שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בחיריה ייסדנו את (הצד הירוק של) מדינת היהודים

הר הזבל חיריה, שנחשב שנים לסמל הזיהום והפסולת, החל לפני מספר שבועות את תהליך השיקום המיוחל. השבוע הוא גם זכה לביקור לא שגרתי: 134 משגרירינו בחו"ל ביקרו בו וקיבלו שיעור באקולוגיה, שיסייע להם לשווק את הצד הירוק של ישראל

השבוע, למרות הגשם הבלתי פוסק והבוץ שנדבק לסוליות הנעליים, טיפסה בעקשנות קבוצה יוצאת דופן של מבקרים אל ראש הר הזבל לשעבר - חיריה. ההר הזה, שממתין כבר תקופה ארוכה לשיקום, מורגל בדרך כלל בקבוצות תלמידים הפוקדות את המקום לטובת סיורים לימודיים; הפעם היו אלה עשרות שגרירים, מכל נציגויות ישראל בעולם, שהגיעו למקום כדי ש"ירביצו" בהם קצת תורה ירוקה.

 

איך מצאו את עצמם 134 שגרירים עסוקים על ראש הר הזבל לשעבר, באמצע יום חורפי? במשרד החוץ מסבירים שמכל המקומות דווקא המקום הזה - פארק אריאל שרון ואתר חיריה שבמרכזו - הוא המושלם ביותר לקבלת שיעור על הצד הירוק של ישראל. הסיבה לכך היא שחיריה, שהיה משך למעלה מ-50 שנה שם נרדף להזנחה וזיהום, עומד כיום במרכזו של חזון סביבתי לפארק שמתעתד להיות אחת הריאות הירוקות המרשימות ביותר בעולם.

 

השטחים סביב ההר משתרעים על פני 8,000 דונם - כמו שני "סנטרל פארקים" שלמים - וכמו תושבי אזור המרכז גם הם רק ממתינים להשקעה והתכנון הסביבתי שמבטיחים להם. בינתיים, עד שזה יקרה, נאלצו השגרירים להביט מלמעלה, לעצום את העיניים ולדמיין כיצד ייראה העתיד בעוד מספר שנים: שטחים מטופחים, אגמים מלאים בברווזים ועופות מים, קילומטרים של שבילי אופניים סלולים ואלפי דונם ירוקים לפנאי ובילוי בטבע.


בעתיד: כמו שני סנטרל פארקים (הדמיה: לאץ אדריכלים ושות' גרמניה)

 

עד שהעתיד יגיע, נלקחו השגרירים לסיור בפעילות שכבר מתבצעת במקום בהווה. לאחר שלגמו קפה אקולוגי ב"קפה חיריה" ושמעו על מרכז המבקרים הפעיל, זכו בכירי הסגל הדיפלומטי להתוודע גם לטכנולוגיות ישראליות בתחום הפסולת בחברת "חץ אקולוגיה" - שם מטופלים וממוחזרים כ-200 טון פסולת ביום, בתהליך ביולוגי ונקי לסביבה.  

 

"פני הדור כפני הזבל", הסביר להם יו,ר איגוד ערים דן לתברואה, עו"ד דורון ספיר, "מתוך הזבל אפשר ללמוד הכל. תנו לי פסולת ואספר לכם הכל על האוכלוסיה, על התרבות". במשרד החוץ מקווים שהוא צודק ושהשיעור הזה באקולוגיה ופסולת ישמש כמעין כרטיס ביקור שלנו בחוץ. למעשה, הסיור הירוק הזה נעשה במסגרת שבוע השתלמות מיוחד שארגן המשרד בנושאים שונים, ואשר לטובתו הוצאו כל השגרירים משגרת עבודתם בגולה והוטסו לישראל.

  

מטרת הפרק הסביבתי, כפי שמגדירים אותו במשרד הוא "לנסות ולהרחיב את כרטיס הביקור של ישראל בחו"ל מעבר לסכסוך הישראלי פלסטיני". במילים אחרות, במשרד החוץ מקווים שהטבילה האקולוגית הזו תוליד בסופו של דבר לא רק תדמית ישראלית חדשה - ירוקה יותר ואטרקטיבית - אלא גם מסלול סיוע לטכנולוגיות הירוקות של ישראל בשווקי העולם.  

 

משווקים את ישראל באריזה ירוקה

ההשתלמות הירוקה נחשבת אמנם ראשונה מסוגה, אך המאמץ הדיפלומטי הזה לשיווקה מחדש של ישראל החל כבר לפני שנים אחדות. בשיחה עם ynet מסביר המשנה למנכ"ל משרד החוץ, רפי ברק, כי "כדי להיות דיפלומט טוב לא מספיק לדעת להסביר את הסוגיה הפלסטינית. סדר היום העולמי מורכב היום מדברים רבים. איכות סביבה, במיוחד אחרי ועידת קופנהגן, היא בהחלט אחד הדברים האלה".

 

דני שק, שגריר ישראל בפריז, סיפר בשיחה עם ynet כי המאמץ לשיווקה מחדש של ישראל נושא כבר פרי במספר חזיתות. "היום, לעומת המצב לפני מספר שנים, רואים כבר הבדל גדול באופן ההתייחסות של התקשורת. אם בעבר היו כותבים עלינו רק בהקשר של הסכסוך, היום כבר ניתן למצוא את ישראל בעמודי התיירות, הבילוי, התרבות ואפילו הלייף-סטייל. סביב תל אביב למשל, ישנו ממש באזז".


משקיפים מראש הר הזבל לשעבר. השגרירים (צילום: יעל דראל)

 

הטכנולוגיות הישראליות בתחומי המים והאנרגיה אכן נחשבות למובילות בתחומן, אך האם הן זקוקות לסיוע של נציגינו בנכר? במשרד החוץ מבהירים כי התשובה לכך היא בהחלט כן. "ישנן מדינות קשות כמו סנגל למשל, שבהן יש צורך בפתרונות סביבתיים שאנו מפתחים כאן - אך מי יכול לשמש איש קשר טוב יותר לאנשי עסקים ישראליים מאשר השגריר? זוהי מדינה קשה. בלי השגריר, הטכנולוגיות הסביבתיות שלנו לא יוכלו לחדור לשם".

 

סנגל היא אכן דוגמה טובה. במדינה המוסלמית הענייה, שם זקוקים לפתרונות סביבתיים בעיקר בתחום המים, מתקיים בשנים האחרונות פרויקט "טיפה" - מיזם שנעזר בטכנולוגית השקיה חכמה שפותחה בישראל ובעזרתו לא צריכות יותר נשות הכפרים ללכת לבאר על מנת להשקות את שדותיהן.

 

הנשים, שנהגו לסחוב יום-יום במשך שעות ארוכות משפכים מלאי מים, נהנות כיום מהיכולת להשקות בעזרת כוח הכובד ממיכל שנמצא שני מטרים מעל הקרקע בלבד. "את הפרויקט הזה פיתחו בישראל חברות 'נטפים', 'פלסטרו' ו'נען-דן ג'יין', אך אי אפשר היה לקיים אותו בלי עזרת משרד החוץ", מסבירים שם.

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

 

דוגמה נוספת לקשר החשוב שעשויים לספק הדיפלומטים עלתה גם בשיחה עם שגריר ישראל ברומא, גדעון מאיר. בחודש מאי האחרון ארגן מאיר סיור בחיריה ובחברת "חץ אקולוגיה" המתמחה בטיפול בפסולת, לראש עיריית רומא ולבכירים נוספים בעירייה שהביעו עניין רב בטכנולוגיה הישראלית.

 

אבל לא רק בחזית הנציגויות משקיע משרד החוץ משאבים ירוקים לאחרונה. אתמול, ממש במקביל לסיורי השגרירים בחיריה קיימה גם מש''ב – סוכנות הסיוע הלאומית של מדינת ישראל במשרד החוץ - יום עיון מיוחד בנושא בר קיימא, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה.

 

אולם עד שיורגשו תוצאות הסיור, נדמה כי הבשורה האמיתית כבר נמצאת על ההר, בדמות דחפורים וצוותים שהורשו לעלות עליו לפני כשבועיים. במהלך שקט ולא מתוקשר הסתיים לפני מספר שבועות תהליך העברת הבעלות על הר חיריה - ממנהל מקרקעי ישראל אל חברת "פארק אריאל שרון" - ועתה, לאחר עיכובים מרובים, החלו סוף סוף הפעולות לשיקומו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסיירים. השגרירים אתמול
צילום: משרד החוץ
אפילו ברומא מתעניינים. טיפול בפסולת בפארק
צילום: חברת פארק אריאל שרון
בדרך לשיקום
באדיבות: איגוד ערים דן לתברואה
מומלצים