אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

גן המלך

סילוואן. רווחת התושבים? צילום: אלכס קולומויסקי
סילוואן. רווחת התושבים? צילום: אלכס קולומויסקי
 
יונתן מזרחי
יונתן מזרחי 
 
 
 
 
 
פרויקט פיתוח ''גן המלך'', בטענה שהגעת תיירים היא אינטרס של התושבים, לא עומד במבחן המציאות כשבוחנים את כל האתרים במזרח ירושלים ובראשם האתר ''עיר דוד''. באף אחד מהאתרים לא נעשה פיתוח תיירותי בשיתוף עם כלל התושבים"
 
 
 
 
 
העושר התרבותי של אתרים ארכיאולוגיים הוא חלק מהעושר התרבותי של הארץ ושייך לכלל הקהילות, העמים והדתות הקיימים בה"
 
 
 
 


 

ירושלמים, אל תשתמשו בארכיאולוגיה ככלי ניגוח

בשכונת אל-בוסתן אין שום ממצא ארכיאולוגי, וגם אם היה - שרידי העבר לא יכולים לשמש כלי במאבק לאומי או ערך המצדיק פגיעה בתושבים

יונתן מזרחי
פורסם: 25.06.10, 08:20

החלטת ועדת התכנון המקומית להרוס 22 בתים בסילוואן על מנת להקים גן המכונה "גן המלך" נובע בחלקו מתפיסה הרואה בשכונת הבוסתן חלק הממשיך את הגן הארכיאולוגי "עיר דוד" הנמצא במעלה הכפר.

 

בעוד שבמעלה הכפר נמצאים השרידים הארכיאולוגים של ירושלים הקדומה החל מהתקופה הכנענית (המאה ה-18 לפנה"ס ואחר כך) ובהמשך שרידים מירושלים של ממלכת יהודה ותרבויות אחרות, בשכונת אל-בוסתן אין ציפייה למציאת ממצא ארכיאולוגי משמעותי, אם בכלל. זאת גם הסיבה שלעולם לא התקיימה במקום חפירה ארכיאולוגית.

 

לעומת זאת, ישנם חוקרי תנ"ך המזהים את המקום המוזכר במקרא כגן המלך עם שטח שכונת אל-בוסתן, וזה כנראה מקור השאיפה להפוך את השכונה לגן. מיותר לציין שאי אפשר להוכיח את תיאורית מיקום הגן על סמך שרידים ארכיאולוגיים.

 

השאיפה לפתח גן שיהווה המשך לאתר הארכיאולוגי, מקורה בתפיסה הרואה בממצא הארכיאולוגי צידוק לפנות תושבים, או לפחות עדיפות לפיתוח תיירותי וארכיאולוגי על חשבון רווחת התושבים. תפיסה זו מתעצמת כשהאתר מזוהה עם שכבות ארכיאולוגיות, שבקרב רבים נחשבים חלק מהעבר של עם ישראל/הדת היהודית. כך למשל השכבות מתקופת ממלכת יהודה או התקופה הרומית הקדומה מזוהים כתקופות יהודיות.

 

אך בשכונת אל-בוסתן אין ממצא ארכיאולוגי. ועם זאת, קרבתו לאתר "עיר דוד", מעלה את השאלה על מקומה של הארכיאולוגיה בחברה הישראלית ובסכסוך הישראלי-פלסטיני.

 

מחקר ושרידים ארכיאולוגיים אמורים להוות אמצעי לגישור וקירוב בין עמים ותרבויות בכלל, וכגורם בעל השפעה חיובית על הדינמיקה של הסכסוך הישראלי-פלסטיני בפרט. הממצא הארכיאולוגי אינו צריך ואינו יכול לשמש אמצעי להוכחת בעלות של עם או של בני דת כלשהי על מקום.

 

הממצא הארכיאולוגי מספר סיפור מורכב ועצמאי מתכתיבים של מסורות ואמונות, והקשבה לסיפור הזה והנחלתו לציבור הרחב יש בכוחן להעשיר את התרבות ולקדם ערכים של סובלנות ופלורליזם. העושר התרבותי של אתרים ארכיאולוגיים הוא חלק מהעושר התרבותי של הארץ ושייך לכלל הקהילות, העמים והדתות הקיימים בה.

 

יתר על כן, המושג "אתר ארכיאולוגי" אינו רק מגוון השכבות הנחפרות בו, אלא מקום משמעותי בהווה, אשר בו או בקרבתו חיים אנשים, על תרבותם, שגרת חייהם וצרכיהם.

 

יש חשיבות רבה לקעקוע התפיסה הרואה בשרידי העבר כלי במאבק הלאומי או ערך המצדיק פגיעה בקבוצות מוחלשות. העיסוק בארכיאולוגיה הוא אמצעי להניע תהליכים לטובת הכלל. שיתוף האוכלוסייה המקומית בתחזוק האתר שבשטחה במגוון דרכים – חפירה משותפת, טיפוח האתר, סיורים המשלבים טיול באתר יחד עם היכרות עם הקהילה ועוד – מחזק את המודעות הסביבתית של התושבים ומוביל למעורבות חברתית ולעתים לתהליך של שינוי חברתי בקהילה.

 

פרויקט פיתוח "גן המלך", בטענה שהגעת תיירים היא אינטרס של התושבים, לא עומד במבחן המציאות כשבוחנים את כל האתרים במזרח ירושלים ובראשם האתר "עיר דוד". באף אחד מהאתרים לא נעשה פיתוח תיירותי בשיתוף עם כלל התושבים. הנתח הארי של ההכנסות המגיעות מתיירות מוצא עצמו מגיע לרשויות הישראליות ולעמותות המתנחלים המנהלות אתרים אלו. יתרה מכך, בשטח הגן הארכיאולוגי "עיר דוד" הצמוד לשכונת אל-בוסתן ישנם גנים שהגישה אליהם נעשית רק ממרכז המבקרים של האתר, ולמרות צמידותם לשכונת אל-בוסתן, לתושבים אין גישה אליהם משכונתם.

 

ניתן לומר בוודאות שאם כוונת העירייה לדאוג לגנים שישמשו לרווחת תושבי אל-בוסתן, הפיתרון נמצא בהקלת דרכי הגישה אל שטח הגן הארכיאולוגי לטובתם, לאו דווקא בהקמת אתרים חדשים.

 

ארכיאולוגיה ניתן וצריך לפתח תוך שיתוף פעולה עם כלל התושבים שבשטחם קיימים ממצאים. אין עליה בעלות של קבוצה או דת. תפיסה זו לא צריכה להישאר נחלתם של אנשי מחקר ואקדמיה בלבד. יש חשיבות עליונה בהנחלתה לכלל הציבור והחברה - לא רק למען העבר, אלא בעיקר למען העתיד.

 

יונתן מזרחי, ארכיאולוג ואיש חינוך. חבר בארגון עמק שווה העוסקת במקומה של הארכיאולוגיה בחברה הישראלית ובסכסוך הישראלי-פלסטיני

 


תגיות: אל-בוסתאן | סילוואן | ירושלים | ארכיאולוגיה

 

תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמרו כתבה  

 
 


 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as15-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©