שתף קטע נבחר

הריבית עלתה - כיצד יושפעו החזרי ההלוואה?

ההלוואות ארוכות הטווח כגון משכנתאות לא צפויות להשתנות משמעותית, אולם האוברדראפט יתייקר. מנגד יעלו הריביות בפקדונות הצמודים לריבית הפריים, אך לא כדאי לתלות תקוות בפקדונות אלו, שכן לא צפויה עליה מתמשכת בריבית בנק ישראל. הדולר צפוי להיחלש, ולחייב את פישר לקנות עוד מט"ח

בנק ישראל הודיע אתמול אחר הצהריים (ב') על העלאת הריבית במשק לחודש דצמבר ב-0.25% לרמה של 1%, זאת למרות הערכות האנליסטים שהנגיד סטנלי פישר ימנע מלעשות זאת.

 

בתגובה, כבר הודיעו הבנקים כי הם מעלים את הריביות על האוברדראפט. ולמרות זאת, מעריכים הכלכלנים, כי לא צפוי שינוי דרמטי בכל הקשור להעלאת הריבית על הלוואות ארוכות הטווח, כגון משכנתאות בריבית משתנה המושפעות מגובה הריבית שמפרסם בנק ישראל. נוטלי המשכנתאות הצמודות למדד המחירים לצרכן, לעומת זאת, ייהנו מההחלטה, שכן היא פועלת למיתון עליית האינפלציה, אם כי אם העלאות הריבית לא יימשכו בתקופה הקרובה ההחלטה אתמול תשפיע באופן מצומצם בלבד. בנוסף, תשפיע העלאת הריבית על הריביות קצרות הטווח.

 

לא צפוי מהלך של עליות ריבית

"אמנם הריבית עלתה אבל מעבר להשפעה של הימים הקרובים לא צריכה להיות לזה השפעה על הריביות לטווח ארוך ובינוני, כי המהלך של בנק ישראל היה צפוי", אומר רונן מנחם, מנהל יחידת השקעות ואסטרטגיה בבנק מזרחי-טפחות.

 

לדברי מנחם, מדובר יותר בהתאמת הריבית לרמות הנורמאליות שלה אבל לא מהלך רציף של עליות ריבית. "התגובה של הבנקים למשכנתאות תהיה ברמת ההתאמה אבל לא מעבר לכך, זה לא צפוי לגרום לשינוי גישה דראסטי".

 

על פי נתוני מדד משכן שהתפרסם לאחרונה, המתאר את מצב רוכשי הדירות, מסתמנת ירידה מתמשכת, המשקפת את הקושי הכלכלי של רוכשי הדירות לעמוד בהחזרי המשכנתא. זאת למרות הריביות הנמוכות במשק ולמרות הירידה באבטלה. לדברי מנחם, הסיבה לכך היא שהגורם המשפיע ביותר על הביקוש הוא מחירי הדיור, כך שהכדאיות בלקיחת המשכנתא בתקופה זו היא פחות פונקציה של העלאת הריבית אלא של המחירים בשוק הדיור, ואי הוודאות באשר למגמה העתידית על הענף. לכן, טוען מנחם, לא צפויה השפעה על מאפייני הביקוש וההיצע בפלח המשכנתאות.

 

לא לתלות תקוות בפיקדון צמוד פריים

להערכת הכלכלנים, הריבית במשק שעדיין נחשבת לנמוכה משקפת את התנאים במשק ואם לא יווצר שוני מהותי, העלאת הריבית שהייתה היום לא תימשך בחודשים הקרובים. כך גם משתמע מהודעת בנק ישראל, וגורם בבנק אף מסר כי מדובר בהחלטה נקודתית שאינה מעידה בהכרח על המשך מדיניות הבנק.

 

כאמור, העלאת הריבית ב-0.25% תשפיע על הריביות קצרות הטווח, כגון ריבית על האוברדראפט או על שימוש בקרדיט בכרטיסי האשראי. ריבית זו נגזרת מריבית הפריים הנהוגה בבנקים לצורך חישוב הריבית למתן הלוואות או לחילופין, על פקדונות. גובה ריבית הפריים הינו גובה הריבית שקובע בנק ישראל בתוספת 1.5% ונכון להיום מדובר ב-2.5%.

 

כך לדוגמא, על פי הודעת בנק הפועלים, הריבית המקסימלית על מסגרת העו"ש, בחשבונות רגילים של מעבירי משכורת, תעלה, החל מיום שישי הקרוב, לרמה של 9%. (מדובר במסגרת הראשונה וכל חריגה מעבר לכך מחוייבת בריבית נוספת). כמו כן, הריבית על שימוש בקרדיט בכרטיסי ישראכרט תעלה לרמה של 7.4%.

 

מנגד, צפויים לעלות הריביות בפקדונות הצמודים לריבית הפריים (כגון פק"מ בריבית משתנה). ועם זאת, ממליצים הכלכלנים שלא לתלות תקוות בפקדונות אלו בהמשך, שכן כאמור, לדבריהם, איננו צפויים לעליה מתמשכת בריבית של בנק ישראל.

 

העלאת הריבית מנתבת את פישר למילכוד

העלאת הריבית תנתב את פישר למלכודת ידועה מראש. הגדלת פער הריביות בין השקל לבין המטבעות החשובים בעולם תחזק עוד יותר את השקל, ואת הביטוי לכך ראינו כבר אמש: מיד עם פרסום ההחלטה צלל שער הדולר בכ־0.66%, בהמשך לירידה של יותר מ־0.25% שנרשמה קודם לכן בשער היציג. 

 

צניחה נוספת בשער המטבע האמריקני תחייב את פישר לשוב ולרכוש דולרים, מהלך שיכניס אותו לעימות ישיר עם ארגון המדינות המפותחות, ה-OECD, שכבר קרא לו בשבועות האחרונים פעמיים להפסיק את התערבות המלאכותית בקביעת שער החליפין של השקל.


פורסם לראשונה 23/11/2009 20:55

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון אטד, "כלכליסט"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד הכהן
מחיר הדירות מוריד את הביקוש
צילום: דוד הכהן
מומלצים