שתף קטע נבחר

המאבק על תוכניות החיסכון

הבנקים מנסים לשכנע את האוצר להחזיר את הטבות המס לתוכניות החיסכון, מהלך שיביא בעקבותיו חזרה של חוסכים וגם הרבה כסף "לביזנס" השוטף בבנקים. הסיכויים? קטנים. בינתיים הם נדרשים למצב מחדש את המוצר הוותיק שנראה כי נזנח בשנים האחרונות

האם תהיה עדנה לתוכניות החיסכון? מאז שנת 2003 בה החל האוצר לחייב את הרווחים בתוכניות החיסכון במס, הפך אפיק השקעה זה לפחות ופחות אטרקטיבי.

 

על פי נתונים שהציג איגוד הבנקים, הסכומים שהופקדו בתוכניות חיסכון צמודות מדד צנחו מ-94 מיליארד שקל בשנת 2002 (שהיוו 16.2% מסך פיקדונות הציבור), לסכום של 22 מיליארד שקלים ב-2008 (2.8% מסך פיקדונות הציבור).

 

באיגוד מציינים כי תמונת הראי המקבילה לתהליך זה היתה זינוק בסכומי הכסף שהופקדו לטווחי זמן קצרים: מ-25.8 מיליארד בשנת 2002, ל-94.7 מיליארד שקלים ב-2008, כאשר כספי החיסכון של הציבור לטווח ארוך יותר, עברו להשקעות בשוק ההון, שם פוטנציאל התשואה נראה גבוה (וכך גם הסיכון).

 

כבר תקופה ממושכת שהבנקים מנסים להפעיל חץ על האוצר על מנת שיחזיר את הפטור ממס לתוכניות החיסכון. כיום עומד שיעור המס על הרווחים הריאליים בתוכניות צמודות המדד על 20% ובתוכניות השקליות האחרות על 15%.

 

רק לאחרונה פנה משה פרל, מנכ"ל איגוד הבנקים, לשר האוצר בדרישה להשיב את המצב לקדמותו. פרל טען כי נוצר צורך גדול בסוג כזה של חיסכון בעקבות ההשלכות הציבוריות של המשבר הפיננסי האחרון. "יש כמיהה הולכת וגוברת של ציבור גדול לאפיקי חיסכון ארוכי טווח, המאופיינים בסיכון אפסי וברמת ודאות מירבית על ביצועי ההשקעה" אמר.

 

החיסכון טוב "לביזנס"

כמובן, לא רק הדאגה לשלומם של החוסכים חשובה לבנקים, אלא גם דאגה "לביזנס" - ההפקדות לחיסכון משמשות את הבנק למתן אשראי. ירידה בהפקדות משמעותה ירידה בכמות המזומנים שהבנק יכול להלוות ללקוחות – ממנה הוא מפיק רווחים נאים. אמנם הירידה בהפקדה לטווח ארוך לא משפיעה באופן משמעותי על יכולותיו העסקיים של הבנק, אך אם מוסיפים לכך את העובדה שהבנקים גם נאלצו להיפטר בשנתיים האחרונות מפרה חולבת אחרת – קופות הגמל שהיו בבעלותם, הרי שהתאווה והרצון לחפש מקורות הכנסה נוספים, הולכת וגדלה.

 

הבנקים מנסים להשיב לעצמם את כספי החוסכים ופניה לדור הצעיר, כמו המהלך שהשיק היום (ד') בנק הפועלים, היא אסטרטגיה בכיוון. אמנם חידושים גדולים במוצר עצמו אין שם, אבל היצע התוכניות, גם בבנקים האחרים, והנסיונות השיווקיים ילכו וישתכללו.

 

למה לתת הטבה של מיליארדי שקלים לבר-מצוה?

כאמור, המנוע העיקרי להחזרת הציבור לחיסכון בבנקים הוא בחזרת הטבות המס על ידי האוצר. ומה חושבים על זה באוצר? מקור בכיר באוצר אמר לאחרונה ל-ynet שאין שום כוונה להחזיר את ההטבות הללו.

 

מה חושב האוצר על חיסכון שאינו חיסכון פנסיוני מובהק, ראינו בנסיונותיו להטיל מס על קרנות ההשתלמות. "אין שום סיבה שהמדינה תיתן מתנה של מיליארדי שקלים (בהטבות מס), למי שרוצה לחסוך כסף לבר מצוה. יש סדר עדיפויות ובראש סדר העדיפויות זה החיסכון לטווח ארוך - החיסכון הפנסיוני שנועד לעת הזיקנה, שם צריכים להיות ההטבות ולא בהשקעות אחרות".

 

גם בבנקים יודעים שתוכניות החיסכון לא יחליפו ואפילו לא ישתוו לחיסכון הפנסיוני, אבל בכל זאת מנסים לקבל קצת סימפטיה מהאוצר. בינתיים הם יצטרכו לפתח חשיבה מקורית כיצד לעודד את הלקוחות לחזור לחיסכון בבנק.


פורסם לראשונה 09/12/2009 15:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יחזרו לחסוך?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים