שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים
זירת הקניות

זה לא המים - זה אנחנו

לפני שדו"ח ועדת החקירה בנושא המים מושלך לעוד מגירה, כדאי שהאחראים על איכות האוויר, האנרגיה והקרקעות יקראו אותו. הם יבינו שכך נוהגת הממשלה גם בתחומים האחרים: השיקולים - פוליטיים; המדיניות - קצרת רואי; המטרה - סיפוק ביקושים; חיסכון? לא מכירים. אין כאן מבוגר אחראי

ועדת החקירה הממלכתית לניהול משק המים סיפרה לנו כיצד ממשלות ישראל לדורותיהן עצמו את עיניהן, הלכו על הסף, העדיפו שיקולים פוליטיים רגעיים על פני שיקולים עניינים וארוכי טווח, והעבירו אחריות מיד ליד - ללא יד מכוונת. הם דיברו על המים, אבל כך התנהלו - וממשיכות להתנהל - ממשלות ישראל גם לגבי המשאבים החיוניים האחרים: אוויר, קרקע, אנרגיה.

 

הוועדה אמרה שלא חיפשה אשמים, אלא רצתה בעיקר להציג משנה סדורה להתנהלות אחראית המצופה ממובילי משק המים בישראל. היא רצתה להבטיח שיהיה כאן תיכנון אסטרטגי, עקביות, יישום של החלטות, וגם חיסכון והתייעלות - לא רק סיפוק הצרכים. היא דיברה על מים - אבל את המסקנות שלה יכולים לאמץ, בשינויים קלים, גם מי שאחראים על איכות האוויר בישראל, על משק האנרגיה ועל הקצעת הקרקעות הלאומיות. אני ממליץ להם לקרוא את הדו"ח על המים בעיון, ולהפיק ממנו את הלקחים שהם יכולים - לפני ועדת החקירה הבאה, שתהיה בעניינם.

 

הנה למשל, מה שאומרת הוועדה על ההתפלה: מצד אחד, ישבה הממשלה שנים ארוכות על הגדר ולא מיהרה לקדם את הנושא. מאידך, ברגע אחד הפכנו למדינה שסוגדת להתפלה, מבלי ללמוד באמת את ההשלכות של התפלת מי ים בכמות כה גדולה ומבלי לבחון ברצינות חלופות אחרות.

 

ועדת החקירה גם אומרת במפורש שלמרות המחסור במים שמלווה אותנו כבר שנים, לא השכילה המדינה להתמקד בנושא החיסכון ובהתייעלות כפיתרון הכרחי. זה פשוט לא בטבע שלנו. חברי הוועדה אומרים מה שנראה לכולנו כמובן מאליו - שחייבים להתייחס למים כאל משאב שבמחסור ולרסן את הצריכה - אז למה צריך להסביר לנו לסגור את הברז בזמן הציחצוח, ולמה רק לאחרונה הוחלט להתקין חסכמים במוסדות הציבור - איפה הייתם עד עכשיו?

 

מי אחראי על הברז?

עוד משהו חשוב למדנו מעבודת הוועדה - שאנחנו לא באמת יודעים מי מחזיק את היד על השיבר. בכל מה שקשור לחשמל זה ברור לנו; גם לקרקעות - עוד משאב חיוני - יש "אבא". ומה עם המים?

 

מצד אחד עומדים פקידי האוצר שסגרו את הברז במשרדם חזק חזק, וביקשו כל השנים לחסוך בתקציבים - מבלי להוביל לחיסכון במים. מנגד ניצבים שרי הממשלה שחששו מהחלטות אמיצות, והמשיכו להזרים מים לחקלאים מבלי לעודד חיסכון. אפילו רשות המים, שהוקמה כגוף מקצועי-ממשלתי שינהל את משק המים באופן ריכוזי - לא באמת שולטת במצב, לא התריעה על המשבר המאיים ולא פעלה נגדו במהירות מתאימה.

 

כל אחד במדינה יודע מה עושים בדרך כלל בדו"חות של ועדות חקירה - מכל הסוגים. מזל שאיקאה פתחו עוד סניף, כי באמת צריך כבר ארון מגירות חדש בירושלים. בהקשר של המים זה יקרה אפילו עוד יותר מהר, כי החורף ברוּך הגשמים בטח יבלבל אותנו עוד יותר אוטוטו. אסור להתבלבל: אין לנו מספיק מים וחייבים לצרוך אותם בקמצנות ובאחריות. אם אין מי שמחזיק את היד על הברז הכללי - אז כל אחד מאיתנו צריך לשמור על הברז הפרטי שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים