שתף קטע נבחר

פיצוץ בועת הנדל"ן תלוי בפישוט הבירוקרטיה

מעבר לשחרור קרקעות נוספות לבנייה ותוכניות נקודתיות בערים, הסיכה שתפוצץ את בועת הנדל"ן ותשיב את השפיות למחירים נעוצה בפתרונות מעשיים לסחבת. על הפרק: השגת אישורים מזורזת והעלאת מספר אנשי המקצוע בתחום. דעה

צעירי ישראל נמצאים בנקודת קושי חסרת תקדים בתולדות המדינה. בעוד רמת החיים עולה ויוקר המחייה הולך ועולה איתה, כך גם חלום השגת דירה למגורים הולך ומתרחק. צעירי ישראל זועקים לעזרה מרשויות המדינה. זאת לא דרישה כל כך קיצונית ממדינה שהם תרמו לה ושירתו בה לא מעט שנים מחייהם. בעוד הדור הישן של ההורים שלנו ממעמד הפועלים זכה לרכוש דירה לפני יותר מ-30 שנים עם מימון עצמי של כ-50%, כיום המספר הזה נראה בדיוני.

 

 

בועת הנדל"ן תפקע רק כאשר מחירי הדירות ירדו באופן משמעותי וכאשר יצטמצם הפער בין המשכורות המשולמות למחירי הדירות. התיקון צריך להיות חד ועמוק ולא רק קוסמטי ותדמיתי. עיריית תל אביב יצאה בתוכנית להקמת פרויקטים למגורים עבור זוגות צעירים בעלויות ריאליות.

 

מול מגדלי היוקרה כמו YOO, G, אקירוב, נחושתן ודומיהם, המשווקים במחירים של 55-35 אלף שקל למ"ר, מוצעות בפרויקטים הללו דירות 2 חדרים ב-950 אלף שקל ודירות 3 חדרים ב-1.3 מיליון שקל. דירות אלו יושכרו בכ-3,000 שקל בלבד (שכ"ד של עד 25% מהשכר הממוצע במשק). זו פעם ראשונה שרשות מקומית מנסה להשפיע על שוק הנדל"ן בתחומה. הדירות יוצעו לזוגות לצעירים, תושבי ת"א, שאין בבעלותם דירה נוספת.

 

התוכניות הללו נראות מצוין על הנייר, אך לא בטוח שהן ישפיעו לטווח הארוך באופן מעמיק על מחירי הדירות. יעברו לפחות חמש שנים, במקרה הטוב, עד שהתוכניות של העירייה יוכלו להתממש. יש לקחת בחשבון שהתוכנית הזו נולדה ללא תמיכה ממשלתית והיא כוללת פחות מ-300 דירות, במיקומים לא כל כך מבוקשים. סביר להניח, שהזוגות שבונים היום על דירה בפרויקט כבר לא יהיו כל כך צעירים וכבר לא יתגוררו בת"א כדי לעמוד בקריטריונים ולראות את חלומם מתממש.

 

מחירי הדירות זינקו בשנה האחרונה בכ-31% בתל אביב וב-14.4% ברמה הארצית. עם כל הרצון לאפשר גם לזוגות צעירים לרכוש דירה, יש להיות מפוכחים ולהכיר בכך שהשוק בשורה התחתונה פועל על פי קריטריונים של היצע וביקוש - כעת הגיעה השעה להגדיל את היצע הדירות.

 

משרד האוצר, שהשכיל להבין את התמונה, מציע רפורמה מקיפה בנושא במסגרת חוק ההסדרים לשנים 2012-2011, בה ייקבעו יעדים כמותיים גבוהים יותר של יחידות דיור במטרה לעמוד בביקושים. עוד מתכננים באוצר להפשיר מלאי גדול של קרקעות לבנייה (בעיקר חקלאיות), לעודד פרויקטים של פינוי-בינוי ופרויקטים של תמ"א 38, וגם מדברים על פטור ממע"מ על דירה ראשונה וסבסוד משכנתאות לזוגות צעירים. הרפורמה שמשרד האוצר מתכנן, אמנם מבורכת, אך היא לא תביא לשינוי דרמטי בטווח המיידי.

 

בין שנה לשנה וחצי לקבלת אישור בנייה

רק לאחרונה הודיע משרד השיכון כי בניית דירה בישראל התארכה לשלוש שנים. אם נקודה זו לא תטופל בהקדם, הרי שמחירי הדירות ימשיכו לעלות וכל ניסיון לרפורמה בענף הבניין יקרוס. הארכת זמן הבנייה היא תוצאה ישירה של מספר משברים שחווה ענף הבנייה בשנים האחרונות.

 

הראשון הוא צמצום דראסטי במספר העובדים הזרים בענף, ומחסור בבעלי מקצוע, עובדי בנייה וקבלנים. מצב זה ילך ויחריף במרוצת התקופה הקרובה וכך גם הבעיות הנלוות לו, אלא אם כן יוצגו פתרונות מעשיים. המשבר השני בא לידי ביטוי בסחבת ובירוקרטיה בהשגת אישורי בנייה אותה חווים יזמים וקבלנים בשגרת יומם.

 

זמן קבלת אישור בנייה בישראל אורך בין שנה לשנה וחצי, בעוד שבכל מדינה אחרת בעולם המערבי משך זמן זה אינו עולה על חצי שנה. ייעול תהליכי הרישוי היו מביאים לכך שיותר פרויקטים היו נבנים וקבלנים ויזמים לא היו חוששים לפנות כדי לקבל רישיונות ולבנות.

 

ללא פתיחה של צווארי בקבוק בירוקרטיים בהשגת האישורים ופתרון מעשי להעלאת מספרם של אנשי המקצוע האיכותיים בתחום, כל רפורמה לא תועיל ליזמים בשטח לבצע את עבודתם במהירות ולהגדיל את היצע הדירות בטווח המיידי.

 

הכותב הוא מנכ"ל ובעלים חברת SMS ניהול פרויקטים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים