שתף קטע נבחר

עשור בבריאות: מהשתלת פנים ועד ידיים ביוניות

פיצוח הגנום האנושי, פיתוח תרופות ביולוגיות, השתלת הפנים הראשונה, יד ביונית לקטועי ידיים, שנעה בכוח המחשבה ואיידס בנסיקה - כך שינתה הרפואה את חיינו בעשור הראשון של המילניום. סיכום העשור של "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"

העשור האחרון היה אולי הפורה ביותר בתחום הרפואה. תוחלת החיים הממוצעת חצתה את גיל 78 בגברים ו־82 בנשים. שיעור תמותת התינוקות צנח באופן דרמטי. טיפולים חדשניים מאפשרים לשלוט טוב יותר במחלות כמו סרטן ואיידס ולאפשר לחולים איכות חיים סבירה. כל זה הודות למגמות, לטכנולוגיות ולפיתוחים חדשים, שחלקם נראו עד לפני כמה שנים דמיוניים. רגע לפני שאנחנו מעבירים דף ל־2010, לפניכם סיכום השינויים שעבר עולם הרפואה בעשור האחרון.

 

פיצוח סוד החיים

ב־2006, בתום 16 שנות עבודה ומחקר, הסתיים מיפוי הגנום האנושי. המיזם

היה אחד הפרויקטים השאפתניים והמקיפים ביותר של עולם המדע וזכה לתמיכה מדעית מצד מדינות רבות בעולם, בהן גם ישראל. הפרויקט יצר מיפוי של הכרומוזומים, המתאר בפירוט את סדר הרכיבים הקרויים נוקלאוטידים בכל כרומוזום. המידע הגנטי הזה יאפשר למצוא פגמים גנטיים הגורמים למחלות שונות, לאבחן אותם שנים לפני התפרצותם ולהתאים טיפול אישי לחולים בהתאם למפת הגנים בגופם.

 

דור מחוסן

בעשור האחרון פותחו ונכנסו לשימוש חיסונים חדשים שהפחיתו דרמטית את שיעורי התחלואה והתמותה ממחלות קשות. ביניהם ניתן למצוא את החיסון ורילריקס, שמונע הדבקה בנגיף וריסלה הגורם לאבעבועות רוח. אלה שלא נדבקו בנגיף וחוסנו יחלו בצורה קלה מאוד ללא הסיבוכים הקשים של המחלה. הוורילריקס נכנס השנה לחיסוני השגרה בישראל וניתן לכל הפעוטות בגיל שנה עד שנה וחצי.

 

חיסון חשוב אחר שנכנס לשגרת החיסונים בארץ הוא פרבנאר, נגד החיידק פנאומוקוק הגורם לדלקות ריאות, אוזניים, דם ומוח. החיסון מגן מפני שבעה זנים של החיידק. חברת התרופות פייזר הכריזה השנה כי סיימה את פיתוחו של פרבנאר 13, חיסון המגן מפני 13 הזנים השכיחים של הפנאומוקוק.

 

חיסונים נוספים שבהם זכה העולם בעשור האחרון הם החיסונים נגד סרטן צוואר הרחם (גרדסיל וסרבריקס), החיסון נגד נגיף ה־RSV הגורם לברונכיוליטיס בפגים ובתינוקות וחיסוני השפעת שהפחיתו דרמטית את שיעור התחלואה והתמותה מנגיפי השפעת השונים.

 

הסרטן בירידה

לפי דו"ח שפורסם לאחרונה חלה בארצות הברית ירידה בשיעור מקרי הסרטן החדשים ובשיעור התמותה מסרטן בשנים 2006-1999. נתוני משרד הבריאות הישראלי מגלים ירידה גם אצלנו: בין 2000 ל־2006 נרשמה בארץ ירידה בתחלואה בשיעור של 13% בקרב נשים ו־7% בקרב גברים, ובין 1998 ל־2004 חלה ירידה בתמותה מסרטן בשיעור של כ־11%.

 

ירידה מרשימה נרשמה בשיעור התחלואה והתמותה מסרטן המעי הגס – 22% בתחלואה ו־26% בתמותה – בשנים 2000-1975. הירידה הזו מיוחסת לבדיקת הקולונוסקופיה המאתרת פוליפים ומסירה אותם בטרם הפכו לגידולים ממאירים. צמצום השימוש בתחליפי הורמונים לגיל המעבר אצל נשים הביא ככל הנראה לירידה בשיעור סרטני השד.

 

במקביל מאובחנות יותר ויותר נשים כלוקות בסרטן השד בשלב המוקדם. ירידה ניכרת גם בסרטני הריאות והגרון, ולפי ההערכה היא קשורה למודעות הציבור לנזקי העישון, לאיסור העישון במקומות ציבוריים ולהפחתת שיעור המעשנים.

 

המלחמה בהשמנה

העשורים האחרונים הביאו את ממדי ההשמנה בעולם המערבי למגפה של ממש. עד לא מזמן עמדה ארצות הברית בראש הטבלה, אולם אשתקד הוכתרה אוסטרליה בתואר הלא מעודד של בעלת שיעור ההשמנה הגבוה בעולם: 60% מהאוסטרלים סובלים מהשמנת יתר בדרגות שונות. עם זאת העשור האחרון אופיין במלחמה חסרת תקדים בהשמנה. כתוצאה מכך החלו רשתות המזון המהיר להציג ערך קלורי בתפריטים ולצד המנות הוסיפו מוצרים דלי קלוריות ודלי שומן, וחדרי כושר צצו כפטריות אחרי הגשם, לצד המודעות הגוברת של האוכלוסייה לחשיבות הפעילות הגופנית.

 

לשינוי המרענן ביותר אחראיות שתי תרופות שנועדו לסייע לסובלים מהשמנת יתר לרדת במשקל: הראשונה הייתה קסניקל, שהצליחה להפחית ספיגת כ־30% מהשומנים בכל ארוחה, ובעקבותיה באה רדוקטיל, המשפיעה על מרכז השובע במוח, מורידה את הצורך לנשנש בין הארוחות ומסייעת לתחושת שובע לאחר ארוחה קלה. ברור שלא מדובר בתרופות פלא, וללא תזונה מאוזנת ופעילות גופנית לא יצליחו המטופלים לרדת במשקל, אולם אין ספק שהן מהוות פריצת דרך בטיפול בהשמנה. מחקרים אף גילו שהקסניקל מפחיתה את הסיכון ללקות בסוכרת מבוגרים.

  

סיגריות החוצה

ב־2007 אמרה בירת העישון האירופית "לא" לניקוטין: צרפת אסרה על העישון במקומות ציבוריים, כולל מסעדות ופאבים. מסקרים שנערכו אז עלה שרוב התושבים תומכים באיסור – 70% אמרו שיתמכו בחוק, כמו גם מחצית מהמעשנים. צרפת הייתה האחרונה בשורה של מדינות אירופיות, ובהן איטליה, שוודיה ואירלנד, שאסרו על עישון בציבור.

 

ב־2005 אישרה ממשלת ישראל את הצטרפותנו לאמנה הבינלאומית לפיקוח על הטבק, הכוללת מיסוי גבוה על סיגריות, הגבלת העישון במקומות ציבוריים והגבלה על פרסום סיגריות ומוצרי טבק. האיסור על עישון במקומות ציבוריים עושה כנראה את שלו, יחד עם המודעות הגלובלית לנזקי העישון: סקר שנערך אשתקד מגלה כי שיעור המעשנים בישראל נמצא במגמת ירידה ועומד על 23%, ירידה של 2.2% בהשוואה ל־2004 ו־21% מאז 1970.

 

הפתרון הביולוגי

מאז תחילת העשור הואץ פיתוחן ושיווקן של קבוצת תרופות חדשה לחולי סרטן, לחולים הסובלים ממחלות ראומטולוגיות, לחולי פסוריאזיס ולאחרים. מדובר בתרופות ביולוגיות שפועלות לחסימה של מרכיבים במערכת החיסון ובכך מעכבות תהליכים דלקתיים ומדכאות פעילות סלקטיבית של תאים חיסוניים.

 

התרופות הביולוגיות מהוות פריצת דרך בטיפול בסרטן בשל יכולתן לזהות מטרה ספציפית על גבי הגידול הממאיר, כמו כלי דם או גורמי גדילה המזינים את הגידול. הן "מרעיבות" את הגידול, מצמצמות את יכולתו לשרוד ומעצימות את השפעת הכימותרפיה שהופכת אפקטיבית יותר.

 

התוצאות מדברות בעד עצמן: התרופות מביאות להפוגה ארוכה מתסמיני המחלה, לעיתים גם למשך שנים. אולם לתרופות האלה לא מעט חסרונות: מדובר בתרופות יקרות ביותר, רק חלקן מצויות בסל התרופות, והן ניתנות רק לחולים מסוימים. עבור השאר מגיעה עלות התרופות לאלפי שקלים בחודש. התרופות הביולוגיות גם מגבירות את הרגישות להתפתחות זיהומים.

 

יותר השתלות

מדע השתלות האיברים עבר קפיצת מדרגה משמעותית בעשור האחרון: המודעות בעולם כולו, וגם בישראל, גוברת, ועימה גם מספר ההשתלות. אשתקד נרשם זינוק במספר ההשתלות שבוצעו בישראל – מ־85 לפני שנתיים ל-146. מספר האיברים שהושתלו עלה מ־93 לפני שנתיים ל־173 אשתקד. גם שיעור ההסכמה לתרומת איברים עלה בתקופה זו מ־45% ל־54%. נוסף על כך השתפרו טכניקות ההשתלה בשנים האחרונות לאין ערוך, מה שמאפשר לבצע השתלות איברים מורכבות בתינוקות זעירים, השתלות של כמה איברים ביחד והשתלות מן החי כמו השתלת אונת כבד וכליה.

 

פנים חדשות

בנובמבר 2005 נרשמה פריצת דרך אדירה: רופאים צרפתים הציגו לעולם

צילום: איי אף פי

את איזבל דינואר, בת 38, שפניה הושחתו לאחר שננשכה על ידי כלב. לדינואר הושתלו אף חדש, סנטר ושפתיים מתורם מת. שנה לאחר מכן עבר לי גואושינג, צייד ממחוז יונאן בסין שהותקף על ידי דוב, את השתלת הפנים השנייה בהיסטוריה. בניתוח שארך 14 שעות הושתלו בפניו לחי חדשה, שפה עליונה ואף מתורם מת.

 

אשתקד הצטרפה גם ארצות הברית למהפכה, לאחר ביצוע השתלת פנים כמעט מלאה באישה מתורמת מתה. הייתה זו השתלת הפנים השלישית בעולם, ובמהלכה הוחלפו 80% מפניה של האישה, והרופאים הותירו רק את המצח ואת הסנטר המקוריים שלה.

 

איידס: נסיקה ובלימה

מגפת האיידס עדיין משתוללת: כיום חיים בעולם 33.4 מיליון נשאי HIV, רובם מהאזור הדרומי לסהרה. מדי יום מתגלים בעולם כ־7,400 בני אדם שנדבקו ב־HIV. לפחות אחד מהם ישראלי. 1,200 מהם ילדים מתחת לגיל 15, 48% מהם נשים. ב־2008 התגלו 2.7 מיליון נשאים חדשים. מנגד, נרשמה בשמונה השנים האחרונות ירידה של 17% בהדבקות החדשות, כאשר ההתמודדות העולמית עם המגפה רשמה כמה הצלחות, ובהן עלייה בנגישות לטיפול התרופתי וצמצום ההידבקות מהאם ליילוד.

