שתף קטע נבחר

הוכרזו זוכי פרסי קיפוד הזהב

טקס פרסי הפרינג' שנערך בצוותא חתם שנה מוצלחת במיוחד לתיאטרוני השוליים בישראל. "המרקיד" ו"דרך חגב" של אנסמבל ציפורלה הובילו ברשימת הפרסים המרכזים

טקס פרסי קיפוד הזהב של תיאטרוני הפרינג' הפועלים בישראל, התקיים היום (ו') באולם תיאטרון צוותא בתל אביב. בטקס, שמסמן את שיאה של עונת הפרינג' בישראל, הוענקו 15 פרסים בתחומי היצירה השונים והשתתפו בו תיאטרוני פרינג' וקבוצות הפועלות בכל הארץ.

 

בכל אחת מהקטגוריות התמודדו ארבעה מועמדים שנבחרו על ידי ועדה מיוחדת. השנה הוגשו לתחרות 25 הצגות, שנבחנו על ידי חברי ועדת השיפוט. זו כללה את מנכ"ל חברת אגורה לייעוץ ארגוני נרי הורוביץ, הבמאי והמפיק יצחק שאולי, העיתונאי עמוס אורן, השחקן והמחזאי דורון צפריר, השחקן והבמאי רועי נווה, המחזאית והבמאית אורנה עקאד, המוזיקאית אדי זיסמן, התפאורנית לילי בן נחשון, השחקנית נתלי פיינשטיין, הרקדנית והמורה למחול ברכה צמח, השחקן ג'וש שגיא, השחקנית מיכל קרני והבמאית והתפאורנית מיכאלה ליקא.


"המרקיד". מוקפד שנראה מאולתר (צילום: אורן שקדי)

 

את פרס הצגת השנה גרפה "המרקיד", של אנסמבל תוצרת בית, שהוצג בתיאטרון הסימטה. ההצגה מאת יואב ברתל, שגם ביים בשיתוף הכוריאוגרפית אביגיל רובין וגם משתתף בה, הוגדרה על ידי השופטים כ"הצגה לשחקן ולקהל שמבוצעת באופן מבריק, תוך טשטוש הגבולות בין הבמה, הקהל, השחקן, החיים והתיאטרון". ברטל גרף במקביל גם את פרס המחזה ע"ש אלישבע גרינבאום ואת פרס המבצע, שאינו מוענק בהכרח לשחקנים.

 

בנימוקיהם כתבו השופטים: "זהו מחזה של יוצר צעיר שבנה במו ידיו וידי אשתו הצגה/אירוע, מוקפד שנראה כמו מאולתר ומכניס את הקהל בעורמה לתוכו. ההצגה מסתיימת והקהל אינו בטוח אם יואב הוא מרקיד מקצועי או שחקן מקצועי או שניהם". בתגובה ראשונה ל-ynet אמר ברתל: "אני מודה שהופתעתי. מישהו רשם אותנו לתחרות ולמען האמת בכלל לא חשבתי שנזכה. זה מצחיק כי ההצגה כולה עוסקת במישהו שמאוד רוצה להיות חלק מהמעגל ובתור אחד שהוא לגמרי מחוץ למעגלים, הזכייה הזו היא אפילו יותר מרגשת. אני מקווה שזה יעזור להצגה לרוץ הלאה".


חרפות וגידופים. פרס שחקן השנה למיגל אורבך (צילום: אייל בריברם) 

 

פרס הבימוי הוענק השנה לבני הזוג טל ברנר ולירון אדלשטיין, על ההצגה "היצור" מאת שלום עליכם שעלתה על במת צוותא. "בימוי ההצגה נבון וצנוע תוך הנחייה נכונה של חבורה רעננה, צעירה, טרייה וירוקה ותוך שימוש בחומרי פרינג' עניים וצנועים ויצירתיות שמעלה על הבימה באופן סוחף סיפור של שלום עליכם", כתבו השופטים בנימוקיהם ותהו, "שמא היינו צריכים לכנות את החבורה הזו תגלית השנה?". ההצגה זכתה במקביל גם בפרס העיבוד למחזה שהוענק לברנר ולאדלשטיין. עם זכייתם אמר ירון אדלשטיין: "אנו שמחים מאוד, בעיקר בגלל שמדובר במחזה של שלום עליכם שמאוד נגע בנו ומקווים שהפרסים יסייעו להגדלת התהודה ליצירה בפרינג'. כזוג שעובד וחי ביחד זה בפירוש עידוד להמשך עבודה ויצירה".

 

את פרס שחקן השנה גרף מיגל אורבך, על תפקידו בהצגה "חרפות וגידופים" של תיאטרון הנגב בעיבוד ובימוי של איסי ממנוב. "אורבך הוא שחקן מנוסה שנמצא לבד על הבמה ומחייה סיטואציות בכלים שכל שחקן משתמש בהם. מי שיראה את ההצגה לעולם לא ישכח את האישה השמנה הצוברת נפח אוויר ומשקל דרך גופו ורוחו של מיגל", כתבו השופטים בנימוקיהם.

 

פרס השחקנית הוענק לשפרה מילשטיין על משחקה בהצגה "חסד" מאת ובבימויה של רותי אוסטרמן בתיאטרון נוצר בבת ים. "מסירות טוטאלית וגיוון אינסופי בעבודה רבת רבדים של שחקנית ואמנית מתמידה ועיקשת", כתבו השופטים בנימוקיהם. מילשטיין זכתה השנה במקביל גם בפרס קיפוד הזהב על מפעל חיים ע"ש המעצב משה שטרנפלד. עם קבלת הפרס אמרה: "לקבל את פרס מפעל חיים זו הרגשה נהדרת. זו בעצם הערכה מצד הקולגות בתיאטרון וזה נפלא. לגבי הזכייה בפרס השחקנית, אלו הם מחיאות הכפיים הכי טובות ששחקן יכול לקבל כפרס מקצועי על משחקו וזהו הפרס שהכי ריגש אותי". פרס מפעל חיים הוענק במקביל גם לזכריה טובי.

 

פרס לשחקן המשנה נחלק השנה לשניים. הפרס הוענק לדודיק סמדר על תפקידו בהצגה "האנטומיה של הנפש" של תיאטרון קרוב. "דודיק סמדר הוא שחקן רב ניסיון ושנים על הבמה שמגלם בכשרון רב תפקיד במחזה לא מוכר של יוסף מונדי, מחזאי שנשכח, ועל כך חבל", כתבו השופטים בנימוקיהם. פרס נוסף לשחקן משנה הוענק ללירון ברנס על משחקו בהצגה "מר קולפרט" של תיאטרון תמונע. "לירון מגלם באופן מצוין ובמגויסות מקסימלית תפקיד רב עצמה וסופו שמתקלף כבצל", כתבו השופטים בנימוקיהם.

 

פרס שחקנית המשנה הוענק לענבל לורי, החולקת במה עם ברנס באותה ההצגה. "לורי, שחקנית קומית מצוינת ששוב ממלאת במשמעות את הביטוי שאין תפקידים קטנים", כתבו השופטים, "בכל הופעה שלה על הבמה מקבלת ההצגה זריקת מרץ".

 

ההפקה "דרך חגב" מאת ובביצוע אנסמבל ציפורלה, קבוצת תיאטרון הבית של צוותא, זכתה בפרס לעבודה קבוצתית, בפרס על כתיבת המוזיקה להצגה שהוענק למלחין אסף קורמן, פרס עיצוב התאורה שהוענק למרטין עדין ופרס עיצוב התלבושות שהוענק לענבל ליבליך ואפרת אביב. "ציפורלה היא קבוצה מגובשת. נקודה", כתבו השופטים בנימוקיהם והוסיפו, "עוזי בן כנען ז"ל כתב ספר למבוגרים בשם 'דרך חגב', המתחזה בצורתי לספר ילדים, אסופת סיפורי נונסנס קצרים המאנישים את עולם החרקים.

 

"אנסמבל ציפורלה משתמש בלחנים הצבעונים, מלאי החן, האנרגיה, הנעורים והשובבות שמתרגמים שירים ממזריים וחייתיים ליצירות בימתיות מקסימות. עבודת התאורה בהצגה היא עם מגע אישי ואופייני של תאורה עם שפה ברורה ומובהקת תוך מעבר ממוקד התרחשות אחד לאחר ובאמצעים צנועים של תיאטרון הפרינג'. בכל הנוגע לתלבושות בהצגה ראוי לומר כי מלבושים, כיסויים, תחפושות ומחלצות במופע על עולמם של הזוחלים הקטנים, הם הגשמה יפה של רעיונות חייתיים מופשטיים על חיות קטנות בעלות תכונות אנושיות. עיצוב התלבושות נעשה בטוב טעם ובעידון שהוסיפו רכיב נוסף כמו תבלין שמשביח תבשיל". גל פרידמן מאנסמבל ציפורלה אמר בתגובה: "אנחנו שמחים לזכות בפרס על עבודה קבוצתית בפעם השנייה. אנחנו מאוד אוהבים את מה שאנחנו עושים וכנראה שאנחנו עושים את זה נכון".

 

פרס עיצוב התפאורה הוענק לאיריס מועלם על עבודתה בהצגה "אדם גייסט" של תיאטרון תמונע. בנימוקיהם למתן הפרס כתבו השופטים: "התפאורה מתוחכמת וערמומית משחקת תפקיד חשוב ביותר בהצגה, היא יוצרת אירוע, התרחשות ושפה משל עצמה ומולידה בכל מובן מופע צבעוני, תוסס וקולח".

 

פרס שפת במה ייחודית הוענק להצגה "צחוק הדמעות" של מרכז שלומי לתיאטרון אלטרנטיבי. על הענקת פרס זה כתבו השופטים: "זהו תיאטרון פרינג' אמיתי שעושה את הבלתי אפשרי בשלומי, בקצה המדינה על הגבול הצפוני עם חיזבאללה. מדובר בקבוצה מגויסת תרתי משמע שכובשת את הקהל, את הבמה ואת הסצינה התיאטרונית בצפון במסירות אין קץ והכל הרחק מדיזנגוף, פרישמן, גולדה והבימה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"היצור". זוכת פרס הבימוי והעיבוד
צילום: אייל לנדסמן
לאתר ההטבות
מומלצים