שתף קטע נבחר

פירות הדר כרמל - לא מה שחשבתם

תפוז, אשכולית, לימון, מנדרינה, קלמנטינה, פומלית ופומלה הם הנפוצים בארץ, בואו להכירם מקרוב

פירות הדר הוא שם כולל לקבוצה של עצי פרי ירוקי-עד. רוב פירות ההדר המוכרים משוייכים לסוג הדר מסוג Citrus שהוא החשוב ביותר מבין שלושה. השניים הנוספים הם Poncirus ו-Fortunella.

 

התכונה המאפיינת את כל ההדרים היא ציפת הפרי המחולקת לפלחים ובכל פלח שקיקי מיץ עסיסיים.

 

פירות הדר הם בעלי ערך רב כמקור לויטמין C, לפקטין, לחומצת לימון ולשמנים אתריים. את הפרי נהוג לאכול טרי וגם לייצר ממנו מיצים, שימורים, לפתנים וריבות.

 

מוצאם של רוב פירות ההדר מסוג Citrus מדרום-מזרח אסיה, משם נפוצו בעולם לאזורים טרופים וסובטרופיים. אלה הגדלים באזור אגן הים התיכון מצטיינים באיכותם. גובה עצי ההדר בינוני עד גבוה, לא יותר ממטרים אחדים. הפריחה בישראל מתחילה בסוף חודש דצמבר, ועיקרה בחודשים מרס-אפריל. המינים נבדלים זה מזה בעיקר בצורת הפירות ובטעמם.

 

בקרב פירות הדר כרמל ישנם שני צבעים בולטים, שהם למעשה צבעי הקליפה, הצהוב והכתום. בכל פרי הדר יש בין 10-20 פלחים, שבכל אחד מהם יש שקיקים קטנים מלאים במיץ והם עטופים בקליפה. חלק מפירות ההדר מכילים גרעינים, ואלו קרובים למרכז הפרי. טעם הפירות נע בין חמוץ למתוק, וכשהם בשלים הם מלאי מיץ. השם, פירות הדר, בא מהדרם של פירות אלו.

 

התפוז

התפוז הוא עץ פרי והחשוב מבין מיני ההדרים, הוא אף בעל התואר הפרי הכי ישראלי וברחבי העולם מזוהה עם ארץ ישראל. עצי תפוז הובאו לישראל לפני מאות שנים, העצים גודלו בעיקר בסביבות יפו, ובהמשך התפתחו פרדסים לאורך מישור החוף. בישראל התפתח הזן המיוחד - השמוטי, שזכה למוניטין עולמי. תכונותיו המיוחדות של השמוטי הן טעמו משובח, היותו נוח לקילוף, ציפתו הנאכלת בשלמותה וזרעיו המועטים.

 

השם העברי "תפוז" מהווה קיצור לשם המקראי "תפוח זהב" אשר מופיע בפסוק: "תפוחי זהב במשכיות כסף" (משלי כ"ה, 11). ההתיישבות היהודית בארץ ישראל החלה לפתח את ענף ההדרים, ובעיקר את מטעי התפוזים, מראשית המאה העשרים. גידול זה הפך לאחד המרכזיים והחשובים בחקלאות הישראלית והעיקרי בראשית היצוא החקלאי.

 

ערך תזונתי של תפוז כרמל: מכיל כ-70 קלוריות, 1 גרם חלבון, 21 גרם פחמימות ו-7 גרם סיבים תזונתיים.

 

האשכולית

האשכולית נקראת כך משום שהפרחים והפירות הגדלים על העץ מסודרים, לרוב, באשכולות. פירות האשכולית גדולים, פחוסים ועסיסיים. קליפתה החיצונית קליפת הפלחים מרה, ואף הציפה מרירה במקצת.

 

יש הסבורים שמוצאה של האשכולית באיים הקריביים, ומשם הובאה בידי הספרדים לפלורידה. לעומת זאת, יש הסבורים כי העץ הוא מוטציה של הפומלו, ומגדלים אותו מתורבת רק במשך מאות השנים האחרונות.

 

עץ האשכולית הובא לישראל מקליפורניה, לאחר מלחמת העולם הראשונה. עד מהרה התברר כי גידוליו עולים יפה והוא נושא פרי מוצלח. הזנים הראשונים היו מלאי גרעינים, אך במהרה תפס את מקומם זן חדש חסר גרעינים שכבש את המטעים ואת השוק. כמו-כן נפוצים זנים הנושאים פרי שציפתו ורודה או אדומה והם זוכים לכינוי "אשכולית אדומה".

 

ערך תזונתי של אשכולית כרמל: מכילה כ-120 קלוריות, 2 גרם חלבון, 36 גרם פחמימות ו-10 גרם סיבים תזונתיים.


פירות הדר כרמל (צילום: Index Open) 

 

הלימון

הלימון גדל כגידול תרבות מזה מאות שנים באגן הים-התיכון ובארץ ישראל. עיקר שימושו של הפרי למיץ ולתיבול מאכלים, אולם ישנו שימוש גם לחרצנים, לציפה ולקליפה המשמשים בבישול, אפייה ושימורים. לימון כרמל מהווה מקור חשוב לחומצת הלימון ולויטמין C. המיץ מכיל כחמישה אחוזים חומצה ציטרית, ועל כן טעמו חמוץ.

 

ערך תזונתי של לימון כרמל: מכיל כ-15 קלוריות, 5 גרם פחמימות ו-1 גרם סיבים תזונתיים.

 

המנדרינה

המנדרינה היא פרי הדר קטן ומתוק הדומה לתפוז, אך קטנה יותר. צבעה כתום והיא נמנית עם הפירות הקליפים: נוחים לקילוף ולאכילה, וטעמם משובח. משום כך הביקוש להם רב, והעניין בגידולם המסחרי גדול.

 

מוצאו של עץ המנדרינה הוא בדרום אסיה.

 

ערך תזונתי של מנדרינה כרמל: מכילה כ-50 קלוריות, 1 גרם חלבון, 1/2 גרם שומן, 15 גרם פחמימות ו-3 גרם סיבים תזונתיים.

 

הקלמנטינה

הקלמנטינה היא זן שנוצר מהכלאה בין מנדרינה ותפוז שנוצרה בתחילת המאה ה-20. מבין זני המנדרינה השונים, בין אם נוצרו בטבע ובין אם ע"י האדם, הקלמנטינה היא הזן החשוב והנפוץ ביותר.

 

קלמנטינה, כמו כל פירות ההדר, מכילה ויטמין C, קליפתה צהובה-כתומה, כל פרי מכיל בין 9-20 פלחים, המכילים שקיקי מיץ ועטופים בקליפה דקה, כשהגרעינים קרובים למרכז הפרי וטעמה הוא מתוק-חמצמץ. עונת הבשלות של הקלמנטינה היא בחודשים אוקטובר-נובמבר. הקלמנטינה מבשילה מהר יותר מהמנדרינה. קליפתה צמודה יותר לפרי.

 

ערך תזונתי של מנדרינה כרמל: 45 קלוריות, 10 גרם סוכר, 175 גרם אשלגן ו- 2.3 גרם סיבים תזונתיים.

 

הפומלית

הפומלית היא הכלאה בין פומלו לאשכולית אשר נוצר בישראל החל משנת 1984. לפני כן, צמחה הפומלית במקומות אחרים בעולם. הפומלית דומה לאשכולית, אולם טעמה מתוק יותר משום רמת חומציותה הנמוכה. כמו כן, שלא כאשכולית הצהובה לרוב, קליפתה של הפומלית ירקרקה.

 

ערך תזונתי לפומלית כרמל: 40 קלוריות, 25 גרם פחמימות ו-10 גרם סיבים תזונתיים.

 

הפומלה

הפומלה נקראית גם פומלו. זהו פרי שקליפתו צהובה כשהוא בשל, עבה וספוגית והוא עשיר בתוכן מתוק. הפומלה היא פרי ההדר הגדול ביותר ומגיעה לקוטר של 30 סנטימטר ולמשקל של עד 10 קילוגרמים. קליפתה העבה משתמשת לעיתים להכנת מרמלדה. קליפות הדרים משמשות לעתים קרובות במטבח הסיני לתיבול, במיוחד בקינוחי מרקים מתוקים.

 

אפשר למצוא את הפומלה בשווקים החל מספטמבר ועד מאי. לפומלו, ענק ההדרים, הכמות הגדולה ביותר של ויטמין C.

 

ערך תזונתי לפומלה כרמל: 38 קלוריות, 8 גרם סוכר, 215 מיליגרם אשלגן ו-1.2 גרם סיבים תזונתיים.

 

 

רוצים לקרוא עוד? הכנסו לאתר אגרקסקו

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבוקדו
חציל בלאדי
רימונים
תמרים
צבר
עגבניות
בטטות
מומלצים