שתף קטע נבחר

קוצני מבחוץ, רך ומתוק מבפנים: הצבר הצבעוני של כרמל

דמות הישראלי? קישקשתא? הכל נכון. אך האם ידעתם כי סברס כרמל, פרי הצבר, מלא בויטמין C, מתוק וטעים, ואף את עליו אפשר, ואפילו כדאי, לאכול?

צבר כרמל מצוי, המכונה בישראל סברס, הוא אחד ממיני צמח הקקטוס. שמו העברי, צבר, ניתן לו בזכות תכונתו לצבור כמויות גדולות של מים ונוזלים בהם ישתמש בעונות החמות והיבשות. השם צבר הוא גם הכינוי שניתן לילידי הארץ. כמוהו גם הם נודעו כמחוספסים וקוצניים מבחוץ אך רכים ומתוקים מבפנים.

 

מוצאו של הצבר, כמרבית מיני הקקטוסים, מאמריקה אך המועד המדויק בו הגיע לארץ אינו ידוע. בזכות עמידותו הגבוהה למזיקים הוא אינו זקוק לריסוס בחומרי הדברה וקוטלי עשבים המזהמים מי תהום. בזכות גובהו (הצבר המצוי יכול להגיע לגובה של עד חמישה מטרים), חוזקו וקוצניותו, רווח השימוש בו כגדר חיה. מתוך מגמה להחזרתו לנוף הארצישראלי מרבים כיום לטעת אותו לצידי הכבישים. 

 

צבר כרמל (צילום: Index Open) 

 

על עליו הגדולים של הצבר, בתוך קליפה בגווני אדום-צהוב, צומחים פירות עסיסיים העשירים בוויטמין C . הרפואה המשלימה משתמשת בפירות צבר כרמל, על-פי אמונה בסגולות מרפא של הצמח, לזירוז קרישת דם. במטבח נשתמש בו להכנת ריבות, סירופים ושימורים ומעליו הבשרניים נכין סלט, חמוצים ומגוון תבשילים.

 

פרי הצבר משווק 10 חודשים בשנה ונבחר לאחד הפירות האהובים ביותר על הישראלים. במדינת ישראל כ-2400 דונם מטעי צבר כרמל, מרביתם מהזן המסורתי הצהוב. אך, בשונה מהזן המסורתי המשווק בקיץ, צבר כרמל הצבעוני, ממשיך להיות משווק לאורך כל השנה.

 

 

רוצים לקרוא עוד? הכנסו לאתר אגרקסקו

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבוקדו
חציל בלאדי
רימונים
תמרים
עגבניות
בטטות
הדרים
מומלצים