 

הגלולה המצלמת

חברת גיוון אימג'ינג הישראלית עשתה לנו כבוד בתחילת העשור כשהציגה לעולם את גלולת הווידיאו המצלמת לאחר בליעתה את דרכי העיכול. מאז עברה הגלולה שיפורים, וכעת היא מסוגלת לצלם את מערכת העיכול במלואה ומאפשרת לחסוך בדיקות הדמיה יקרות הגוררות קרינת רנטגן עצומה.

 

כמה שנים לאחר מכן הציגה חברת אולימפוס את הגלולה החכמה שלה, הפועלת על עקרון המגנטיות שמאפשר לה לנוע לכל הכיוונים במערכת העיכול ולצוות הרפואי לשלוט בתנועותיה. בתוך הגלולה הזעירה כמה תאים, כולל תא לאיסוף של נוזלי גוף ודגימות שונות ותא שמאפשר לרוקן תרופות ותכשירים אחרים לאזור הרצוי בגוף. מלבד תמונות וידיאו ברזולוציה גבוהה, הגלולה מספקת גם תמונות אולטרסאונד מדויקות הרבה יותר מכל מכשיר אולטרסאונד הקיים כיום.

 

 

תנועה בכוח המחשבה

בעשור האחרון הוצגו כמה פיתוחים שחוללו מהפכה בטיפול בנכים ובשיקומם. ב־2006 הושתלה בשני אמריקאים שאיבדו את זרועם יד ביונית הפועלת בכוח המחשבה. היד מחוברת לסיבי עצב בחזה ויכולה לנוע ולאחוז חפצים. אחת המושתלות הייתה קלאודיה מיטשל, שאיבדה את זרועה השמאלית בתאונת אופנוע וכעת יכולה לקפל כביסה, לקלף ולאכול פרי וגם להתרחץ בכוחות עצמה.

 

 

 

פיתוח נוסף הגיע מחברת NESS הישראלית, שפיתחה את NESS L300 - מכשיר אלחוטי זעיר ומבוקר־מחשב המאפשר הליכה יציבה ובטוחה לנפגעי שיתוק כף רגל בעקבות אירוע מוחי, שיתוק מוחין, טרשת ופגיעות ראש. פיתוח ישראלי מלהיב אחר הוצג אשתקד על ידי חברת ארגו, שייצרה את ReWalk – מעין שלט רובוטי שמתחבר בעזרת רצועות לרגליים ומאפשר למשותקים לעמוד, להתהלך, להתיישב ולהיפטר מכיסא הגלגלים. החברה החלה בניסויים ברחבי העולם וגם בישראל ומצפה להתחיל בקרוב בשיווקו של המכשיר המהפכני.

 

הורות מאוחרת

בשנים האחרונות איפשרו טכניקות ההפריה החדשות לנשים שחצו את גיל 60 להגשים את חלומן ולהעמיד צאצאים. החלוצה הייתה אדריאנה איליאסקו מרומניה שילדה ב־2005 תאומים בגיל 66. שנה אחר כך ילדה, בגיל 65, סאטיבהאמה מאהאפטרה מהודו את בנה הבכור, לאחר שביצית מאחייניתה בת ה־26 הופרתה על ידי זרעון מבעלה והושתלה ברחמה. בשנים הבאות ילדו עוד ועוד נשים בשנות ה־60 לחייהן. עם זאת, ההריונות המאוחרים מציבים לא מעט דילמות אתיות, בריאותיות ומוסריות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלאודיה מיטשל. יד ביונית
צילום: רויטרס
צילום: איתי גל
מגיפת השמנה. מלחמת קלוריות
צילום: איתי גל
גלולת הוידאו. עוד פיתוח שלנו
איליאסקו. הורות קשישה
צילום: אי פי איי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים