שתף קטע נבחר

מתכון לחיים. עוגת קצפת עם זכרונות לבית שאיננו

רחל דוידוביץ' הגיעה לאושוויץ בגיל 17 ושרדה. בתל אביב, גם כיום, היא מבשלת למשפחתה את המנות ההונגריות שאכלה בבית הוריה. בתה, הצלמת מירי דוידוביץ', תיעדה אותה כשהכינה ריגו יאנצ'י – עוגת קצף וקצפת חגיגית

רחל דוידוביץ' גדלה בעיר הקטנה סאטו־מרה בטרנסילבניה (על גבול רומניה הונגריה). שמה היה אז רוזליה רוזנברג, והיא הייתה בת הזקונים האהובה – הצעירה מבין 9 ילדים - במשפחה עשירה ודתית. בשנת 1944, בגיל 17, נשלחה לאושוויץ עם מרבית בני משפחתה. רק היא ושלושה מאחיה שרדו.  

 

לאחר המלחמה פגשה בעיר הולדתה את מנחם דוידוביץ' ז"ל, שניצל בזכות מסמכים מזוייפים. הם התחתנו ועלו לארץ ב־1960. כשהקימה משפחה משלה בתל אביב, למדה רוזליה-רחל לבשל, וחזרה למאכלים ההונגריים שהיו חלק מנוף ילדותה. בתה הצעירה, מירי, צלמת אופנה, פרסום ואמנות, מתעדת בשנים האחרונות את אמה בעת שהיא מבשלת. "ריגו יאנצ'י היא העוגה שאמא אפתה – ועדיין אופה - רק לאירועים חגיגיים", אומרת מירי בחיוך. "היא מארחת אותנו לארוחת ערב מדי יום שישי, אבל העוגה הזו היא לא סתם עוגה לשבת, היא העוגה שלה אנחנו מחכים".


מימין: רחל דוידוביץ'; הכנת העוגה; העוגה; מחברת המתכונים המקורית

 

המרכיבים לריגו יאנצ'י

לבסיס

8 ביצים, מופרדות

8 כפות סוכר

4 כפות קקאו

3 כפות קמח תופח

לסירופ

1 כוס מים

3 כפות סוכר

1/2 בקבוק תמצית רום

למלית הקרם

6 כפות סוכר

250 גרם חמאה, בטמפרטורת החדר

2 כפות קקאו

2 כפיות אבקת קפה נמס שעורבבו ב־50 מ"ל מים רותחים, פושר

1/2 בקבוק תמצית רום

2 ביצים

 

לקצפת הקפה

1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה

2 כפיות נס קפה

2 כפות סוכר

אפשרות לפיזור: שוקולד מריר

 

ההכנה

1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות) ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

2. הבסיס: שמים בקערת המערבל הנקייה את החלבונים ומתחילים להקציף. כשמתחיל להיווצר קצף, מוסיפים בהדרגה 4 כפות מהסוכר, ומקציפים עד שמתקבל קצב יציב ונוקשה.

3. שמים בקערה נפרדת את החלמונים ואת יתרת הסוכר וטורפים היטב לבלילה בהירה ותפוחה. מוסיפים את הקקאו והקמח ומערבבים. מוסיפים גם את קצף החלבונים ומערבבים בתנועות קיפול עדינות לעיסה אחידה. מעבירים לתבנית ואופים כ־30-25 דקות, עד שהעוגה מתייצבת וקיסם הננעץ במרכזה יוצא יבש. מוציאים ומניחים לצינון מלא.

4. הסירופ: שמים את כל מרכיביו בסיר ומבשלים עד שהסוכר נמס כולו, מניחים לצינון.

5. מלית הקרם: שמים בקערת המערבל את הסוכר והחמאה ומערבלים. מוסיפים את הקקאו ומערבבים עד שהוא נטמע. מוסיפים את כל שאר מרכיבי הקרם ומערבבים לקרם אחיד.

6. קצפת הקפה: שמים בקערת המערבל את השמנת ומתחילים להקציף. מוסיפים בהדרגה את הסוכר והקפה ומקציפים לקצפת יציבה.

7. הרכבת העוגה: חוצים את העוגה לרוחבה ומסירים בזהירות את החלק העליון. יוצקים על העוגה את הסירופ, ומשהים עד שהסירופ נספג. מורחים על חלקה התחתון של העוגה את מלית הקרם, בשכבה אחידה. מניחים על הקרם את חלקה העליון של העוגה ומורחים עליו את הקצפת. אם רוצים, מגררים שוקולד בפומפייה גסה ומפזרים על העוגה. מאחסנים במקרר, חותכים לריבועים ומגישים בעטרות נייר (מנז'טים). 


מתכון: רחל דוידוביץ'; צילומים: מירי דוידוביץ'

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רחל דוידוביץ מכינה את הריגו מבית הוריה שנרצחו בהונגריה
צילום: מירי דוידוביץ
מחברת המתכונים המקורית ששרדה
צילום: מירי דוידוביץ
ריגו יאנצ'י. טעם של בית
צילום: מירי דוידוביץ
עוש שלב בהכנת עוגת הקצף
צילום: מירי דוידוביץ
רחל דוידוביץ' עם בתה, מירי
צילום: מירי דוידוביץ
לאשה בפייסבוק
מומלצים