שתף קטע נבחר

לפני אובמה: מאמץ בי-ם למנוע מבוכה מנתניהו

ראש הממשלה לא אמור להיתקל שוב ב"זובור" מצד הנשיא האמריקני, אבל דרישות בוא יבואו - כדי שאבו מאזן לא יושפל אחרי שייגרר לשיחות ישירות. היום תציג ישראל את ההקלות בסגר על עזה לצד "הרשימה השחורה" של סחורות שלא ייכנסו

בלשכת ראש הממשלה עמלים על התיאומים האחרונים לפני נסיעתו החשובה היום (ב') של בנימין נתניהו לפגישה עם הנשיא ברק אובמה. בירושלים עושים כל מאמץ על מנת למנוע מבוכה - כמו בפעם הקודמת של נתניהו בוושינגטון - כולל העברת מסרים דרך מצרים וגורמים אחרים, לירדנים ולפלסטינים.

 

מלבד התיאומים עם קהיר - משם חזרו אמש יועציו הבכירים - נתניהו משלים את מאמציו להפגין רצון טוב בחשיפת ה"רשימה השחורה" של אמצעי הלחימה ומוצרים אחרים שמוגדרים "תומכי לחימה", שיהיו הסחורות היחידות שישראל לא תאפשר הכנסתן לרצועת עזה. הרשימה צפויה להיות מוצגת, בחלקה לפחות, היום במשרד החוץ, שעות אחדות לפני המראת ראש הממשלה.

 

מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף איתן דנגוט, ומנכ"ל משרד החוץ יוסי גל, אמורים להציג את ההקלות הישראליות בסגר על עזה, כפי שהתגבשו בעקבות הלחץ הבינלאומי אחרי אירועי המשט הטורקי לעזה.

 

שר הביטחון, אהוד ברק, צפוי להיפגש בצהריים עם ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד, וייתכן שיציג בפניו את הרשימה האסורה, כמו גם הקלות נוספות במעברים לרצועת עזה.

 

"אי אפשר שהבולדוזרים יעבדו בזמן השיחות"

ההערכה בירושלים היא כי הסוגיה המרכזית על הפרק בפגישה עם אובמה מחר תהיה החלטה באשר למעבר לשיחות ישירות עם הפלסטינים. לאחר 15 חודשים של עימותים מתוקשרים, הציפייה היא שהנשיא האמריקני ישאף לשקם את יחסיו הרעועים עם נתניהו.

 

אבל ברור שאובמה גם ידרוש. גורמים דיפלומטיים ישראלים אומרים ש"התביעות האמריקניות מישראל הן מניעת מבוכה, כמו בנייה במזרח ירושלים וביהודה ובשומרון, כשיחלו השיחות הישירות.

 זאת למרות שאובמה יודע שאבו מאזן נגרר לשיחות האלה בחוסר רצון".

 

נתניהו אמנם מצפה שאובמה לא ילחץ בנושא ההקפאה, אולם ברור שהנושא יעלה. "אם לא בביקור הזה, אז בהמשך הדרך, כשיחלו השיחות הישירות", אמר שר במפלגת העבודה. "נכון שהפלסטינים לא עשו מספיק, אך גם ברור לחלוטין שאי אפשר שהבולדוזרים יעלו על השטח במקביל לשיחות. אין ברירה אלא להתחיל בשיחות הישירות, ואין ברירה אלא לבחון את המצב לאשורו, גם אם הוא לא נוח לישראל".

 

במשרד החוץ אומרים שאובמה מבין היטב את המצב המורכב בזירה הישראלית-פלסטינית. "הוא מכיר את לוחות הזמנים, וקצת פחות משלושה חודשים לפני תום מועד ההקפאה, שנעשתה בתאום עם ארה"ב, הוא מבקש להעביר הילוך. לדעתו יש בישראל רוב שיאפשר מהלך של ממש.

 

"למרות שאובמה לא מתכוון לכפות את דעתו, הוא מצפה לראות שגם נתניהו עושה את הצעדים המתבקשים, גם מחוץ לשביעייה", העריכו במשרד החוץ. "לראיית הבית הלבן, עליו לעשות זאת במקומות שמובטח רוב למהלך - בקבינט, בממשלה או בכנסת".

 

גם איראן על השולחן

אולם, עניין השיחות עם הרשות הפלסטינית אינו חזות הכל בנסיעה: על הפרק גם ההקלות על הסגר על עזה ומהלך מדיני נרחב לטיפול בסוגיה בתיאום המצרים, הרשות הפלסטינית, האיחוד האירופי ואחרים.

 כמו כן תעלה בשיחה בת השעתיים הצפויה לאובמה ולנתניהו ביום שלישי - החל מ-11 בבוקר שעון מקומי - הסוגיה האיראנית והסנקציות המשלימות שהטיל אובמה.

 

ראש הממשלה נתניהו ימריא הלילה. מלבד ראשי הממשל, הוא אמור לפגוש מובילי דעת קהל ולהעניק ראיונות לאמצעי תקשורת גדולים. נתניהו ישהה שני לילות בוושינגטון, ולילה אחד בניו-יורק. הוא צפוי לשוב לישראל ביום שישי. את מקומו ימלא בהעדרו ממלא מקומו, סגן ראש הממשלה סילבן שלום.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. מחכה לתביעות האמריקניות
צילום: AFP
משאית בדרך לעזה. מה יישאר בחוץ?
צילום: AP
מומלצים