שתף קטע נבחר

קצינים, ברוכים תהיו בבית הספר

הביקורת על שיתוף הפעולה בין מערכת החינוך לצה"ל אינה במקומה. האם זו לא אזרחות טובה למלא את חובת השירות?

השבוע נתבשרנו על שיתוף פעולה בין מערכת החינוך וצבא הגנה לישראל, תחת הכותרת "חיזוק חינוך ערכי לבני הנוער" גם במבחן השירות הצבאי. אך לצד שיתוף פעולה מבורך ונדיר בין משרדי הממשלה עולים ונשמעים גם קולות מבקרים.

 

קולות של מנהלים ובתי ספר כי לא יתירו כניסה של קציני צה"ל לבתי הספר להעביר את הפעילות. אך עד איפה ועד מתי האטימות תוביל את המתנגדים ללובשי המדים במערכת החינוך?

 

הגימנסיה הרצליה בתל אביב הכריזה כי אין כניסה לקציני צה"ל. ד"ר זאב דגני, מנהל בית הספר, אינו מאפשר להם להיכנס לתיכון כדי לעודד גיוס לצבא, בטענה כי "לצבא יש תפקידים אחרים שמקומם אינו בבית הספר, כמו לשבת במחנות ולשמור על הגבולות. תפקידנו בבית הספר הוא לחנך לערכים ולאזרחות טובה". האם זו לא אזרחות טובה למלא חובת האזרח על פי חוק לשרת את המדינה בכוח המגן?

 

מדוע חיילי צה"ל בהיותם קצינים שהם פרי יצירת תפארת מערכת החינוך, לא יכולים לחזור לאותה מערכת ולספר בשבחו ובחשיבותו של ערך השירות הצבאי המשמעותי? מדוע אין הם יכולים לומר לנוער על כל גווניו - החברה דרך הצבא צריכה אתכם חדורי מוטיבציה לשירות, מתוך אחריות לחברה? מדוע קציני צה"ל שעברו דרך מערכת החינוך והגיעו לתפקידים משמעותיים בכוח המגן על כולנו, לא יכולים להיות סמל לנוער כדי להראות שיש אופק במערכת התובענית שכולם מחוייבים לקחת בה חלק?

 

לכל הקולות המבקרים בשם מילטריזם, כוחנות, השתלטות הצבא על כל חלקה טובה בארצנו -האם אינכם חושבים שדווקא שיתוף פעולה בין מערכת החינוך "האזרחית" לבין צבא הגנה לישראל הוא שיכול וחייב לעודד שיח ערכי מאזן וממתן, שיח שיוביל את בני הנוער מבעוד מועד להתמודד עם דילמות מוסריות בעת השירות?

 

האם שיתוף הפעולה לא יכול להביא להסרת מחסומים וחוסר וודאות במעברים בין המערכות? האם שיתוף הפעולה בין מערכת החינוך וצה"ל דרך ביקורי קציניו במסגרת "דרך ערך" בבתי הספר לא יכול להעשיר את המורים לגבי עתיד בוגרי מערכת החינוך, בשאלה לאן פני תלמידיהם ובכך להפחית גם את החשש של בני הנוער? האם שיתוף פעולה זה לא יכול ללמד את צה"ל על קשיי מערכת החינוך בהגברת מוטיבציית הצעירים לשירות צבאי משמעותי?

 

על מה יצא קצפם של המקטרגים את שיתוף הפעולה הזה? הרי שתי מערכות אלו הן בגדר חובה לכל אזרח במדינת ישראל. שתיהן מערכות מחנכות, שמעצבות ומקנות יכולות לתלמידים ואחר-כך גם לחיילים, כדי להיבנות מנטאלית, פיזית ולספק כישורי חיים. מדוע בעצם שהכוחות המעצבים, המחנכים, המתמודדים עם סוגיות ערכיות לא פשוטות במאה ה-21 - לא יזכו לברכתנו, במיוחד נוכח שיתוף הפעולה בראשות שר החינוך גדעון סער והרמטכ"ל גבי אשכנזי?

 

שילוב קציני צה"ל בתוכנית ייעודית שעניינה הגברת ערך השירות, יכולה להידמות לתוכנית העשרה אחרת לה זוכים תלמידי מערכת החינוך. כשרוצים להעשיר את בני הנוער בנכסי תרבות, נותנים תקציבים להצגות, מביאים לבית הספר פעילות תרבותית. באותה מידה, החינוך הערכי במבחן השירות הצבאי יכול להיתפס על ידי הציבור כחלק אינטגרלי מפעילות העשרה מאתגרת של הצעירים.

 

נעמי אבנשפנגר, חוקרת יחסי צבא חברה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קצינים בכיתה. שיתוף פעולה מבורך
צילום: הרצל יוסף
נעמי אבנשפנגר
מומלצים