שתף קטע נבחר

זירת הקניות

השתן עולה לשוחרי הסביבה לראש

תחילה שיבחו את יתרונותיו של השתן כדשן; אחר כך הבטיחו שהוא מקור מצוין למימן שיכול להניע מכוניות ירוקות; עכשיו רוצים לערבב אותו בחול ו"לגדל" לבנים ידידותיות לסביבה

השתן - וליתר דיוק השתנן - מסתמן כאחד החומרים הכי ידידותיים לסביבה. תחילה שיבחו את סגולותיו כדשן, אחר כך הבטיחו שיום יבוא והוא יניע מנועים חשמליים של מכוניות ירוקות ועכשיו מתכוונים לבנות ממנו בתים.

 

הארכיטקטית ג'ינג'ר קריג דוסייה, מרצה באוניברסיטה האמריקנית בשרג'ה שבאיחוד האמירויות, פיתחה שיטה ל"גידול" לבנים על ידי עירבוב של חול, בקטריה, קלציום כלוריד (סוג של מלח) ושתנן. הפיתוח זכה בפרס הראשון בתחרות החדשנות "נקסט ג'נריישן" של מגזין העיצוב "מטרופוליס".

 

תהליך ייצור רגיל של לבנים גוזל הרבה מאוד אנרגיה - כדי לייצר 25 אלף לבנים צריך לשרוף 400 עצים - וגם מייצר הרבה פסולת וזיהום אוויר. לעומת זאת, הלבנים הידידותיות לסביבה, שקרויות "בטר בריקס", נוצרות על ידי שרשרת של תגובות כימיות בין החומרים השונים. כשכל החומרים מעורבבים יחד, הבקטריה משמשת כדבק ומגבשת את החול ללבנה עמידה וחזקה - כמעט כמו שיש - מבלי שצריך לשרוף או לחמם אותה כדי להשיג את החוזק.

 

על פי חישוב שעשו המפתחים, אם לבנים כאלה יחליפו את הלבנים הרגילות, ייחסכו 800 מיליון טונות של פחמן דו-חמצני מדי שנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קחו קצת חול. ערבבו עם שתן ובקטריות - ובנו בית
צילום: גילי סופר
מומלצים