שתף קטע נבחר

מובטלים מרשים לעצמם לשאוף יותר

סטרייב - תוכנית חברתית תעסוקתית מיוחדת - שואפת להחזיר למובטלים את האמונה בעצמם, לחדד את כישוריהם ויכולתם ולסייע במציאת מקומות עבודה. אלף בוגרים כבר סיימו את מסלול ההכשרה הממושך, כאשר שיעור ההשמה והתמדה בתעסוקה בקרבם עומד על כ- 80%. התכנית מיועדת לגברים ונשים בני 21-40, ללא השכלה אקדמית ושלא עובדים לפחות חצי שנה. וכן, היא מסופקת ללא תשלום

אחוז האבטלה והעוני במדינת ישראל גבוה יותר מהממוצע במדינות מפותחות ולאור הפסקת פעילות תוכנית ויסקונסין, נראה כי רשויות הממשלה עדיין לא מצאו פתרון מוצלח לבעייה. לעומתם, תכניות חברתיות שונות, הפועלות הרחק מאור הזרקורים, מנסות להתמודד ולבער את הבעיה מהשורש. אחת התכניות הללו היא "סטרייב ישראל", תכנית חברתית תעסוקתית ייחודית של תב"ת (תנופה בתעסוקה) מטעם הג'וינט ומשרד התמ"ת, שמטרתה להעמיד אנשים על הרגליים ולעזור להם לעזור לעצמם. העצמה, מסתבר, היא לא מילה גסה.

 

אלסיה סימנובסקי (39), עלתה לארץ לפני כ- 10 שנים. "מאוד רציתי להשתלב בארץ" היא מספרת "אז השקעתי ולמדתי עברית ברמה גבוהה. זה היה לי ממש חשוב". אך האכזבה מיהרה לבוא כשאלסיה מצאה עצמה עובדת בנקיון ובמפעלי יצור. "היה לי מאוד קשה בעיקר ברמה הנפשית. ידעתי שאני מסוגלת לעשות דברים אחרים אבל לא היה לי מושג איך להגיע לזה. שאלתי את עצמי בשביל מה בכלל השקעתי ללמוד עברית אם אני מדברת כל היום רוסית במפעל?"

 

לפני כשנתיים השתלבה אלסיה בתכנית של מרכז "סטרייב" בחיפה, ובשנה וחצי האחרונות היא עובדת כמדריכה שיקומית ללקויי למידה בעמותת ניצן. "אני מאוד מסופקת, מבחינה כלכלית אבל בעיקר ברמה הנפשית. זה שונה מכל מה שעשיתי בעבר. אני מאוד נהנית בעבודה ולא מרגישה איך שהזמן רץ".

 

אלסיה היא אחת מאלף בוגרי תוכנית סטרייב. המרכז הראשון נפתח בתל אביב ב- 2006, ומאז נפתחו מרכזים גם בחיפה ובירושלים. התכנית מיועדת לגברים ונשים בני 21-40, ללא השכלה אקדמית ושלא עובדים לפחות חצי שנה, והיא מסופקת ללא תשלום. שיעור ההשמה והתמדה בתעסוקה בקרב בוגרי התכנית עומד על כ- 80%.

 

תכנית סטרייב (באנגלית "לשאוף") שפותחה בניו יורק בשנות ה-80 מציגה תפיסה מהפכנית של שילוב בעבודה. "התפיסה המסורתית של שוק העבודה מדברת על ביקוש לעומת היצע" מסבירה נעמי קריגר, מנכ"ל סטרייב ישראל. "הטענה היא שיש מקצועות מבוקשים בשוק ולעומתם המקצוע שאדם רכש. אם יש התאמה בין השניים האדם יעבוד, אם לא - הוא עלול להיות מחוסר עבודה". התפיסה של סטרייב, לעומת זאת, מבוססת על פיתוח מסוגלות תעסוקתית, או בשפה המקצועית - employability. "המחקרים מראים שנושא המסוגלות התעסוקתית חשוב בהרבה מידע כזה או אחר שהאדם רכש. הכוונה היא למיומנויות המאפשרות לאדם להשתלב היטב בסביבה הארגונית כגון: יכולת לעבוד בצוות, חשיבה ארגונית, אבחנה בין עיקר לטפל, הצבת מטרות לטווח הרחוק וכן הלאה".

 

קריגר מזהה מספר חסמים עיקריים להצלחה בעולם התעסוקה: "החסם המרכזי הוא רמה נמוכה של אמונה עצמית. אם אדם מרגיש שהוא מסוגל הוא כבר עשה חצי עבודה. החסם השני נעוץ בחוסר ידע כיצד לחפש עבודה ואיך לבנות מסלול קריירה. בנוסף, יש כמובן צורך בהתבוננות עצמית כנה: לבדוק מה אני אוהב לעשות, מה אני מסוגל לעשות ומהן דרישות השוק. המסר שלנו לאנשים הוא שהמציאות היא נתון. בואו נראה מה עושים עם מה שיש".

 

בשלב הראשון לתכנית, המשתתפים מגיעים לסדנת הכנה אינטנסיבית לעולם העבודה, הנמשכת 5 שבועות, בה הם רוכשים מיומנויות הקשורות לתהליך חיפוש העבודה כמו: בחירת כיוון מקצועי, כתיבת קורות חיים, הכנה לראיון עבודה, ודרכים לחיפוש עבודה. יחד עם זאת, ניתן דגש מיוחד על משמעת עצמית ותקשורת בינאישית - כישורים החיוניים בעולם התעסוקה ה"אמיתי".


בכיתת הכשרה בסטרייב בחיפה

 

הכללים בסדנא מאוד ברורים: יש להופיע בזמן, קוד הלבוש הוא עסקי ולא ניתן להגיע עם טייץ, קפקפים ואפילו ג'ינס, אך הדבר המאתגר והקשה ביותר לרוב האנשים הוא ההתמודדות עם הפחדים העמוקים שלהם. "הסדנא מהווה כר לחוויות של הצלחה ובונה אמון עצמי" מסבירה קרן גולדנברג, אחראית קשרי קהילה בסטרייב חיפה. "אחד השיעורים בסדנא כולל התמודדות עם משימה חדשה. המנחים שלנו יודעים להתאים לכל משתתף את המשימה המאתגרת ביותר עבורו, למשל- להכין מצגת, לעשות סקר רחוב וכו'. המשתתפים יוצאים עם תחושה של: "אני מסוגל, לא התפרקתי", ומקבלים משוב ופירגון מיתר חברי הקבוצה".

 

חכות ולא דגים

גולדנברג מאמינה ש"סוד ההצלחה הוא הלב והנשמה של הצוות: שילוב של מקצוענות בלתי מתפשרת והכרות מעמיקה עם עולם התעסוקה, יחד עם אמונה עמוקה בפוטנציאל וביכולת של המשתתפים. מהמקום הזה אנחנו דורשים מהמשתתפים דברים שמי שלא מאמין בהם לא מעז. למשל, עובדת סוציאלית פנתה וביקשה שנתחשב באם חד הורית שקשה לה להתארגן בבוקר ולהגיע בזמן, אבל אנחנו האמנו שהיא מסוגלת ולא וויתרנו. עולם התעסוקה לא עושה הנחות, ואנו מאמינים שאם נוותר בסדנא המציאות תכה אחר כך". במהלך הסדנא מתחיל תהליך חיפוש עבודה עד להשמה בפועל של המשתתפים בתכנית.

 

השלב הבא הוא ליווי ארוך טווח של המשתתפים בעולם התעסוקה עם דגש על בניית מסלול קריירה. המרכזים פועלים בשיתוף גופים רבים: העיריות, הביטוח הלאומי, עמותת "לאומי אחרי", חברת מיקרוסופט, עמותת ידידים, ומנהל קהילתי לב העיר ירושלים. המשתתפים עוברים תהליך המשלב אימון תעסוקתי יחידני או קבוצתי, לימודי מצוינות בעבודה, ויעוץ תעסוקתי עם פסיכולוג תעסוקתי. תהליך הליווי נמשך כשנה וחצי.

 

קריגר מדגישה את חשיבות הליווי אחרי ההשמה בעבודה "הקושי הגדול מתעורר בדרך כלל חודשיים - שלושה אחרי ההשמה. מאוד קל לקום, לעזוב ולוותר. הליווי נותן כלים להתמודדות עם הבעיות שעולות

במקום העבודה, עם הקושי בשילוב בין עבודה לבית וכדומה".

 

הייעוץ התעסוקתי מסייע למשתתפים להגדיר חזון תעסוקתי ומטרות ארוכות טווח, כדי לא להיתקע במשרת הפתיחה אלא לתכנן כמה צעדים קדימה. "להבדיל מתכניות אחרות זוהי תכנית ארוכת טווח שמטרתה להשתלב, להתמיד ולפתח קריירה ועצמאות כלכלית. אנו שואפים לתת למשתתפים חכות ולא דגים". חלק מהמשתתפים השתלבו בלימודים אקדמיים, הנהלת חשבונות, גרפיקה, ניהול מחסן ממוחשב, רפואה משלימה ועוד.

 

"התכנית עזרה לי להבין שהחיים עוד לא נגמרו" מסכמת סימנובסקי. "היום אני חושבת שהכל אפשרי אם פועלים באופן מתוכנן, ולא מחפשים תירוצים למה לא, אלא מחפשים למה כן ואיך לעשות את זה".

 

  • תכנית סטרייב פועלת בערים תל אביב, חיפה, ירושלים. היא מתאימה לבני 21-40, שלא עבדו לפחות חצי שנה ואין להם השכלה אקדמאית.
  • שרותי התכנית הם ללא תשלום עבור משתתפים זכאים, לאחר תהליך מיון.
  • מוזמנים לפנות גם המעוניינים להתנדב בתחומים הקשורים לעולם העבודה, חיפוש עבודה וחניכה אישית בתחומים שונים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תנאים נוחים
באדיבות צוות סטרייב חיפה
אווירה נעימה
באדיבות צוות סטרייב חיפה
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים