חד-משמעית בעניין רמות הקרינה במקום מאף גורם רשמי. "ככל הידוע לנו אף גורם רשמי - לא חברת החשמל ולא המשרד להגנת הסביבה - ביצעו כאן מדידות. אם כן בוצעו, הנתונים לא הגיעו לידינו", היא אומרת.

 

"מעבר לחשש מקרינה, העמוד הזה עומד כמכשול גדול ומסוכן בתוך החצר הקטנה. אינני מבין מדוע עלינו לממן את תיקון הטעות של חברת החשמל", מתקומם יוסף. 

 

חברת החשמל (2): אין הוכחה שקרינה כזו מסוכנת לבריאות

בחברת החשמל מסרו בתגובה כי עמוד החשמל ורשת המתח הנמוך הוקמו עוד בתחילת שנות ה-50, וכי עוצמת הזרם בו נמוכה יחסית כיוון שהוא מספק חשמל למספר מצומצם של דירות. לדבריהם, "המרחק בין העמוד לבית גבוה בהשוואה למינימום הנדרש על ידי המשרד להגנת הסביבה".

 

עם זאת, בחברה הודו כי לא ביצעו במקום בדיקות, וכי התייחסותם לרמות הקרינה השוררות במקום מתבססו על הערכות בלבד. "על-פי חישובים ומדידות רבות שביצענו, רמות השדה המגנטי בבתים ליד קווים דוגמת הקו האווירי המבודד המדובר, נמוכות בסדרי גודל מהנחיות ארגון הבריאות העולמי", מסרו.

 

עוד הם הוסיפו כי "על-פי מסמך עדכני של ארגון הבריאות העולמי, גם לאחר כ-30 שנות מחקר אינטנסיבי, לא הוכח קיום השפעות כלשהן משדות מגנטיים סביב מתקני חשמל. כפי שנמסר כבר בעבר ללקוחות שפנו בעניין, אין כל הצדקה להעתיק את העמוד הן מבחינת מרחקי בטיחות או כל בחינה אחרת, ולכן אם הם מעוניינים להעתיקו על אף האמור לעיל הם נדרשים לבצע הזמנה ולשאת בהוצאות הדרושות".

 

המ' להגנת הסביבה: הפונה טעה בכתובת

במשרד להגנת הסביבה מודים שקיבלו את פנייתו של שטיינר אך לא טיפלו בה, משום שנשלחה לכתובת הלא נכונה. "מבדיקות שהמשרד להגנת הסביבה ערך עולה כי אכן התקבלה פנייה למשרד להגנת הסביבה בשנת 2004, אולם לצערנו הפנייה נשלחה למחוז לא מתאים (מחוז חיפה ולא למחוז צפון). עקב כך, היא לא טופלה ונותרה ללא מענה. עם פרסום הממצאים העולים בכתבה, מתחייב המשרד להגנת הסביבה לבחון לעומק את המקרה. כבר ביום ראשון הקרוב יישלחו אנשי מקצוע מטעם המשרד לבחון את הנושא מקרוב, ולהגיש את המלצותיהם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפריע
צילום: יוסף שטיינר
ואולי מסוכן
צילום: יוסף שטיינר
מומלצים