שתף קטע נבחר

התעשיינים: אם הדולר ירד - יפוטרו רבבות עובדים

היחלשות הדולר ממשיכה להזיק ליצואנים. כעת הם חוזרים לטקטיקה של איומים ואומרים כי אם המדינה לא תתערב ותגביר את רכישת הדולרים - חברות ייאלצו לפטר עובדים ולהעתיק מפעלים לחו"ל. שרגא ברוש: "זה לא איום אלא הערכה. אם אי אפשר להעלות את הדולר, שיוזילו את המים לתעשייה"

היחלשות הדולר פוגעת ברווחי הייצואנים ובהתאחדות התעשיינים החליטו לנקוט בטקטיקה הישנה והמוכרת - איומים. כך עולה מסקר הציפיות בתעשייה שערכה ההתאחדות. מהסקר עולה הערכה לפיה אם הדולר ימשיך להיחלש, 34% מהחברות יאלצו לפטר עובדים נוספים ו-15% מהחברות יעבירו את פעילותן לחו"ל.

 

"המגזר העסקי ידע את אחת השנים הקשות בתולדותיו", אמר ל-ynet יו"ר התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש. "העולם מתחיל להתאושש אבל על המשק הישראלי מוטל צל כבד של המשך היחלשות הדולר. במידה ומגמת ההחלשות תימשך בשנה הבאה, תפסיד התעשייה הישראלית לבדה 1.4 מיליארד דולר מתוכם 880 מיליון דולר בעסקאות יצוא. המשמעות היא כי לאחר שכבר פוטרו כ-24,300 מועסקים בתעשייה יפוטרו קרוב ל-10,000 מועסקים ישירים נוספים בתעשייה ועוד עשרות אלפי מועסקים במעגלי המסחר והשירותים המקיפים את התעשייה".

 

מי המפעלים שעומדים לפטר עובדים?

 

"מדובר בסקר ולכן אי אפשר לחשוף את השמות. הם חוששים להיחשף וכולם מקווים שבסוף לא יהיה צורך בכך".

 

נראה כאילו אתם מאיימים בפיטורי עובדים כדי לקדם את מטרותיכם.

 

"אלה לא איומים, אלא קריאה של המצב. מדובר בסקר אמין ורציני שאנחנו עושים מדי שנה. תסתכל אחורה על התחזיות שלנו בשנים קודמות ותראה שהן התממשו מילה במילה. בתחילת 2008 אמרנו שאם הדולר לא ירד, זה יעלה באבדן של 60 אלף מקומות עבודה, וזה בדיוק מה שהיה".

 

הדולר החלש אכן פוגע בכם, כלומר, בייצוא ובכלכלת המדינה, אבל רכישות הדולרים של בנק ישראל לא הוכיחו את עצמן. נוצרו לנו יתרות מט"ח מפלצתיות ומיותרות והדולר בשלו. אתה באמת חושב שסטנלי פישר יכול לנצח את הכלכלה העולמית?

 

"לא אמרתי שצריך להמשיך לקנות דולרים. אנחנו חייבים לשמור על כושר התחרות של התעשייה הישראלית. אם הדולר נמוך מדי, צריך להגן על כושר התחרות בדרכים אחרות. אנחנו לא רוצים להעלות מחירים כי זה יפגע בכושר התחרות עוד יותר. החלופה היא צמצום הוצאות. הפיטורים זאת הדרך הכי פחות טובה לצמצם הוצאות, מה גם שמפעלים נקטו בה בשנים האחרונות בגדול ואנחנו שוק יעיל ורזה ביותר. אבל המדינה יכולה לסייע לנו בצמצום הוצאות. מפעלים מוציאים המון כסף על ארנונה, חשמל, מים, היטלים בנמלים. אפשר לסייע להם לשלם פחות.

 

אתה חלק מעסקת חבילה, שצד אחד שלה זה סיוע לתעשייה ושמירה על זכויות העובדים והצד השני שלה זאת העלאה אגרסיבית של מסים עקיפים. העלו את מחירי המים ב-50% ולא אמרתם מילה.

 

"העלו את המסים כי היה צפי לתקבולי מסים חלשים. עכשיו, כשאנחנו רואים שההכנסות ממסים היו יותר קטנות מהצפי, זה בהחלט זמן לשאול אם לא כדאי להקל. מפעלים לא משתמשים במים בשביל לשטוף ידיים. מים זה חומר עבודה. כנ"ל לגבי חשמל. בסוף הכלכלה האמריקנית תתאושש והדולר יעלה, אבל בינתיים, אם המדינה לא מצליחה לאזן את הדולר מול השקל, היא צריכה למצוא פתרון אחר". 

 

דבריו של ברוש באים על רקע היחלשות הדולר בשנתיים האחרונות, הנובעת מהגירעון הגדול במאזן התשלומים של ארה"ב. היחלשות זאת פוגעת בראש ובראשונה בעסקים המייצרים סחורות בישראל על מנת לייצאן לחו"ל, כיוון שהוצאותיהם של עסקים אלה הן שקליות בעוד שרווחיהם דולריים.

 

המדינה מסייעת, התעשיה לא מתאוששת

 מאז פרוץ המשבר בארה"ב, בספטמבר 2007, נקטה ממשלת ישראל מספר צעדים כדי לחזק את התעשיינים והייצואנים. הקריטריונים לקבלת מענקים מהממשלה הוגמשו, קרנות חדשות לסיוע נפתחו ומעל הכל זוכים הייצואנים לתמיכתו של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שרכש מיליארדי דולרים במאמץ לבלום את ירידת הדולר.

 

אף על פי כן, דיווחי התעשיינים בנוגע לביצועיהם בפועל ברבע השלישי של 2009 במסגרת סקר הציפיות בתעשייה מצביעים על נסיגה במשלוחי הייצוא ובהשקעות התעשייה. במקביל, ולמרות עלייה קלה בתפוקת התעשייה ובמכירות לשוק המקומי, נמשך הקושי בקבלת אשראי, הנובע מהחמרת הקריטיונים להענקת הלוואות בבנקים תוך עלייה מחודשת בהוצאות המימון הריאליות.

 

"דיווחי התעשיינים על מצבם בפועל ברבע השלישי של השנה מציירים תמונה מדאיגה", אומר אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום. "נמשכה הנסיגה בייצוא ובהשקעות בתעשייה, נרשמה שחיקה חדה ברווחיות הייצוא, נמשכים קשיי המימון במפעלים וחל קיפאון במספר המועסקים. עם זאת, לראשונה מזה 6 רבעונים חל גידול קל בתפוקה ובמכירות לשוק המקומי".

 

יהודאי ציין, כי הוא אינו צופה חידוש של קליטת העובדים בתעשייה ברבע הרביעי של השנה וכי הנתונים מוכיחים שוב את חשיבותה של מדיניות פסקלית ומוניטרית שתביא לשיפור כושר התחרות של הכלכלה והתעשייה הישראלית.

 

דברי התעשיינים מגיעים, במקרה או שלא במקרה, מספר ימים לאחר שפורסם דו"ח מיוחד של ארגון המדינות המפותחות, ה-OECD, שבו נמתחה ביקורת על "התערבותו המתמשכת של הבנק המרכזי בישראל במסחר במט"ח".

 

הארגון, המאגד 30 מהמדינות המפותחות בעולם, יישר אמנם קו עם בנק ישראל וגם הוא צופה כי המשק הישראלי ירשום השנה יציבות בצמיחה, אך לטענת מחברי הדו"ח, רכישות הדולרים של פישר גורמות להתגברות האינפלציה בישראל.

 

לפני כשבוע אמר פישר בנאום כי "קנינו הרבה דולרים כדי להחליש את השקל. השקל באמת חזק, אבל מה שבאמת קורה הוא שהדולר מאוד מאוד חלש בעולם. זה דבר שאי אפשר להימנע ממנו כי לארצות הברית היה גירעון ענק במאזן התשלומים של כ- 6% מהתוצר, שהן כמעט טריליון דולר בשנה. אולם בניגוד למה שרבים סבורים כיום, היחלשות הדולר בעולם לא תימשך לנצח".

 

בימים האחרונים נרשמה התחזקות של הדולר וביום שישי נקבע שערו היציג מול השקל על 3.811 שקלים לדולר אחד. מוקדם עדיין לומר אם זה השינוי במגמה שלו מייחלים הייצואנים ויותר מכך, האנשים התלויים בהם לשם פרנסתם.


פורסם לראשונה 21/11/2009 22:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגירעון האמריקני מחליש את הדולר
צילום: index open
הדולר יורד - הייצוא נפגע
שרגא בורש: נפטר עובדים
צילום: גיל יוחנן
אורי יהודאי: תמונה מדאיגה
צילום: אוסנת שני
מומלצים