שתף קטע נבחר

בנק ישראל: "יציאה לעבודה לא מחלצת מעוני"

מדו"ח בנק ישראל עולה שהעוני בקרב משקי בית עם לפחות מפרנס אחד התרחב מאוד בעשור האחרון. 36.3% אחוזים מהבתים בהם יש מפרנס אחד הוגדרו כעניים והם כוללים כמיליון נפשות. בנק ישראל: "אכיפת חוקי העבודה לוקה בחסר"

מדו"ח בנק ישראל עולה שיציאה לעבודה אינה מבטיחה היחלצות מעוני. מבנק ישראל נמסר שהעוני בקרב משקי בית עם לפחות מפרנס אחד התרחב מאוד בעשור האחרון. זאת, כש-36.3% ממשקי הבית שבהם מפרנס אחד הוגדרו כעניים. עוד עולה מהנתונים שכשני שליש ממשקי הבית הערביים בהם יש מפרנס יחיד במשרה מלאה - הם עניים.

 

 

"התפתחות זו מבטאת, מצד אחד, את הצטרפותן של אוכלוסיות חלשות למעגל התעסוקה, ומהצד האחר - העדר מדיניות מספקת - כגון אכיפת חוקי העבודה - לשיפור התמורה לעבודה לאוכלוסיות שכושר השתכרותן נמוך", נמסר מבנק ישראל. בבנק מדגישים את חשיבותו של מס הכנסה שלילי (שהופעל החל מאוקטובר 2008 ביישובים בהם פועלת תוכנית אורות לתעסוקה).

 עם זאת, מבקרים בבנק את הפריסה החלקית והסכום הנמוך יחסית של המענק - "הממתנים את השפעותיה החיוביות של התוכנית".

 

מיליון נפשות מסתפקות בפחות

אותם 36.3% ממשקי הבית בהם לפחות מפרנס אחד - כוללים יותר מ-60% מכלל העניים, כמיליון נפשות. זאת, כשכמחצית מהעניים הערביים חיים במשקי בית שבהם מפרנס יחיד במשרה מלאה. 

 

בקרב האוכלוסייה החרדית,בה העוני נרחב במיוחד, תופעת העובדים העניים נפוצה פחות: רק 10% מהעניים החרדים חיים במשקי בית שבהם יש מפרנס במשרה מלאה.

 

מהם הגורמים לעוני?

הגורמים לעוני בקרב עובדים הם מגוונים, אולם בולטים ביניהם שניים מרכזיים המשותפים הן למשקי בית חרדיים וערביים והן למשקי בית של יהודים לא-חרדים:

 

  • מספר הנפשות הגבוה במשק הבית.
  • כושר ההשתכרות הנמוך. הוא משתקף בהשכלה נמוכה או בהשכלה שאינה מתאימה לדרישות שוק העבודה, במשלחי יד המאופיינים בשכר נמוך ובעבודה בענפים שבהם השכר הממוצע נמוך יחסית.

 

כל אלה מתבטאים בשכר הנמוך שמקבלים עובדים עניים – כמחצית ואף פחות מהשכר לשעה של עובדים אחרים בהיקף דומה. גורם נוסף המגדיל את ההסתברות לעוני בקרב עובדים הוא מספר שעות העבודה הנמוך יותר.

 

האכיפה - לקויה

גורם מרכזי שהבנק מציין שהביא לגידול במשפחות העניים העובדים הוא קיצוץ קצבאות הילדים. הקיצוץ אכן הגדיל את התמריץ להיכנס לשוק העבודה והביא בין היתר לכך שעניים שלא עבדו השתלבו בתעסוקה (הבנק מציין שעקב הקיצוץ גדל משקלם של העובדים הערבים) - אך זאת בתחתית סולם השכר.

 

בבנק ישראל מדגישים את אכיפת חוקי העבודה כחיונית להפחתת ממדי העוני בישראל: "אכיפת חוקי העבודה בישראל לוקה בחסר". עוד מזכיר הבנק את דו"ח ארגון OECD לגבי ישראל, שם נמצא כי מספר המפקחים העוסקים באכיפת חוקי העבודה נמוך מרבע מהתקן שנקבע.

"העובדים העניים, שמעמדם בשוק העבודה מעורער ופגיע, מתקשים לשמור על זכויותיהם. דבר זה מתבטא, בין היתר, בשיעורם הגבוה של עובדים עניים המשתכרים פחות משכר המינימום", נמסר.

 

הדו"ח המלא של בנק ישראל צפוי להתפרסם במלואו בהמשך החודש. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים