שתף קטע נבחר

מותר לאשה לקרוא את ההפטרה בבית הכנסת?

שאלה:

 

האם לאשה מותר לקרוא את ההפטרה בשבת, בתנאי שגבר מברך את הברכה לפני ואחרי? (ענת, מרכז)

 

תשובה:

 

ענת שלום,

 

שאלתך מורכבת, הן מחמת הרובד ההלכתי שלה, והן מחמת האופן בו מציאות זו עשויה להתקבל בקהל בו אתם מתפללים, ואנסה לחלק את התשובה לשניים:

 

ראשית, לגבי עצם האיסור לעלות ולברך - אינני רואה כאן צד איסור. מעיקר הדין אף אשה עולה לתורה, והאריכו בדבר רבות, ואין ברצוני לפתח סוגיה זו, שניתן למצוא עליה דיונים רבים. עם זאת, חשוב להעיר שחכמינו לאורך הדורות התחשבו במציאות החברתית ומנעו מתופעה זו להתממש פעמים רבות, כי הציבור איננו רגיל להתפלל באופן כזה, ובית הכנסת איננו מקום מתאים לבצע בו שינויים שלא על דעת הקהל כולו. לכן, הברכה של הגבר איננה משנה דבר, כי גם אשה יכולה היתה לברך בדיוק כמו גבר. אך עדיין אין בי הכוח להתיר דבר כזה במקום שבו אין היתר כזה מקובל ונהוג הלכה למעשה. ראו שלחן ערוך אורח חיים רפב, ג, ובכל הדיונים שהסתעפו כתוצאה מדין זה.

 

הבעיה השנייה כאן היא השמעת קול נשי ערב בקריאת ההפטרה בבית הכנסת. בעיה זו מורכבת הרבה יותר, שכן

לא ראיתי עד כה פוסקים שמקלים לאשה להנעים בקולה בנוכחות גברים, ובוודאי בתוך סדר התפילה בבית הכנסת. גם ההיתרים השונים שניתנו במהלך השנים (כאשר הגבר איננו רואה את האשה, כאשר אינם מכירים, מיקרופונים, הקלטות וכיוצא באלה) אינם רלוונטיים בנדון דנן. ראו שלחן ערוך אבן העזר כא, א.

 

לכן, בפועל, ולא מחמת הברכה לפני או אחרי ההפטרה, קשה בעיניי למצוא היתר לקריאת הפטרה בידי אשה (ייתכן שדווקא מציאות הפוכה, שבה האשה מברכת והגבר קורא את ההפטרה היתה עשויה להיות קלה יותר הלכתית, בתנאי שכך מקובל על עדת המתפללים כולה).

 

(משיב: הרב צחי הרשקוביץ)


פורסם לראשונה 02/12/2010 07:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים