שתף קטע נבחר

עדשות הפרימיום: הטרנד החדש בניתוחי קטרקט

הן עוצבו בטכנולוגיה מתקדמת, משפרות את איכות הראייה ומייתרות את השימוש במשקפיים. עדשות הפרימיום, המחליפות את העדשה הטבעית של העין, הן השם החם בניתוחי קטרקט. המינוס הגדול: הן לא נמצאות בסל הבריאות. ד"ר אודרי קפלן-מסאס במדריך מיוחד על העדשות ששינו את פני ניתוחי הקטרקט

על מנת להבין את אופן תפקוד העין כמערכת אופטית ניתן לדמות אותה למצלמה. את תפקיד העדשה הטבעית של העין ממלאת עדשת המצלמה, בכך שהיא מאפשרת להתמקד בעצמים קרובים או רחוקים. בנוסף, דרכה עוברת התמונה לחלק האחורי של העין, הרשתית, הממלאת את תפקיד הפילם של המצלמה.

 

כאשר אדם סובל ממחלת הקטרקט (ירוד) מתפתחת עכירות בעדשה הטבעית, הגורמת להפרעה בראייה ומפחיתה

את היכולת להתמקד על עצמים שונים. אם נדמה זאת למצלמה ניתן לומר כי ישנם אדים על העדשה שלא מאפשרים לנו לבצע פוקוס כדי לראות את התמונה בצורה ברורה.

 

את הבעיה ניתן לפתור כיום באמצעות ניתוח קטרקט. במהלך הניתוח מחליפים את העדשה הטבעית של העין, שהפכה להיות עכורה, בעדשה מלאכותית תוך עינית שקופה, המאפשרת לחזור ולראות בבהירות. בעבר העדשה המלאכותית המושתלת אפשרה ראייה ללא משקפיים לטווח אחד בלבד (קרוב או רחוק) ולכן לאחר הניתוח המטופלים נזקקו למשקפיים על מנת לראות למרחקים שונים.

 

אך כיום למטופלים הזקוקים לניתוח קטרקט ישנן אופציות חדשות. בשנים האחרונות הוכנסו לשימוש פיתוחים חדישים של שתלי עדשות תוך עיניות. אותם שתלים, הנקראים עדשות פרימיום, מאפשרים ברוב המקרים ראיה לכל הטווחים, ללא צורך במשקפיים.


 

מה שונה בניתוח קטרקט הנעשה עם עדשות פרימיום?

ההליך הניתוחי זהה לניתוח קטרקט שיגרתי מבחינת הטכנולוגיה הדייקנית והמתקדמת בה משתמשים. ניתוח הוצאת ירוד בשיטה העדכנית ביותר נעשה באמצעות שימוש במכשיר הנקרא PHACO. המכשיר מאפשר, באמצעות גלי סונר (Ultrasound), לרסק את גרעין הקטרקט תוך כדי שאיבת החלקיקים מהעין. הניתוח נעשה דרך פתחים קטנים בעין (בקוטר של כשני מ"מ). בשלב האחרון, לאחר הוצאת העדשה הטבעית, משתילים עדשה מלאכותית שקופה, תוך עינית, שהותאמה מבעוד מועד לצרכיו של המטופל.

 

כאמור, השתלת עדשות פרימיום, לעומת עדשות "רגילות", מאפשרת, במרבית המקרים, ראייה גם לרחוק וגם לקרוב ללא משקפיים, כלומר, עדשות אלה מאפשרות להשיג תוצאות אופטימליות לאחר הניתוח, מבחינת הראייה.

 

מהן עדשות פירמיום?

עדשות פרימיום הן שתלי עדשה חדישים, בטכנולוגית היי-טק, המאפשרים ראיה מולטי-פוקלית.

 

כיצד שתלי עדשה מולטי-פוקלית עובדים?

בזמן שאנו מבצעים פעולות יומיומיות, כמו קריאה, צפייה בטלוויזיה או עבודה מול מסך המחשב, העיניים שלנו משנות את מיקוד הראייה בכל רגע על עצמים הנמצאים במרחקים שונים. היכולת לשנות במהרה את מיקוד הראייה נקראת אקומודציה. ככל שאנו מתבגרים היכולת לעשות אקומודציה פוחתת ולכן אנו הופכים תלויים במשקפיי קריאה או במשקפיים בי-פוקליות.

 

שתלי עדשות מולטי-פוקליות עוצבו על מנת לאפשר איכות ראייה טובה לקרוב ולמרחוק על ידי שימוש בטכנולוגיה המשפרת את הטווח הדינמי של התמונה המתקבלת. טכנולוגיה דומה מיושמת מזה שנים בשימוש במיקרוסקופים וטלסקופים על מנת לשפר את איכות התמונה. הטכנולוגיה מיועדת לשימוש בשתלי עדשות תוך עיניות.


בסובלים מקטרקט מתפתחת עכירות בעדשה הטבעית (צילום: index open)

  

אילו סוגים של עדשות פרימיום ישנם כיום?

ישנם סוגים רבים של עדשות פרימיום וכל סוג מותאם למטופל באופן אישי. אחת הנקודות החשובות ביותר כשבוחרים עדשה למטופל המיועד לניתוח קטרקט היא תיאום הציפיות עימו לגבי תוצאות הניתוח.

 

בשנים הקרובות צפויה התקדמות מהירה בפיתוח עדשות חדשות, אשר יתנו למנתחים ולמטופליהם אופציות רבות. בין סוגי העדשות החדשות ישנן עדשות מולטי-פוקליות, עדשות אקומודטיביות (accommodation lenses) ועדשות אקומודטיביות דו-אופטיות (dual-optic accommodating lenses). לכל סוג של עדשת פרימיום יש מאפיינים שונים שמתאימים לצרכים שונים.

 

  • עדשות מולטי-פוקליות: בדומה למשקפיים בי-פוקליות לעדשות המולטי-פוקליות יש אזורים שונים, כאשר כל איזור מאפשר למקד את הראייה למרחק שונה. ניתן להשתמש בעדשות שונות בכל עין ובכך להרוויח טווחי ראייה במרחקי ביניים. כדי לבחור את העדשה המתאימה ביותר או את שילוב העדשות המתאים ביותר חשוב מאוד כי המנתח יבין את צרכיו של המטופל ואת ציפיותיו מהניתוח.

 

  • עדשות אקומודטיביות: עדשות אקומודטיביות יכולות לזוז ולשנות צורה כדי להתאים את עצמן לראייה לכל המרחקים. בשונה מעדשות מולטי-פוקליות, העדשות האקומודטיביות דומות יותר לעדשה הטבעית של העין, שמוסרת בניתוח הקטרקט. לעדשה הטבעית יש שרירים המחוברים אליה ומשנים את צורתה, מה שמאפשר לעין למקד את הראייה. המטרה בעדשות האקומודטיביות היא להשיג את אותו תפקוד. בשנים הקרובות צפויים לצאת לשוק דגמים רבים של עדשות אקומודטיביות, שיפעלו במנגנונים שונים על מנת להשיג אקומודציה.

 

  • עדשות אקומודטיביות דו-אופטיות: עדשות אקומודטיביות דו-אופטיות מורכבות ממערכת של שתי עדשות, כך ששינוי המרחק ביניהן משנה את הכוח האופטי של המערכת. התנועה הטבעית של העין משנה את המרחק בין העדשות ועל ידי כך את מיקוד הראייה, כאשר שני חלקי העדשה מותאמים לתנועות הטבעיות של העין. עדשה זו היא למעשה קומבינציה של עדשות אקומודטיביות ושל עדשות מולטי-פוקליות ומטרתה לאפשר ראייה טובה לכל המרחקים. כיום ישנם מספר דגמים של עדשות אקומודטיביות דו-אופטיות בהם נעשה שימוש, ובעתיד אנו צפויים לראות דגמים רבים נוספים.

 

לאילו מהמטופלים עדשות הפרימיום אינן מתאימות?

עדשות הפרימיום אינן מתאימות למטופלים הסובלים ממחלות עיניות אחרות, כגון גלאוקומה, רטינופתיה סכאתית או ניוון רשתית. כמו כן, מטופלים בעלי צילינדר משמעותי (אסטיגמציה) אינם מועמדים מתאימים להשתלת עדשות מולטי-פוקליות, אך ניתן להציע להם עדשות המאפשרות את תיקון הצלינידר. עדשות אלה נקראות עדשות טוריות (Toric Intraocular lenses).

 

האם עדשות הפרימיום כלולות בסל הבריאות?

עדשות הפרימיום אינן כלולות בסל הבריאות ולכן על המטופל לקחת בחשבון את דרך המימון כחלק משיקוליו לפני ביצוע הניתוח.

 

הכותבת היא רופאת עיניים מנתחת ב"מאוחדת", מנהלת שירות גלאוקומה בבית החולים אסף הרופא ומנתחת בכירה בבית החולים עין טל

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדשות הפרימיום מאפשרות ראייה לכל הטווחים
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים