שתף קטע נבחר
זירת הקניות

נעלולי פלא

איך כל הנשים - ללא הבדלי דת, גזע ומנת משכל - מכורות לנעליים? אנחנו מוכנות להוציא סכומי עתק ולשקר לבן הזוג לגבי מחירן האמיתי, ולו שבארוננו יעמוד עוד זוג נעלי עקב שחורות מושלמות. אם גם את שייכת לחבורת "איך שוב בזבזתי כסף על נעליים", את מוזמנת לגלות שזה לא באשמתך - גם כאן אנחנו יכולות להאשים את הגברים. בלי שום בעיה!

זהו, אני לא יכולה להתעלם יותר מהתופעה הזאת: יותר ויותר נשים יפות, מצליחות, אינטליגנטיות ושיקיות מסתובבות בינינו כשראשן קבור ברצפה. לא, אני לא מתכוונת לסימפטום של שנאה עצמית, אני מדברת על בחורות שפשוט לא מסוגלות להוריד את העיניים מהנעליים החדשות שלהן.

 

ממש כמו שיש בחורים של ציצי ובחורים של טוסיק, יש נשים של נעליים ונשים של... המממ נעליים. למען האמת, מעולם לא הבנתי מה הקטע ההיסטרי סביבן ומה כל כך מרתק בהן, אבל הכול השתנה כשפגשתי את היפהפיות הראשונות שלי. לכאורה, הן היו די פשוטות: שחורות, דקות ומבריקות עם עקבים בגובה סביר. אין לי מושג למה, אבל פשוט לא יכולתי להפסיק להסתכל עליהן. ישבתי לשולחן העבודה, ורבע שעה לתוך מאמר הייתי מוצאת את עצמי בוהה ביפות שלי, כמו סבא חרמן במשרדים של "רוברטו". לעזאזל, רציתי לקחת אותן איתי למיטה ולהתכרבל איתן כל החורף!


הוציאו אותנו מהארון. בנות 'סקס' הדביקו אותנו במחלת הנעליים

(צילומים: אימג' בנק / Getty Images) 

 

אז מה נשים באמת רוצות?

אובססיית הנעליים היא תופעה שכבר חקוקה עמוקות בתרבות הצרכניזם הפוסט פוסט מודרנית שלנו: מאשת הפוליטיקאי הראוותנית אימלדה מרקוס, דרך הרווקה הסמלית של הניינטיז קארי ברדשאו ועד הגיבורה המטופשת אל וודס בסרט "לא רק בלונדינית", שמנצחת במשפט פלילי רק כי היא מכירה את קולקציית הנעליים של "פראדה" בעל פה. גם הסלבס הארורים שמצטלמים בארונות הנעליים המהבילים ומעוררי הקנאה שלהם די גורמים לנו, פשוטות העם, להיחנק מהריר של עצמנו.

 

"אין דבר שנשים רוצות יותר מנעליים, זו תופעה ידועה", מספרת לי רינת קאירי, מנהלת מותג הנעליים "סטיב מאדן" בישראל. "נשים ונעליים זה זיווג בלתי מנוצח. אפילו בתקופות שבהן יש ירידה במכירות בתעשיית האופנה, ידוע שענף הנעליים כמעט לא נפגע. נשים פשוט רוצות לרכוש כל הזמן עוד ועוד זוגות נעליים".

 

למה, לעזאזל? מה עומד מאחורי האובססיה הזאת לנעליים?

"אני חושבת שיש לזה כמה סיבות. חשוב לזכור שבניגוד לבגדים, התאמה של נעליים כמעט לא קשורה למשקל הגוף שלך. נעל היא פריט שממש הופך להיות חלק מהגוף, בניגוד לתכשיטים או לתיק. היא מתלבשת לך על הרגל ומשנה לך את כל היציבה, את איך שהרגל נראית ואיך שאת נראית - וכל זה לגמרי בלי קשר למידת הגוף שלך".

 

גם תיקים ותכשיטים לא קשורים למידה שלך ויכולים לשנות לגמרי את הלוק.

"נעל היא פריט הרבה יותר דומיננטי משאר האביזרים שמרכיבים לך את הלוק. היא ממש משנה את האאוטפיט מהקצה אל הקצה, היא המרכז שלו".

 

חיבבתי את כיוון המחשבה של רינת, ובעיקר שמחתי להכיר אישה שבוודאי אחראית על חתיכת מחסן מעורר תשוקה של נעליים. ועדיין, לא לגמרי שוכנעתי. החלטתי לנטוש את אנשי העסקים ולבדוק איך מתייחסים למחלה הנשית שלנו באקדמיה. להפתעתי הרבה, גם שם - מגדל השן הנאור של הציוויליזציה המערבית - מבינים שבשורה התחתונה נעליים הן להיט בעיקר כי הן מסיטות את תשומת הלב מהתחת השמן שלנו. "יש סיבות רבות לכך שנעליים הפכו לפריט אייקוני בקרב נשים, חלקן עדיין לא לגמרי ידועות לנו", טוענת ד"ר שושי מרזל, חוקרת אופנה מ"בצלאל" ואוניברסיטת בר אילן. "מה שאנחנו כן יודעים זה שכשאת נועלת נעליים, זה לא משנה אם את שמנה או רזה - הן תמיד מתאימות". מרזל ממשיכה בתובנות א־לה רינת קאירי, ומדגישה את האיכויות הטרנספורמטיביות של האביזר הידוע בכינויו "נעל": "נעליים יכולות לשנות את הרגל שלך ברגע, ואת תיראי כמו מישהי אחרת לגמרי רק בזכותן", היא מדגישה, "כשאת נועלת נעל עם שפיץ הרגל נראית צרה יותר, ואם את נועלת נעלי עקב תיראי גבוהה ורזה יותר. הגוף ממש משתנה ואיתו משתנה גם ההרגשה הפנימית, כי כידוע יש קשר בלתי נפרד בין הפנים לחוץ".


מודדת בלי הפסקה. ליידי גאגא לא יכולה בלי עקבים

 

בארון הקסמים

השלוחה הארצישראלית הבלתי מעורערת של קארי ברדשאו היא לא אחרת מאשר מירי בוהדנה, שאף הגדילה לעשות וציוותה את עצמה לקמפיין של חברת הנעליים "To Go". "אני אובססיבית כלפי נעליים", מספרת בוהדנה, "יש לי בערך 70 זוגות בארון, והתחלופה אצלי מטורפת".

 

את שומרת את הנעליים בארון מיוחד?

"בטח. יש לי ארון נעליים שמסודר בשלבים, וכל הזוגות מסודרים על פי צבעים וסוגים. זה ממש אוסף".

 

מהם מותגי הנעליים האהובים עלייך?

"יש לי הרבה סניקרס ונעלי אצבע ליומיום, וכמובן את רוב הקולקציה של 'To Go'. לאירועים יש לי נעליים של 'מנולו בלניק' ושל 'ג'ימי צ'ו' שכל אחד מהם הוא ממש Piece, כמו תכשיט".

 

למה נשים כל כך מהופנטות מנעליים? מה ההבדל בינן לבין פריטי אופנה אחרים?

"אני יכולה להעיד על עצמי שכשאני פוגשת בן אדם, הנעליים זה הדבר הראשון שאני אסתכל עליו אחרי הפנים. נעל עושה את כל ההופעה ומראה בדיוק מי האדם שעומד מולך. אני לא ממש עוקבת אחרי טרנדים ואופנות, אבל נעליים זה פריט שמעסיק אותי כל הזמן. למשל בחו"ל, אני יכולה להיתקע מול חלונות ראווה של נעליים שעות".


אולי דווקא זה? ליידי גאגא חושקת

 

סקס, שרוכים ועקבים

מירי שכנעה אותי, ובעיקר גרמה לי לרצות לעשות מעשה ולהפוך את החדרון של השותף שלי לכיכר הנעליים הרשמית של הדירה. אין ספק שהייתי חייבת להירגע ולחזור אל העם. פניתי אל מיראל דושנסקי, חולת נעליים ידועה, כדי לגייס ממנה קצת תובנות בנושא.

 

את אוהבת נעליים יותר משאת אוהבת בגדים, תכשיטים ואביזרים?

"אני בהחלט אוהבת נעליים יותר מכל אקססורי אחר. בשבילי נעליים הן האביזר העיקרי, הוא יכול להרים או להפיל כל אאוטפיט".

 

הסבירי.

"יש לי תיאוריות שלמות סביב נעליים. לא מזמן דיברתי עם החבר שלי על אהבתו הרבה למכוניות והתמכרותי לנעליים. הוא טען שלמכונית יש נשמה ומשמעות, כי היא מראה לסביבה מי אתה ומה האופי שלך והיא לא נועדה רק בשביל להגיע מנקודה A לנקודה B. זה בדיוק מה שאני חושבת על נעליים. הן משקפות את האופי, הייחודיות והסטייל שלך, והן לא רק בשביל להגיע מנקודה A לנקודה B. גם להן יש נשמה".

 

ולתיק לא? ולטבעת יהלומים לא?! מה האובססיה הנשית הזאת לנעליים?

"אולי זה בגלל שאנחנו כל הזמן רוצות שיעשו לנו מסאז' ברגליים. אם הרגליים מטופחות ו'מתלבשות' עליהן נעליים שהן כמו תכשיט יקר, אנחנו מושכות יותר תשומת לב לכפות הרגליים ואולי יהיה איזה כוכב שיסכים לעסות לנו אותן".

 

כיוון מעניין. אז את רואה קשר ארוטי ברצון שלנו לתכשט את הרגל? זה קטע של חיזור?

"כן, לחלוטין".

מה שעושה את ההבדל בין נעל לבין כל פריט אחר היא האיכות הארוטית של כף הרגל?

"פעם בחור אמר לי שככל שהעקבים של הנעליים גבוהים יותר, כך האישה תהיה יותר נשית ומושכת בעיניו".

 

אז אנחנו קלישאות מהלכות: אנחנו אוהבות נעליים כי נראה לנו שזה סקסי ונשי בעיני גברים? אבל הם הרי תמיד אומרים שזה ממש מגוחך שאנחנו מדדות על עקבים ושהם רק רוצים שיהיה לנו נוח. הם משקרים?!

"בטח שהם משקרים. גם אנחנו רוצות שיהיה להם נוח, אבל ממש לא עם החולצה של 'סוף מסלול 98'', הדגמ"ח המכוער מתאילנד ובטח שלא עם סנדלי השורש

 שנבראו על ידי השטן. כולם משקרים".

 

באמת יש משהו ארוטי בכף הרגל. כמו בהפוך על הפוך בסדרת הקאלט המופתית "נשואים פלוס", כשמדגישים את האומללות של אל בנדי בכך שהוא נאלץ לנעול נעליים לנשים מכוערות ושמנות.

"לגמרי. זה משהו שחקוק אצלנו עמוק בתודעה, החל מסינדרלה ועד לסרטים ותיאוריות שלמות על קשירת רגליים לנשים סיניות בשיעורי מגדר".

 

כמה זוגות נעליים יש לך?

"יש לי כמה עשרות, קרוב למאה".

מה המחיר הכי מטורף שהוצאת על נעליים?

"2,800 שקל".

וואו, זה המון. איך נועלים נעליים במחיר כזה?

"נעלתי אותן רק פעם אחת, האמת היא שהן לא ממש נוחות לי".

ומה הנעל האהובה עלייך? על מה את חורשת?

"הייתה תקופה של אוקספורד שחורות, ועכשיו אני עם נעלי סירה כסופות על עקב קטנטן".

איך ההליכה בנעל הזאת גורמת לך להרגיש?

"נעלי הסירה הכסופות גורמות להרגיש קצת כמו נסיכה, וכשאני בנעלי 'ד"ר מרטינס' למשל אני מרגישה הרבה יותר פייטרית".

יש משהו חשוב שיש לך לומר על נעליים?

"שאני רוצה עוד?".

 

תסמונת סינדרלה

בעקבות שיחות הנעליים האלה לא יכולתי להתעלם יותר מאלמנט הארוטיקה של הנעל, הקשר ההדוק בין התשוקה שלנו לנעליים לתשוקה שלנו לסקס. "כמו בהרבה תרבויות, גם בתרבות שלנו יש התייחסות ארוטית לכף הרגל הנשית",

 מסבירה ד"ר מרזל, "זה נושא שאנחנו גדלים ומתחנכים עליו דרך הספרות והתרבות שלנו. למשל, בגרסה הידועה ביותר של סיפור סינדרלה, זו מהמאה ה־17, היה דגש מיוחד על האלמנט של הנעל. זו הייתה תקופה של מהפכה עיצובית בכל הנוגע לנעליים, וסנדלרים הכינו את הנעליים על פי מידה מדויקת של כל אחד. לכן בסיפור מודגש גם אלמנט האינדיווידואליות שהנעליים מעניקות, שכן הנעל לא יכולה להתאים לאף בחורה מלבד סינדרלה".

 

גם כששוטטתי בשלל הבלוגים המוקדשים לנעליים ולתשוקה כלפיהן, לא יכולתי שלא לשים לב שנשים מתייחסות לנעליים שלהן כמעט כמו לבן זוג אהוב. אחת מהבלוגריות כינתה את מדור הנעליים שלה Shoegasms, ואצל אחרת מצאתי ציטוטי נערת טיפש־עשרה מאוהבת בסגנון "ראיתי את הנעליים האלה ב'בלומינגדיילס', ואני מוכנה להישבע שהן שרקו לכיווני!", או "עקבי ה'פור לה ויקטורי' האלה הורגים אותי! אני ר־ו־צ־ה אותם!".

 

כן, נדמה כי כמעט אי אפשר להפריד את התשוקה הנשית לנעליים מהתשוקה שלנו להיות נחשקות, מחוזרות, ובעיקר - לא רווקות. "התשוקה שלנו לנעליים קשורה לפטיש של חלק מהגברים לגבי נעליים וכפות רגליים נשיות", מסכמת מרזל, "אנחנו רוצות למשוך וללכוד אותם באמצעות הנעליים שלנו".

את הבנת את זה? 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages Imagebank
צילום: index open
כתבו לנו
מומלצים
מומלצים