שתף קטע נבחר

תוכנית התמ"ת: צמצום אבטלת החרדים

בדיון שיזם משרד התמ"ת הוצעו כמה פתרונות לצמצום האבטלה במגזר החרדי: מתן מלגות קיום ומלגות לימודים, הכרה בלימודי הבסיס של המוסדות החרדים, התאמת מסלולי הכשרת החרדים לדרישות השוק, וסבסוד גבוה למשפחתונים

מה מתכנן משרד התמ"ת על מנת לסייע לצמצום האבטלה במגזר החרדי? בדיון שנערך אמש ביוזמת שר התעשייה, המסחר והתעסוקה, בנימין בן אליעזר, השתתפו מנהיגים חרדים מפלגים שונים כדי להעלות פתרונות למצב התעסוקתי העגום במגזר. זאת, לקראת דיון שהממשלה עתידה לקיים בנושא בשבוע הבא.

 

 

עם הפתרונות שהוצעו וזכו לתמיכת המשתתפים נמנים עידוד השכלה מקצועית לאוכלוסייה החרדית באמצעות מלגות קיום ומלגות לימודים, הכרה בלימודי הבסיס של המוסדות החרדים, הרחבת המסלול הקיים בתמ"ת לתעסוקת חרדים, בהתאמה לדרישות השוק, וסבסוד גבוה יותר של משפחתונים ומעונות יום שיפנו את האשה החרדית לתרום לפרנסת הבית.

 

פתרון נוסף שהועלה הוא הפעלת מכינה כללית ייעודית לצעירים ולסטודנטים חרדים וזאת במטרה לאפשר להם לסגור פערי ידע קיימים.

 

בהקשר זה ראוי לציין כי הניסיון להחדיר את לימודי הליב"ה - לימודי יסוד בחינוך הממלכתי - למגזר החרדי נכשל; וכי גורמים בתמ"ת ממליצים להימנע מכפיית לימודים אלה ומציעים לאפשר לבוגרי המגזר החרדי - המעוניינים בכך - לבחור אם ברצונם להשלים את השכלתם הבסיסית.

 

בתמ"ת הסבירו: "לא ראוי לכפות על המגזר החרדי והנהגתו ללמוד לימודי ליב"ה במסגרת הישיבות התורניות". מדוע? כיוון ש"מנהיגיו של ציבור זה אינם מעוניינים בכך". תחת זאת מציעים בתמ"ת לאפשר לציבור החרדי לימודי ליב"ה ובעיקר לימודי אנגלית לבנים, מוקדם כלל הניתן, מתוך בחירה - שלא במסגרת הישיבות.

 

סומכים על מימון האוצר

בדיון השתתפו שר הפנים, אלי ישי, שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס, סגן שר האוצר יצחק כהן, סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן; סגן שר החינוך, מאיר פרוש, יו"ר ועדת הכספים, מרדכי גפני, ראש עיריות מודיעין עלית, אלעד, בני ברק, ראשי מועצות דתיות, מנהל הקמפוס החרדי בקריה האקדמית אונו, הרב יחזקאל פוגל, מנכ"ל המרכז החרדי להכשרה מקצועית, אברהם אורן; ובכירי משרד התמ"ת, נציגי משרד האוצר ונציגת הג'וינט.

 

בתום הדיון ביקש שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, מהמשתתפים לבחור 5-6 נציגים שישבו יחד עם מנכ"ל המשרד ושתפקידם יהיה להציע תוכנית פעולה. בהתייחס לעלותה הצפויה של של התוכנית, אמר בן אליעזר:  "אם תהיה פריצת דרך, בעקבותיה יצטרפו אלפי חרדים אל מעגל העבודה, אני בטוח שהאוצר והממשלה כולה יתגייסו ויסייעו לנו".

 

שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, טען כי הממשלה צריכה לתת לציבור להמשיך לחיות את חייו כמו שהוא חי אותם, אבל לתת לו את הכלים להתמודד עם הבעיה. "אנו מוכנים להמשיך לחיות בעוני אם יציאה ממנו כרוכה בשינוי אורחות החיים", אמר. סגן שר האוצר, אמר כי במשרדו מוכנים לסייע וכי "יש לפנות לאוכלוסייה שאינה לומדת (במוסדות תורניים) בלבד". סגן שר החינוך, מאיר פרוש תמך אף הוא בדברים אלו.

 

ראש עיריית מודיעין עלית, הרב יעקב גוטרמן, הניף את דגל הפמניזם התעסוקתי וטען ש"צריך לאפשר מעון ומשפחתון חינם לכל חרדית שרוצה לעבוד".

   

ההצעות שעלו בדיון

האוכלוסייה החרדית תמשיך ככל הנראה לסמוך במידה מרובה על נשות החייל של המגזר: פיתרון אפשרי מרכזי אחד נוגע להרחבת היקף ההכשרות לנשים ותחומי הלימוד במסגרת הסמינרים ובמסגרות לימוד נוספות לנשים בוגרות. זאת, תוך התאמה לדרישות שוק העבודה.

 

פיתרון נוסף הוא מתן מלגות לשכר לימוד ומלגות קיום חלקיות לאוכלוסייה נזקקת על מנת להרחיב את לימודי ההנדסאות במגזר.

  

מצד הביקוש לעובדים חרדים, ממליצים בתמ"ת לבחון הקלות במס למעסיקים שיקלטו עובדים חרדים לאורך זמן ו"להמשיך ולספק תמריצים למעסיקים המעוניינים להעסיק עובדים חרדים הן במסגרות תעסוקה מותאמות לאוכלוסייה החרדית והן במסגרות תעסוקה כלליות".

 

מחשש לניצלון של נשים חרדיות אמרו בתמ"ת: "חשוב לוודא כי שכרן של נשים במסלול תעסוקה של משרד התמ"ת משקף את השכר הריאלי במשק". הצעה נוספת שהועלתה במטרה לאפשר לאמהות במגזר לצאת לעבודה היא להגדיל את הסבסוד למעונות יום ומשפחתונים.

 

בדיון השתתפו שר הפנים, אלי ישי, שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס, סגן שר האוצר יצחק כהן, סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן; סגן שר החינוך, מאיר פרוש, יו"ר ועדת הכספים, מרדכי גפני, ראש עיריות מודיעין עלית, אלעד, בני ברק, ראשי מועצות דתיות, מנהל הקמפוס החרדי בקריה האקדמית אונו, הרב יחזקאל פוגל, מנכ"ל המרכז החרדי להכשרה מקצועית, אברהם אורן; ובכירי משרד התמ"ת, נציגי משרד האוצר ונציגת הג'וינט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"בטוח שפריצת דרך תתרום למימון האוצר". שר התמ"ת
מומלצים