שתף קטע נבחר

הקיץ של אביה: סוף טוב לדורבנית שנפצעה בפניה

דורבנית מצויה שנתפסה במלכודת ציידים בעין גדי בקיץ השנה, טופלה בבית החולים לחיות בר. לאחר אין ספור ניתוחים וטיפולים, החור העצום בפניה והשברים בגולגולת החלימו והיא הושבה בחזרה לטבע, בתקווה שתקים משפחה בעתיד

דורבנית מצויה שנתפסה במלכודת ציידים באזור עין גדי הקיץ השנה, הובאה לטיפול במצב קשה לבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן.

 

"היא הגיעה אלינו עם חור גדול במרכז הפנים. זה פשוט נראה זוועה וקשה להאמין שהיא הצליחה לשרוד את הכאבים והפציעה הקשה", אומר ד"ר יגאל הורוביץ, מנהל בית החולים. "תוך כדי נסיונות נואשים שלה להיחלץ מהמלכודת שתפסה אותה בפנים, היא גרמה לעצמה נזקים חמורים יותר ופצעה את עצמה כדי כך, שהיא שברה לעצמה חלק מעצמות הגולגולת שלה".

 

 
היונקת הפצועה חולצה על ידי פקח רשות הטבע והגנים באזור עין גדי והובהלה לטיפול רפואי בבית החולים. כדי לנתח חיה כה גדולה, היה צורך לטשטש אותה קודם לכן. הורוביץ נרתם למשימה הקוצנית ולאחר מספר נסיונות, הצליח להחדיר חץ המכיל חומר מטשטש בין הקוצים העבותים של החיה.
 
במשך כשעה ניתחו הורוביץ וד"ר אריאלה רוזנצוויג, וטרינרית בבית החולים את נקבת הדורבן. "המטרה שלנו היא להציל את הפנים הפגועות בתקווה כי היא תוכל להשתקם, למרות שמדובר בפגיעה חמורה בכל הפנים", מסבירה רוזנצוויג. "חיות בר שנתפסות במלכודות ציד מנסות בכל הכוח כדי להיחלץ מהן, דבר שרק מחריף את הפגיעה בגופן".
 
בתום הניתוח והסרת הרקמות הפגועות, מחטאים הרופאים את המקום וחובשים את האזור המנותח בתחבושות, כדי להגן על האזור מפני זבובים שעלולים להטיל רימות ולגרום להחרפת הזיהום. הדורבנית, שזכתה לשם החיבה, "אביה", נשקלה והוחזרה לכלוב האישפוז.
 
בחודשים האחרונים היא זכתה לכלוב גדול ומרווח, עשיר בירקות ומבודד משאר החיות המאושפזות במרפאה. "הרדמנו אותה עשרות פעמים כדי שנוכל לטפל בפצע ואני חייב לומר שיכולת ההתאוששות של חיות בר מדהימה אותנו כל פעם מחדש", מגלה הורוביץ. "מחיה שהגיעה במצב קריטי עם סיכויים אפסיים לשוב לקו הבריאות, בעזרת טיפול תומך ומקום מנוחה מוגן בו היא יכלה להבריא בלי דאגות, החור העצום בפנים שלה פשוט התאחה והיא כמעט כמו חדשה".
 
צילום: רועי גזית

 

 
הדרבנים המצויים (דרבנים הודים) נחשבים למכרסמים הגדולים המצויים ברחבי ישראל ונחשבים לחיות בר מוגנות. .
הם צמחוניים, עטורי קוצים ארוכים ופעילים בעיקר בשעות הלילה. בטבע מסוגלים הדרבנים להאריך חיים בין 12-14 שנה והם נפוצים בעיקר בקרבת אזורים חקלאיים שם הם מוצאים את עיקר מזונים כמו פקעות, בצלים, קני שורש, צמחים, ירקות פירות וגזעי עצים.
 
עד שנת 2000 ניתנו היתרים לציד מבוקר של דרבנים כדי לווסת את הגידול באוכלוסייתם. עם הירידה בצפיפות האוכלוסיה הופסק כליל מתן ההיתרים כדי למנוע מצב בו יהיו בסכנת הכחדה והם נחשבים לבעלי חיים מוגנים על פי החוק להגנת חיות הבר, אך עדיין סובלים מאיומי ציד רבים ופגיעה בשטחי המחייה שלהם.
 
בחודש שעבר, בתום סדרת בדיקות, החליטו הרופאים כי אביה הדורבנית חזקה דיה כדי לשוב לטבע. חמישה חודשי אישפוז בבית החולים הגיעו לסיומם והדורבנית הוכנסה לכלוב הובלה מיוחד. ד"ר הורוביץ הסיר במהירות ובזהירות את הפלסטר האחרון שנותר על פניה של הדורבנית והיא נלקחה על ידי פקח רשות הטבע והגנים לאזור מדבר יהודה, שם היא שוחררה בשלום. בבית החולים מקווים כי היא תצליח לשרוד בטבע ואף תקים משפחה בעתיד. 
 


 

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> ד"ר רונה נדלר: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322רוצים עוד סיפורי חיות? בואו לבקר בבלוג "בית החולים לחיות בר"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיקום מופלא. אביה הדורבנית
צילום: רועי גזית
נלכדה בפניה במלכודת.
צילום: רועי גזית
התאוששה במשך חודשים בבית החולים
צילום: רועי גזית
מומלצים