שתף קטע נבחר
צילום: יהודה כץ, דני לרדו, ישראל פיכמן

זוגיות לכל החיים, או עד הגירושים: הקאק

הקאק הפעלתן הוא הקטן מבין העורבים ובדומה להם - מקיים חיי משפחה מפותחים, שכוללים שנת אירוסים, בגידות ואף גירושים. האם ראיתם אותם בסביבה?

כדי לשמור על הטבע ליד הבית שלנו, צריך לעקוב אחר ציפורי הבר המתגוררות ליד ביתנו. פרויקט ספירת ציפורי הבר בחצרות הבתים, שמאפשר לכל אחד מאיתנו לסייע בכך, מתקרב לסופו, וגם הצצה היומית לעולם של כל אחד ואחד מהמינים השונים בחצרות ובגנים הסמוכים לביתנו מגיעה לסופה. היום נכיר לכם את הציפור הלפני אחרונה בסדרה: הקאק.

 

את העורב האפור כבר הכרנו. הפעם נכיר את קרוב משפחתו הקטן יותר - הקאק - שנקרא כך משום הקולות שהוא משמיע. הוא הקטן מבין העורבים, פעלתן ומתרוצץ. עורפו אפור כהה, חלקי גופו התחתונים אפורים בהירים, פניו וכיפתו שחורים ומקורו קצר. לבוגרים עיניים בהירות. הזכר והנקבה דומים.

 

צילום: אורי קולקר

 

הקאק משמיע קולות חוזקים ונשנים בתדירות גדולה מזו של העורבים הגדולים. הוא עוף חברותי וחי בלהקות כל השנה, בהן יש היררכיה ברורה שבראשה יש זוג שליט. הקשר בין בני הזוג בלהקה נשמר לכל החיים.

 

להקת קאקים אוכלת

 

תפוצתו מתפרשת על מרבית אירופה, צפון אפריקה ומרכז אסיה. הוא חי בנופים פתוחים של שדות, מטעים, מצוקים ואזורים עירוניים. בארץ הוא יציב שכיח בגליל, בשומרון ובמדבר יהודה, ובחורף הוא שכיח בין החודשים אוקטובר-מרס. בעבר חרפו בארץ עשרות אלפי קאקים בלהקות גדולות שהיו מתכנסות ביחד עם הזרזירים ללינת לילה. מכאן כפי הנראה הפסוק ... הלך זרזיר אצל העורב אלא מפני שהוא מינו ... (חולין, ס"ה, ע"א) בעניין עופות טמאים.

 

התכנסות לינה של קאקים

 

הקאק אוכל כל: זרעים, נבטים, חרקים, בעלי חיים קטנים וביצי ציפורים. את מזונו הוא מלקט וצד לרוב על פני הקרקע.

 

הקאק דוגר באזורים לחים ולחים למחצה ברחבי אירופה עם רוח צפונית קרה, בערבות ובמישורים ים תיכוניים יבשתיים וימיים. את הקן בונים שני בני הזוג בחורי עצים או בעצים צפופי עלווה, בנקיקי סלעים ואף בחורים וסדקים של מבנים. הקן הוא מבנה מגושם של ענפים וזרדים המרופד בעשבים, נוצות, שיער וצמר של בעלי חיים ואף בנייר.

 

במרס מטילה הנקבה מטילה 4-5 ביצים ירקרקות ומנוקדות בחום סגול ואפור. הנקבה דוגרת והזכר מספק את מזונה למשך הדגירה (17-18) יום והגוזלים הבוקעים עם פלומה דקה וסומים מואכלים בתחילה רק על ידי הנקבה ובהמשך מצטרף אליה גם הזכר ופורחים מהקן כעבור 28-32 יום. לרוב הקאקים חוזרים אל קינם בתקופת הדגירה הבאה.

 

קרב בין קאק ובז על תיבות קינון

 

קונרד לורנץ, חוקר טבע האוסטרי נודע ואבי מדע האתולוגיה (התנהגות בעלי החיים), הקדיש פרק שלם משכיל ומשעשע ביותר לקאקים בספרו "טבעת המלך שלמה". ענינו בקאקים החל בגידול גוזל קאקים. תצפיותיו בגוזל הובילו אותו לתאר לראשונה במדע את תופעת ההחתמה בציפורים, שנקראת גם הטבעה. 

 

קונץ, שקרא לפרק "שומרי אמונים", גילה בו שכמו אצל כל העורבים, הקאקים חיים חיי משפחה מפותחים ושומרים אמונים זה לזה לכל החיים. יש להם שנת אירוסים בה הם אינם מזדווגים, והם מתחילים להזדווג רק בשנה השניה. הוא גם צפה ותיאר בצורה נוגעת ללב פרטים ש"בגדו", "נבגדו" ואף "התגרשו".

 

מקור שמו האנגלי של הקאק - Western Jackdaw, הוא בקול המתכתי שהוא משמיע. בערבית הוא נקרא ע'ראב א(ל)זרע שמשמעותו עורב הזרע, שכן הקאק נוהג לחפש זרעים בשדות. שמו המדעי - Corvus Monedula.

 

הצצות נוספות לציפורים שחיות לנו ליד הבית:

 


 

הכתבה נכתבה בסיוע המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר הבית . רוצים לשמור על ציפורי הבר שבסביבתנו? השתתפו בפרויקט ספירת ציפורי הבר בחצרות, שמתקיים בין ה-16 בינואר ל-8 בפברואר 2014. למידע נוסף הקליקו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים