שתף קטע נבחר

"אמרו לי 'אל תגלי שאת בהריון'. גיליתי ופוטרתי"

תהילה קרפין עבדה כקופאית ברבוע כחול מטעם חברת כוח אדם. היא תובעת את הרשת בטענה שפוטרה לאחר שנמצא אצלה עודף בקופה - כשנודע למנהל שהיא בהריון. קרפין: "גם אותם הולידה אשה בהריון, איך הם יכולים?"

"בחברת כוח האדם אמרו לי לספר שאני לא בהריון - וברבוע כחול פיטרו אותי כשגילו שאני כן"; כך טוענת תהילה קרפן מצור הדסה, שעבדה לפני כחודשיים במשך כמה ימים כקופאית ברשת רבוע כחול, בהיותה בחודש השני להריונה, ופוטרה.

 

קרפן הגישה היום (ב') תביעה נגד הרשת בבית הדין האזורי לעבודה בירושלים, באמצעות עורך הדין אורי שאבי, שבה היא טוענת שפוטרה בשל הריונה.

 

רוצים ילודה? תתחשבו
מדריך: מעסיק אשה בהיריון? תתן - תקבל / חוזה לך ברח / דריה כנף
אל לנו לראות בחוקי העבודה המגנים על נשים בהיריון "חקיקה פרו נשית". מטרתם אינה הענקת הטבות לאשה בשל היותה אשה, אלא עידוד הילודה והרחבת המשפחה ככלל. מדריך משפטי למעסיק של אשה בהיריון
לכתבה המלאה

 

קרפין (28) גוייסה לעבודה באמצעות חברת כוח אדם בשם הושיעיני מבית שמש, יומיים אחרי שהבדיקות אישרו באופן סופי שהיא אכן בהריון.

 

"האיש מחברת כוח האדם אמר לי לא להגיד למנהלים בסופר שאני בהריון", אומרת קרפין ל-ynet, "הוא אמר לי: 'לא נעים לי להגיד לך, אבל בואי נסגור בינינו שהתחתנתם רק החודש'. אני דתיה, אז זה אומר שאני, כביכול, לא בהריון".

 

"עם קבלתה לעבודה נשאלה קרפין על ידי מנהל הסניף האם היא בהריון, והשיבה בשלילה", נכתב בתביעה, "זאת, כיוון שלא הייתה מעוניינת לחשוף זאת בשלב כה מוקדם של ההריון".

 

"לאחר חפיפה בת כמה ימים החלה קרפין לעבוד באופן עצמאי, וביום הראשון נתגלה עודף של 200 שקל בקופה שעליה עבדה. מנהל הסניף שוחח עמה ואמר לה 'אני יודע שאת משתדלת לעבוד היטב, סומך עלייך ומצפה ממך להקפיד', והיא הבטיחה לעשות כך".

 

"לאחר מכן", נכתב בתביעה, "התקיימה שיחה אקראית בין קרפין לקופאית הראשית, שבה חשפה קרפין את עובדת היותה בהריון. נוכח תגובת הקופאית הראשית, החלה קרפין לחשוש שעשתה טעות בחשיפת הריונה. ואכן, תגובת מנהל הסניף לא אחרה לבוא: גורלה נחרץ, והיא פוטרה באופן מיידי ובהול".

 

"מנהל הסניף הוסיף כי סיבת הפיטורים הרשמית היא אותו עודף של 200 שקל שהתגלה בקופה, אך סתר את עצמו והוסיף כי לאחר 'תקופת צינון' של שלושה חודשים היא תוכל לשוב לעבודה. כשקרפין השיבה שבעוד שלושה חודשים היא עדיין תהיה בהריון, 'הופתע' מנהל הסניף לשמוע שהיא בהריון ו'חזר בו' מההצעה לחזור ולהעסיק אותה".

 

"יש מדיניות לא לקבל עובדות בהריון"

"המנהל אמר לה: 'ההחלטה לפטר אותך באה מהרשת. יש מדיניות לא לקבל עובדות בהריון, כי זה מגביל. זה בהרבה מקומות נהוג לא לקבל'", נכתב בתביעה, "המנהל ניסה להסיט את האחריות לחברת כוח האדם ואמר לקרפין 'את לא עובדת שלנו אלא שלהם'".

 

"קרפין פנתה לשלום כהן מחברת כוח האדם, וכהן סיפר לה שמנהל הסניף התרעם עליו מדוע לא גילה לו שהתובעת בהריון. אין ספק שהפיטורים באו אך ורק לנוכח היוודע הריונה של קרפין".

 

"מנהל כוח האדם עוד כעס עליי", מספרת קרפין, "הוא אמר לי: למה גילית להם שאת בהריון?".

 

יצויין כי בכתב התביעה לא נכתבה טענתה של קרפין, לפיה חברת כוח האדם הורתה לה להסתיר את הריונה. עורך הדין שאבי מסביר: "העניין הוא שבכלל אסור למעסיק לשאול שאלות שמעלות 'ריח' של אפליה אסורה. עצם העובדה ששאלו אותה אם היא בהריון זה כבר לא תקין. עובדת או מועמדת לעבודה צריכה להודיע על הריונה רק מהחודש החמישי לעבודה. החוק קובע מפורשות: אסור לפטר עובדת בחודש השני להריונה בגלל היותה בהריון, גם אם לא סיפרה על הריונה".

 

קרפין המשיכה לחפש עבודה, אך לא מצאה. "הייתי בחמש חברות כוח אדם, והם לא רוצים נשים בהריון", היא מספרת, "בעלי צריך לעבוד ולהרוויח בשביל שני אנשים, וזה קשה. אני מרגישה חסרת אונים מול האנשים עם הכוח והכסף. אין לי מה לעשות. מי שהוליד אותם היו נשים בהריון, אז איך הם יכולים להתנהג כך"?.   

 

מרבוע כחול נמסר בתגובה: "מאחר והנושא נידון בבית הדין, אנו מנועים בשלב זה להגיב לפרטי המקרה".

 

 את תגובת חברת הושיעיני לא ניתן היה להשיג.    

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אל תגידי שאת בהריון" (צילום אילוסטרציה)
צילום: Index Open
"חברות כוח אדם לא רוצות נשים בהריון"
צילום: ויז'ואל פוטוס
מומלצים