שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הפתעה לחוקרים: גשם בקוטב

משלחת מחקר שיצאה לחוג הארקטי הקנדי הופתעה כשלפתע החל לרדת גשם. "כל קהיליית חוקרי הקוטב יודעים שגשם באפריל באזור כה צפוני הוא דבר חריג מאוד", אמר ראש המשלחת

חוקרים בריטים, שיצאו במשלחת לחוג הקוטב הצפוני, קיבלו בימים האחרונים תזכורת לכך שהאזור אכן מתחמם. אתמול (ד') הם דיווחו כי בסוף השבוע הופתעו כשבמשך שלוש דקות ירד עליהם גשם.

 

הגשם ירד על מחנה המשלחת ליד אי בשם Ellef Rignes, כ-3,900 ק"מ צפונית לאוטווה בירת קנדה.

 

"זה היה בהחלט מפתיע... רבים אחרים בקהיליית חוקרי הקוטב חשבו גם הם שגשם באזור הארקטי של קנדה באפריל הוא אירוע חריג", אמר פן האדו, ראש המשלחת. "המדענים אומרים לנו לנו שאנו יכולים לצפות ליותר אירועים שכאלה ככל שהאקלים מתחמם", אמר האדו, בראיון שהעניק לרויטרס מלונדון, לאחר שובו מקנדה.

 

האדו סיפר כי משלחת קנדית, שהקימה מחנה 145 ק"מ מערבית למחנה שלהם, הופתעה גם היא מהגשם באותו זמן. הוא סיפר כי אנשי המשלחת הבחינו שהקרח באזור דק באופן חריג, וחשו בתנודות של משטחי הקרח וברוחות חזקות מהרגיל

 

הנתונים של גופי המחקר המובילים בעולם מצביעים על כך שהחוג הארקטי מתחמם בקצב מהיר פי שלושה מיתר כדור הארץ. המדענים תולים זאת בפליטות גזי החממה שמאיצה את אפקט החממה.

 

טיילר פיש, אחד מחברי המשלחת, סיפר שהגשם החל לרדת לאחר יומיים בהם הטמפרטורה הלכה ועלתה בהתמדה. "אני חושב שגם קצת התאכזבנו. אתה לא מצפה לגשם בחוג הארקטי ורבים מאיתנו הצטרפו למשלחת הזו כדי לברוח ממזג אוויר שכזה", אמר. "גם חששנו שבגלל הטמפרטורה הגבוהה יחסית, חלק מדגימות הקרח שלקחנו יפשירו... או שהאוכל שלנו יתקלקל".

 

מומחים מזהירים כי שכבת הקרח העבה שמכסה את האוקיינוס הארקטי נעלמה כמעט לחלוטין, והדבר יאפשר פתיחה של נתיבי הפלגה סביב הקוטב וקיצור דרך בין אירופה לאסיה. על פי נתונים רשמיים אמריקנים, בשנת 2009 כיסוי הקרח היה דליל - אם כי ב-2008 וב-2007 הוא היה דליל עוד יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקרח המכסה את הים כמעט ונעלם. ארכיון
צילום: AP
מומלצים