שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים
זירת הקניות

רוצים להציל את העולם? בשביל זה יש חברים

כיביתם את האור, מיחזרתם את האשפה ועברתם להשתמש בחומרי ניקוי אקולוגיים. כל אלה פעולות מבורכות למען הסביבה - אבל הן לא מספיקות. אבל לא צריך הרבה יותר: התארגנות של קהילות הצליחה פעם אחר פעם לשנות את המציאות השחורה

מהו לדעתכם המטרה של "יום כדור הארץ" ו"שעת כדור הארץ"? אם לדעתכם המטרה היא לחגוג את מה שהשגנו ולבכות את מה שטרם הושג - זו אינה ממש סיבה למסיבה.

 

אני חושב שהמטרה האמיתית של האירועים הללו היא להראות לנו שהכוח נמצא בידיים שלנו. אנחנו יכולים לנקוט בפעולה משמעותית כדי למזער את נזקי ההתחממות הגלובלית, זיהום האוויר, הפגיעה במקורות המים ועוד. אנחנו יכולים לצמצם את הפגיעה בעולם שלנו - שעליו אנו חיים - ולא צריך התערבות ממסדית או ממשלתית. 

 

כבר שנים שהתנועה הסביבתית קוראת "לחשוב גלובלית ולפעול לוקלית”; לקחת בחשבון את ההשפעה האנושית על בריאות העולם כולו - אך לפעול באופן ממוקד ולקדם באופן אישי פתרונות מקומיים וקהילתיים. בבסיס הרעיון הזה עומדת ההנחה שבלתי אפשרי לחשוב ולנהל פתרון אחיד שיתאים לכל תושבי העולם.

 

אבל צריך להבדיל - הקריאה לפעולה מקומית אינה דווקא לפעולה אישית ואינדיבידואלית. נכון שהאחריות לעתידה של הסביבה נמצאת אצל כל אחד מאיתנו, אבל היא אינה מסתכמת בפעילות אישית בלבד. אסטר להסתפק במחזור אשפה ביתית, כיבוי מכשירי חשמל מיותרים או שימוש בחומרי ניקויי אקולוגיים. אלו פעולות טובות וחשובות, אך לצערנו, אינן מספיקות.

 

אנו מאמינים כי הדרך היחידה להשיג את התוצאות בשטח במהירות, צריכה הקהילה לשתף פעולה ולפעול לשיפור המצב. ואכן, בשנים האחרונות ניתן לראות ברחבי העולם, וכמובן גם בישראל, הצלחות רבות מעין אלו. קומפוסט הכרם במועצה האזורית חוף כרמל הצליחה לשבור את מעגל הטמנת הפסולת; יוזמה של תושבים הצליחה לשמר את עמק הצבאים בירושלים מפיתוח. תושבי הצליחו להביא לשימור של פארק החורשות בדרום תל אביב-יפו, ואלה רק דוגמאות בודדות.

  

גם כשמאבקים סביב צמצום זיהום, שמירת מגוון ביולוגי ושטחים פתוחים נשמעים ערטילאיים וגדולים מכדי יכולת מימוש, למדנו שהתגייסות של בודדים לגוף אחד מצליחה להשיג את המטרה. תראו איך הצליחה קבוצה של צעירים למנוע את הבנייה בחוף פלמחים.

 

ללא תמיכה קהילתית אין הצדקה לפעילות הארגונים הירוקים. ללא ליווי ותמיכה מקצועית של הארגונים יתכן כי הלחץ הציבורי ידעך הרבה לפני שיושג שינוי.

 

אז אם יש לכם נושא שמטריד או מציק לכם בסביבה - אל תשבו בשקט. דברו עם השכנים, גייסו את המרץ שלהם ופנו לקבל סיוע - מאיתנו או מארגוני סביבה מקומיים. הסביבה זקוקה לעזרה שלכם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביחד מצליחים להזיז דברים. ארכיון
צילום: אבישג שאר ישוב
מומלצים