שתף קטע נבחר

זירת הקניות

באיחור של 10 שנים - נחנך פרויקט שיקום הקישון

רה"מ חנך את הפארק המתוכנן במקום ואת פרויקט שיקומו, כ-10 שנים לאחר החלטת הממשלה בנושא. השר להגנת הסביבה התחייב שפינוי הבוצה המזוהמת תסתיים עד תום כהונת הממשלה הנוכחית. פעולות של השנים האחרונות כבר הצליחו להביא לשיפור באיכות המים ולחזרה של בע"ח

כעשר שנים לאחר החלטת הממשלה על ניקוי נחל הקישון המזוהם - ראש הממשלה, בנימין נתניהו חנך היום (ג') את פארק הנחל ואת פרויקט שיקומו, והצהיר כי השיקום יוגדר כפרויקט לאומי. "אנחנו נשקיע מאות מיליונים בניקוי הבוצה מנחל הקישון ובשיקומו", הכריז נתניהו בטקס הנחת אבן הפינה של הפארק המתוכנן במקום.

 

ראש הממשלה סייר לאורך תוואי הנחל והפארק, שעתיד להשתרע ממעגן הדיג ועד דרך ההסתדרות, בסמוך לבתי הזיקוק במפרץ חיפה. נתניהו סיפר, כי במהלך שירותו הצבאי התאמן באזור וציין כי "כבר אז היה אפשר להריח את הבעיה, שהלכה והתעצמה לבוצה מזהמת ומרעילה שפגעה בנחל, בטבע, בבעלי החיים, בצמחיה ובנו".

 

השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, שהשתתף אף הוא בטקס, התחייב כי הפעולות לפינוי הבוצה מקרקעית הנחל המזוהמת יחלו עוד השנה ויסתיימו עד תום כהונת הממשלה הנוכחית. "הקישון הוא מקום בעל ערך ייחודי בחיפה", אמר ארדן, "הבעיה שמונעת עד היום מהציבור לשוב לשוט ולדוג בנחל, היא הזיהום שעדיין קיים בקרקעית".

 

עוד ציין השר, כי בפעולות הניקוי ישתתפו גופים בינלאומיים ובמקביל תסייע התעשייה להפחתת המשך הזיהום של הנחל. מנכ"ל רשות נחל הקישון, שרון ניסים, ציינה כי מאז החלו פעולות שיקום הנחל, בשנת 1994, שבו בעלי חיים רבים ייחודיים לחיות בחופיו, בהם עופות מים, דגים ורכיכות.

 

עלות השיקום - כ-200 מיליון שקל 

נחל הקישון סבל במשך שנים מזיהום חמור, שנגרם בין השאר, בשל הזרמת שפכים מזוהמים ולא מטופלים ממפעלי התעשייה הסמוכים - ישירות לאפיקו. פרויקט שיקום הנחל, שעלותו מוערכת ב-200 מיליון שקל, כולל על פי התוכניות גם ניקוי של קרקעית הנחל מהבוצה המזוהמת בכימיקלים ומתכות כבדות - תהליך שאמור להימשך כשנתיים.

 

ההסכם שהושג בין הגורמים השונים קובע, כי המפעלים המזהמים ישלמו 60% מעלות הפנוי, המדינה 30% והרשויות הגובלות בנחל - 10%. הפארק שיוקם במקום יתפרש על פני כ-600 דונמים יקושר על פי התכנון אל הפארק המטרופוליני במעלה הנחל - מה שיהפוך אותו לריאה ירוקה משמעותית עבור תושבי האזור.


נחל הקישון

 

השלב הראשון בפיתוח הפארק הוא כאמור שיקומה של רצועת הנחל, פרויקט שתחילתו נקבעה לקיץ הקרוב. הפארק העתידי צפוי לכלול לא רק שטחים ירוקים, אלא גם רשת מסלולי הליכה ורכיבת אופניים ובמקום יוקמו גם אמפיתיאטרון ושטחים של חקלאות נופית - תיירותית. "היכולת לצאת מהעיר למרחבים היא שמירה על איכות החיים. חייבים להשאיר ריאות ירוקות לשוכני הערים, למשפחות, לצעירים, לילדים", ציין נתניהו בטקס.

 

השר ארדן ציין כי פרויקט שיקום נחל הקישון נחשב לאחד הפרויקטים החשובים שהמשרד להגנת הסביבה עוסק בהם בשנים האחרונות. "היום, עשר שנים לאחר שהממשלה קיבלה החלטה על ניקוי הקישון מההרעלה שמנעה מהציבור לחזור וליהנות מהנחל, אנו מתחילים בניקוי. המשרד בראשותי רואה בנחל ובסביבתו ערך עצום במיוחד במפרץ חיפה".

 

בשנים האחרונות עבר נחל הקישון תהליך שיקום נרחב, בהתאם לתכנית אב ארוכת טווח שאומצה על ידי ממשלת ישראל עוד בשנת 2001. מאז חלה ירידה משמעותית בהזרמות שפכים אל הנחל וחל גם שיפור ניכר באיכות המים הזורמים בקישון, שהביאה לחזרתם של בעלי חיים לנחל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נחל הקישון
צילום: גיל גוטמן
רה"מ נתניהו והשר ארדן בטקס הנחת אבן הפינה
צילום: המשרד להגנת הסביבה
מומלצים