שתף קטע נבחר

גם בשופרסל: קופאיות משלמות על חוסרים בקופה

רשת השיווק קונסת קופאיות שהתגלו אצלם חוסרים בקופה. הנהלת הרשת: "הנוהל הוא בהסכמת הוועד ומופעל רק בחלק מהמקרים". יו"ר הוועד: "הקופאיות משלמות רק חלק מהכסף החסר, אבל אנחנו מנסים לבטל את הנוהל"

ערכתם קניות בסופר והקופאית טעתה לטובתכם? היא תשלם על כך מכיסה. ל-ynet נודע כי הנוהל השנוי במחלוקת המתקיים בחלק מחברות הדלק ורשתות מוצרי הצריכה, קיים גם בחלק מסניפי הרשת השיווק המכובדת שופרסל, ומגובה אפילו בהסכם הקיבוצי שהרשת חתמה עליו עם ועד העובדים וההסתדרות.

 

 

"בסופר 'יש' בבית שאן, כשהמנהלים מגלים שיש חוסר בקופה, הכסף החסר יורד משכרה של הקופאית, שכידוע אינו גדול", אומר ל-ynet תושב בית שאן, יהלום מימוני, "כשהטעויות הן לטובת הרשת, הקופאית לא מקבלת אגורה, גם אם לפני כן היא נקנסה על חוסר. זאת רשת שעושה מיליונים על הגב של העובדים, וזה מרתיח, כי ברור שהעובדים לא נחשדים במעילה, הרי לא הוגשה אף תלונה במשטרה נגדם והם גם ממשיכים לעבוד. עובד שגנב מקומו בכלא ועובד שמתרשל באופן קבוע צריך לפטר, אבל כאן מדובר בבלאי טבעי שהרשת מגלגלת על העובדים".

 

מימוני, שאינו קשור לרשת שופרסל, גילה את הנוהל במקרה. "יש לי מכר שעובד בתחנת דלק והוא סיפר לי שהנוהל הנפסד היה קיים שם. עשיתי בדיקה קטנה בחנויות באזור כדי לראות אם זה קיים גם שם. התברר שבפלאפלים ובחנויות הפרטיות הקטנות זה לא קיים, והבעלים גם הזדעזעו מעצם הרעיון, ודווקא ברשתות הגדולות נוהגים כך".

 

מקובל על ההסתדרות

בהנהלת שופרסל מדגישים כי מדובר בנוהל שמקובל על ועד העובדים וההסתדרות. משופרסל נמסר בתגובה: "נושא ניכוי גרעון שנתהווה בקופה מוסדר ומעוגן בהסכם קיבוצי מיוחד החל על עובדי החברה והחברה פועלת על פי האמור בו. יצויין, כי, חרף הוראות ההסכם הקיבוצי, הניכוי אינו מתבצע באופן אוטומטי וכפוף להפעלת שיקול דעת הגורמים האחראיים, בהתאם לנסיבות המקרה".

 

יו"ר ועד העובדים בשופרסל, אראלה סיסו, מסרה בתגובה: "אכן, מדובר בנוהל שמעוגן בהסכם הקיבוצי, למרות שניסיתי לבטל אותו. עם זאת, חשוב להבין שזה לא קורה הרבה. כל מקרה מגיע למנהל משאבי אנוש, והוא מתייעץ עם מנהל הסניף וקובע קנס רק אם המנהל ממליץ. מי שנקנסות הן עובדות שחורגות מהנהלים או מבולבלות סדרתיות שצוברות חוסרים גדולים. גם במקרים הללו, היא לא משלמת את מלוא הסכום החסר. אם, למשל, חסרים 1,000 שקלים היא משלמת 200".

 

אם הנקנסות הן מבולבלות סדרתיות, למה לא מפטרים אותן? ומדוע לא פונים למשטרה?

 

"אנחנו מנסים להקשות עליהן כמה שפחות".

 

אם יש עודף, הקופאית מקבלת כסף?

 

"כמובן שלא. זה יעודד גנבות".

 

הנוהל הקיים לא מעודד גנבות? לקופאית שיודעת שתיאלץ להשלים חוסרים יש מוטיבציה ליצור עודף.

 

"המטרה היא לא לעודד גנבות אלא להרתיע מטעויות ומעבירה על הנהלים. עם זאת, זה נוהל שדעתי לא נוחה ממנו, והלוואי שנצליח לבטל אותו".

 

האם הסכמתו העקרונית של הוועד מספיקה כדי להפוך את הנוהל לחוקי? "במקרים מסויימים, מעבידים רשאים לנכות סכום כלשהו על נזק או טעות, רק במידה והסכום אינו שנוי במחלוקת ובמידה וניתנת הסכמת העובד לכך בכתב", אומרת עורכת הדין יפית זלאיט,

 

"אין די בהסכמה כללית מראש או בהתחייבות של העובד בהסכם העבודה כדי לחייב עובד בנזק עתידי, אלא יש צורך בהסכמה לאחר קרות הנזק". עם זאת, מציינת זלאיט כי: "סעיף 25 לחוק הגנת השכר קובע רשימה של ניכויים מותרים משכר העובדים, ובין אלה נמנים קנס המוטל לפי הסכם קיבוצי או חוק, וחוב ע"פ התחייבות בכתב", היא מוסיפה.

 

החברות הבטיחו להפסיק את הנוהל

תחקיר ynet גילה לפני מספר שנים כי נוהל השלמת חוסרים בקופות היה קיים בעשרות חברות במשק, ביניהן אחדות מהגדולות במדינה. בעקבות הפרסום, הודיעו חלק מהחברות כי יפסיקו את הנוהל, ביניהן בנק לאומי, בנק הפועלים, רשת המזון המהיר מקדונלדס וחברת דלק ורשתות מוצרי הצריכה שקם אלקטריק וארוקה.

 

עובדים ברשתות ניו פארם, גולף וצעצועי חצי חינם טענו כי הנוהל הזה התקיים גם שם, אך בהנהלת החברות הכחישו זאת. במלונות ישרוטל ובחברת הדלק דור אלון הודו כי הנוהל קיים וטענו כי הוא חוקי. לפני מספר חודשים התברר כי הנוהל קיים גם בחברת הדלק סונול.  


פורסם לראשונה 30/05/2010 13:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד קוולרצ'יק
קופאיות שופרסל משלמות על חוסרים (צילום: אילוסטרציה)
צילום: גלעד קוולרצ'יק
מומלצים